De oorzaken en gevolgen van slaapseks

Slaapseks is iets waar veel mensen nog niet van gehoord hebben. Toch bestaat het wel degelijk, maar dan wel min of meer in de taboesfeer. We gaan wat dieper in op deze aandoening.

Inleiding

Slaapseks of 'sexsomnia' is een aandoening waarbij iemand tijdens de slaap aan seks doet of seksuele handelingen zoals bijvoorbeeld masturbatie uitvoert. Bovendien herinnert de persoon in kwestie zich de morgen nadien niets meer van wat er gebeurd is. Het is dus te vergelijken met slaapwandelen, maar dan de seksuele variant hiervan. Ongeveer 1% van de bevolking lijdt aan de aandoening, maar aangezien deze ziekte zich toch in de taboesfeer bevindt, is er duidelijk onderrapportering. Vandaar dat slaapseks zo weinig in het nieuws komt. De aandoening komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn natuurlijk verschillende gradaties. Dit kan gaan van kreunen tot gewelddadige, agressieve handelingen.

Oorzaken

Via slaaponderzoek gaat de wetenschap op zoek naar de oorzaak van slaapseks. Het is vaak een combinatie van slaapproblemen (medische oorzaak) die gepaard gaan met emotionele problemen, zoals vermoeidheid, spanningen of stress (psychologische oorzaak). Seksuele frustratie heeft vaak weinig met het gedrag op zich te maken. Vaak zijn er in het verleden ook al andere psychologische aandoeningen geweest, zoals bijvoorbeeld slaapwandelen of bedplassen. Bij de patiënten vertonen zich tijdens de slaapcyclus plotse storingen. Dit kan voorvallen op elk moment tijdens de diepe slaap en dus niet tijdens de REM-slaap.

Kenmerken

  • Seksuele opwinding met eventueel hevig zweten
  • Erectie
  • Zaadlozing bij de mannen
  • Vaginale vochtafscheiding bij de vrouwen

Gevolgen

Natuurlijk moeten we oog hebben voor de gevolgen van slaapseks. Aanranding of seks met minderjarigen valt hier uiteraard niet uit te sluiten. In een recent verleden zijn er effectief gevallen geweest van vrijspraak van aanranding omwille van deze aandoening.

Behandeling

Slaapseks kan behandeld worden zoals een slaapstoornis. Slaapmedicatie gecombineerd met medicatie die je ademhaling rustig houdt, zou een oplossing kunnen bieden.
© 2010 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapwandelen en wat eraan te doenHet is midden in de nacht en ineens word je wakker, je hebt ijskoude tenen. Je denkt bij jezelf hoe kan dat nou. Je kijk…
Erectieproblemen door overgewichtErectieproblemen door overgewichtEr zijn vele mannen in Nederland die last hebben van erectieproblemen. Mannen met overgewicht lopen meer risico op een e…
Slaapwandelen bij het kindSlaapwandelen bij het kindSlaapwandelen komt het meest voor bij het kind. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan het al ontstaan. Het vaakst begint het…

Wat is cybersex en wat zijn de risico's?Wat is cybersex en wat zijn de risico's?Cybersex, ook wel virtuelesex genoemd, komt steeds vaker voor door het toenemende aantal internet gebruikers. De drempel…
Lustopwekkende middelenLustopwekkende middelenLustopwekkende middelen zijn al eeuwen oud. Al in de oudheid was men op zoek naar middelen dat de lust zou opwekken. Zo…
Kurtad1 (26 artikelen)
Laatste update: 05-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.