Vrijen tijdens de menstruatie

Nog steeds ontstaat er veel onduidelijkheid over het al dan niet vrijen tijdens de menstruatie. Voor sommige mensen is het een echt taboe. Aan de andere kant wordt ook nog weleens gehoord 'een echte schipper moet ook de rode zee bevaren'. Het antwoord op de vraag of je kunt vrijen is simpel. Ja, dat kan mits beiden partners daar geen bezwaar tegen hebben. Er zijn geen medische bezwaren tegen vrijen tijdens de menstruatie. Uitzondering hierop vormen soa's zoals hiv wat aids veroorzaakt. Tijdens de menstruatie is de kans van overdracht van hiv groter bij penetratie met de penis (zonder condoom) of het hebben van onbeschermde orale seks. In het laatste geval gaat het dus om de vrouwelijke ongestelde partner die oraal bevredigd/gelikt wordt.

Nadelen

Medische en lichamelijk zijn er dus, behalve het risico op overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen, geen bezwaren. Wanneer tijdens de menstruatie aan gevreeën wordt kan er wel menstruatiebloed vrijkomen. Dit menstruatiebloed kan achterblijven op de geslachtsdelen, zoals de schaamlippen en de penis. Na het vrijen moet dit schoongewassen worden. Was ook de handen en vingers goed, zodat geen bloed achterblijft. Geslachtsdelen uitsluitend met water wassen en geen zeep gebruiken!

Behalve op de lichaamsdelen kan ook op bijvoorbeeld het beddengoed menstruatiebloed terecht komen. Menstruatiebloed is moeilijk te verwijderen uit kleding en beddengoed. Om vlekken ter voorkomen, kan bijvoorbeeld een handdoek op het bed gelegd worden. Een andere optie is om bijvoorbeeld staand onder de douche te vrijen.

Wanneer een van beide partners het niet prettig vindt in aanraking met het menstruatiebloed te komen, kan het vrijen tijdens de menstruatie beter vermeden worden. Een man kan zijn penis eventueel vrij van het bloed houden door een condoom te gebruiken.

Voordelen

Sommige vrouwen kunnen juist tijdens de menstruatie gemakkelijker klaarkomen.

Tijdens de menstruatie is de kans op zwangerschap vrijwel uitgesloten. In sommige gevallen is dit misschien een reden voor het makkelijker klaar kunnen komen van de vrouw. De vrouw voelt zich minder geremd, omdat zij zeker weet dat zij niet zwanger zal raken.

Wanneer een vrouw last heeft van menstruatiepijn en/of menstruatiekrampen kan een orgasme vaak verlichting geven. Dit kan natuurlijk ook bereikt worden door (samen) te masturberen al dan niet m.b.v. een vibrator .

Tijdens een orgasme bij de vrouw trekt de baarmoeder zich samen. Mogelijk kan dit retrograde menstruatie voorkomen. Retrograde menstruatie waarbij het menstruatiebloed vanuit de baarmoeder naar de eileiders stroomt kan mogelijk leiden tot endometriose .

Tampons

Een vrouw die een tampon draagt, kan prima vrijen zonder penetratie, zonder dat er menstruatiebloed vrijkomt. De man kan de vrouw met zijn vinger bevredigen. Ook kan de man en/of partner de vrouw beffen (oraal bevredigen) zonder in contact met menstruatiebloed te komen. Indien de vrouw hierdoor een orgasme kan bereiken kan dat voordelen hebben, zoals boven beschreven.

Wanneer uiteindelijk toch wordt overgegaan tot penetratie van de vagina met de penis moet eerst het tampon verwijderd worden. Soms wordt het verwijderen van het tampon in alle opwinding vergeten. Mits het tampon nadien verwijderd wordt zijn er geen medische bezwaren tegen het penetreren zonder het tampon te verwijderen. Soms ondervindt de man niet of nauwelijks hinder van het aanwezige tampon. Niet verwijderde tampons kunnen leiden tot tamponziekte (TSS)!

Anale seks

Zoals al door Jan wolkers in 1969 werd beschreven in zijn boek Turks Fruit, kan anale seks een alternatief zijn voor vaginale penetratie tijdens de menstruatie. De is meestal alleen geschikt als de partners al langer een seksuele relatie hebben. Tijdens de anale penetratie kan de vrouw het tampon inhouden.

Alternatieve menstruatieproducten en andere beschermmiddelen

Naast de gebruikelijke maandverbanden en tampons kunnen vrouwen zich tijdens de menstruatie ook beschermen met draadloze tampons of de zgn. menstruatiedisk . Beide relatief dure producten worden diep in de vagina gedragen. De producten schermen de baarmoedermond af. Wanneer de vrouw een draadloos tampon of softcup gebruikt kan zij vagina gepenetreerd worden zonder dat er menstruatiebloed vrijkomt. Tenzij de vrouw anders aangeeft zal de man niet merken dat zij ongesteld is. Deze producten beschermen niet tegen soa's!

