Liklapjes voor veilige orale seks

Een liklapje ook vaak beflapje genoemd beschermd tegen sexueel overdraagbare aandoeningen (soa's) tijdens orale seks.

Wat is het?

Een liklapje is net als een condoom gemaakt van rubber of latex. Het is een vierkant lapje van meestal ongeveer 15 x 15 centimeter. Liklapjes hebben vaak een smaak (zoals vanille of aardbeien). De lapjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Liklapjes worden gebruikt bij beffen (het likken van de vulva, schaamlippen, vaginale opening en clitoris) en baffen of rimmen, het likken van de anus (poepgaatje).

Wanneer gebruiken?

Orale seks is het likken en en betasten van de geslachtsdelen en / of anus van een sekspartner met de tong. Het kan hier gaan om het contact tussen een man en vrouw. Ook twee vrouwen of twee mannen kunnen orale seks met elkaar bedrijven. Wanneer twee mensen orale seks met elkaar kan een liklapje tussen de mond en tong van de ene partner en de geslachtsdelen en /of anus van de andere partner geplaatst worden.

Wanneer het gaat om orale seks waarbij de penis van andere partner wordt gelikt of in de mond wordt genomen (pijpen) wordt geen beflapje, maar een condoom gebruikt. Er zijn ook condooms met een smaakje.

Waarom gebruiken?

Bij het bedrijven van orale seks bestaat een groot risico voor het overdragen van soa's. Soa's die via orale seks kunnen worden overgedragen zijn o.a. hepatitis B, chlamydia, syfilis en herpes. Bij pijpen, beffen tijdens de ongesteldheid, het likken van wondjes is er ook het risico van een HIV-besmetting. Door een liklapje goed te gebruiken worden deze risico's enorm verlaagd.

Onervaren partners kunnen het soms lastig vinden zomaar de vulva of anus (te laten) likken, gebruik van een liklapje met een aangename smaak kan dan helpen.

Hoe te gebruiken?

Voor het likken begonnen wordt, wordt het lapje over de vulva of anus gelegd. De gelikte delen eerst insmeren met glijmiddel wordt door beide partners vaak als plezieriger ervaren.

Goed gebruik

Elk liklapje wordt maar een keer gebruikt. Tijdens de orale seks wordt het lapje niet omgedraaid, de mond blijft altijd aan dezelfde zijde. Bij het likken van de vrouw mag niet eerst de anus gelikt worden en vervolgens de vulva. Tegen het likken van de anus na de vulva is geen bezwaar. Bacteriën uit de anus kunnen namelijk een vaginale infectie veroorzaken, bij gebruik van hetzelfde lapje.

Zelf maken

Een beflapjes kan ook gemaakt worden door een (smaakjes) condoom of latex handschoen open te knippen. Het oppervlakte van een opengeknipte condoom is veel kleiner dan een beflapje, waardoor er een groter risico op besmetting is.
© 2008 - 2020 Basjobsen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Orale seks bij de vrouwOrale seks bij de vrouwOrale seks bij een vrouw, het wordt in de volksmond vaak beffen genoemd. Het gebeurt dagelijks en toch heerst er een lic…
Anale seks bedrijvenWanneer tijdens het liefdespel de anus actief betrokken wordt kan gesproken worden over anale seks. Zowel heteroseksuele…
Favoriete seksstandjes'Verandering van spijs doet eten' en dat geldt voor meer dingen. Voor veel koppels wordt het uitvoeren van de coïtus op…
Vrijen tijdens de menstruatieNog steeds ontstaat er veel onduidelijkheid over het al dan niet vrijen tijdens de menstruatie. Voor sommige mensen is h…

Masturbatie bij mannen en vrouwenMasturbatie is het seksueel stimuleren en prikkelen van zichzelf, door een actieve aanraking van de eigen geslachtsorgan…

Reageer op het artikel "Liklapjes voor veilige orale seks"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Basjobsen
Gepubliceerd: 24-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!