Wanneer een vrouw geen tampon draagt en een man/vrouw haar oraal wil bevredigen, kan de man eventueel een beflapje gebruiken. Overigens vinden de meeste vrouwen het het prettigst om gelikt te worden op de clitoris en het gebied daar direct omheen. Wanneer de partner uitsluitend dit gebied likt zal hij/zij ook niet in aanraking komen met menstruatiebloed.
© 2009 - 2020 Basjobsen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kan ik zwanger zijn?Kan ik zwanger zijn?Seks zonder condoom, de pil vergeten hebben, een gescheurd condoom en de eerste keer seks. Kan je daar zwanger van worde…
Liklapjes voor veilige orale seksEen liklapje ook vaak beflapje genoemd beschermd tegen sexueel overdraagbare aandoeningen (soa's) tijdens orale seks.
Anale seks bedrijvenWanneer tijdens het liefdespel de anus actief betrokken wordt kan gesproken worden over anale seks. Zowel heteroseksuele…
VoorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelenEr zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je daarom een opsomming va…

Leuke weetjes - Seksweetjes - Deel 2Leuke weetjes - Seksweetjes - Deel 2Seks is nog nooit zo grappig en interessant geweest als in deze reeks merkwaardige seksweetjes. Wist je bijvoorbeeld dat…
Leuke weetjes - SeksLeuke weetjes - SeksWist je dat dikkere mannen een kortere penis hebben? Of dat cornflakes oorspronkelijk bedoeld waren om het masturberen b…
Bronnen en referenties
  • http://www.webvrouw.nl/ongesteld_zijn/

Reageer op het artikel "Vrijen tijdens de menstruatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Geheim91, 03-05-2018 23:49 #8
Hoe groot is de kans om NIET of WEL zwanger worden? Met seks tijdens menstruatie?

Zohra, 08-02-2016 17:14 #7
Ik heb dankzij de pil 10 jaar aan een stuk, enkel zin in seks gehad tijdens de menstruatie (zoals veel vrouwen aan de pil). Echter mijn vriend (en nu mijn man) wou nooit iets doen tijdens de menstruatie, geen seks en zelfs niet vingeren. Terwijl hij enkel het koordje van een tampon diende opzij te schuiven. Zelfs niet als de menstruatie bijna over was. Lucky me :(
Hij is nochtans niet van een of andere religie die het onrein vindt om me dan aan te raken.
Nu probeer ik nog steeds een manier te vinden om hem te overhalen.

Lisa, 12-03-2014 07:35 #6
Hallo,
Ik heb laatst onbeschermd sex gehad met mijn vriend op de tweede dag van mijn menstruatie cyclus. Ik ben de volgende dag niet meer ongesteld geworden… of de dagen daarna. Ik weet dat de kans op zwangerschap heel klein is en de eisprong meestal plaatsvindt op de 14e dag na de 1e menstruatiedag. Maar is het direct niet meer ongesteld worden juist een teken dat ik nu zwanger ben? Zit er heel erg mee.

Meisje, 19-01-2014 15:16 #5
Ik had seks tijdens het einde van mijn menstruatie en ik kreeg een brok in mijn keel. Op het eind hield ik het niet meer en moest ik spontaan huilen, er was geen sprake van een orgasme bij mij. Hoe komt dit?

Missbubble, 15-01-2013 21:45 #4
Hallo,
Ik heb laatst onbeschermd sex gehad met mijn vriend op de tweede dag van mijn menstruatie cyclus. Ik ben de volgende dag niet meer ongesteld geworden… of de dagen daarna. Ik weet dat de kans op zwangerschap heel klein is en de eisprong meestal plaatsvindt op de 14e dag na de 1e menstruatiedag. Maar is het direct niet meer ongesteld worden misschien een voorbode?

Annie, 23-12-2012 00:01 #3
Laats heb ik onveilig seks gehad met mijn vriend maar ik was al bijna klaar met mijn menstruatie, ik was namelijk al op de 5e dag en mijn vriend is in mij klaargekomen is het dan mogelijk dat ik dan zwanger kan zijn? Reactie infoteur, 12-01-2013
De sprong (ovulatie) vindt ongeveer 14 dagen na de 1e dag van je laatste menstruatie plaatst. Bij een kortere menstruatiecyclus vindt de eisprong ook eerder plaatst. Zonder eicel kun je niet zwanger worden. Een spermacel kan tot 48 uur (nl.wikipedia.org) of 120 uur (bron infonu.nl) overleven in de vagina. Onveilige seks 5 dagen voor de eisprong kan dus leiden tot zwangerschap. Wanneer de eisprong exact plaats weet je meestal niet. De kans om zwanger te raken tijdens de 5e dag van je menstruatie is dus erg klein, bijna te verwaarlozen.
Uiteraard meld ik nog maar even dat je via onveilige seks tijdens je menstruatie wel s.o.a. kunt oplopen.

Hoi, 04-10-2012 20:40 #2
Sex tijdens ongesteldheid wordt in veel culturen als onrein ervaren. Vrouwen moeten dan helemaal geen sex met de man hebben. Dit is dan verboden.

Waarom zijn Europeanen en Amerikanen hier eigenlijk opener in? Ik vind het ontzettend ranzig en ervaar het helemaal niet prettig om sex te hebben omdat ik continu buikpijn heb. Daarbij vind ik het ook niet erotisch. Ik vind het bijna categorie poep en plassex hebben.

J. B. T. M. Daver, 18-07-2012 16:49 #1
Wij, mannen, denken hier wat gemakkelijker over dan de meeste vrouwen. Mannnen maken er niet zo'n punt van. Vrouwen denken nogal gemakkelijk: "voor mij hoeft het nu even niet met al dat bloed!" Reactie infoteur, 19-07-2012
Bedankt voor je reactie. Vrouwen die zich ongemakkelijk voelen bij het bloedverlies en toch willen vrijen kunnen eens kijken naar producten zoals Gynotex en Softcup.

Infoteur: Basjobsen
Laatste update: 04-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!