Een bevredigend sexueel bestaan

Wanneer de seks niet langer zo plezierig is als een of beide partners zouden willen, kan dat tot spanningen in de relatie leiden, die soms doorwerken op andere terreinen. Gelukkig zijn we er tegenwoordig niet toe veroordeeld om ‘ermee te leren leven’. Een ingedut seksueel leven kan nieuw leven worden ingeblazen en aan veel problemen kan iets gedaan worden. Een dergelijke situatie ontstaat niet van de ene dag op de andere. Vaak komen twee mensen in een patroon terecht dat zo vastligt dat ze niet meer in staat zijn om elkaars werkelijke behoeften en verlangens te zien, en om te beseffen dat deze voortdurend veranderen.

Algemeen

Om de seks nieuw leven in te blazen is een frisse kijk nodig. Zowel de seksuele activiteiten zelf als ieders aandeel daarin dienen met nieuwe ogen bekeken te worden. Beide partners moeten een poging doen de ander te zien als een veranderend persoon met eigenschappen die we ooit opwindend en aantrekkelijk vonden, maar die misschien wat zijn ondergesneeuwd in het dagelijks contact. Belangrijk is dat ieder naast gezamenlijke activiteiten eigen interesses en bezigheden heeft en vrienden of vriendinnen ziet, die voor impulsen in het persoonlijke vlak kunnen zorgen. Zeker is dat we, als we onszelf saai vinden en ons niet happy voelen, niet kunnen verwachten dat onze partner ons erg stimulerend zal vinden.

Wat het vrijen zelf betreft moeten we misschien weer eens stilstaan bij onszelf of onze partner. Bij wat we met elkaar doen en of dat nog wel klopt met wat we fijn of opwindend vinden. We zullen in zekere zin de bereidheid moeten hebben om van voren af aan te beginnen, nieuwe wegen te openen en de communicatie te herstellen. Mits niet eindeloos, kan praten veel helpen, vooral voor wie te weinig praat. Voor anderen wordt het wellicht tijd om eens werk te maken van plannen die zij samen gemaakt hebben.

Wanneer er problemen zijn bij het vrijen, is het belangrijk dat we open en eerlijk tegen elkaar zijn. Op een tactvolle manier uiting geven aan onze gevoelens en moeite doen om samen een oplossing te vinden. Het kan moeilijk zijn te luisteren naar de wensen van de partner. Als we ons kwetsbaar voelen, kunnen deze licht op ons overkomen als eisen waaraan we zullen moeten voldoen, of als verwijten waartegen we ons moeten verdedigen. Wanneer praten zo moeilijk wordt, is het soms beter om niet met woorden maar met daden te komen.

Als het vrijen niet fijn meer is, problemen geeft of steeds minder vaak voorkomt, wordt het tijd om iets te veranderen. Gebruik uw fantasie meer, ga samen gezellig uit, praat met elkaar. Hoe happier u bent met uw eigen leven, hoe sexier u zult zijn voor uw partner.

In feite kan alles helpen dat maakt dat men nieuwe dingen in elkaar ziet. Uitgaan, nieuwe kleren of een ander kapsel. Ze kunnen allemaal stimulerend werken. Erotisch getinte lectuur, films of video’s kunnen soms de fantasie losmaken. Als de problemen dieper gaan, kan men terecht bij een van de vormen van seksuele hulpverlening of relatietherapie.

Er bestaan echter geen middeltjes die zonder schade de seksuele begeerte kunnen opwekken of versterken. Alcohol kan, mits het blijft bij één of twee glaasjes, helpen om in de stemming te komen: het neemt wat remmingen weg. Als men er te veel van neemt, werkt het echter averechts. De aantrekkelijkheid van een dronken partner is zeer gering.

Seksuele problemen

Ieder paar heeft wel eens problemen bij het vrijen. Als een van beide partners eens geen zin heeft, te moe of te gespannen is, dan wel te veel alcohol op heeft, is het dan vreemd dat het vrijen niet fijn gaat? Regelmatig terugkerende problemen kunnen echter veel verdriet geven en maken dat mensen gaan piekeren, wat het er niet beter op maakt.

De meeste seksuele problemen zijn het gevolg van een mengeling van slecht op elkaar afgestemde verwachtingen, rolverdelingen en houdingen met betrekking tot seksualiteit. En verder van opvoeding en spanningen in het dagelijks leven of in de relatie. Soms ligt er een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag.

De meest voorkomende klachten van mannen zijn: erectieproblemen, d.w.z. het niet kunnen krijgen of houden van een erectie, problemen met de timing van de zaadlozing en geheel uitblijven van de zaadlozing. Bij vrouwen zijn het: pijn bij het vrijen, problemen om een orgasme te krijgen en vaginakramp (vaginisme). Verder merken sommige vrouwen tot hun verbazing dat ze niet zo veel interesse hebben in seks. Anderen hebben dat wel, maar worden moeilijk opgewonden. Vaak hebben deze problemen niet alleen te maken met de persoon die ze heeft, maar ook met de partner en de manier waarop beiden met elkaar omgaan. En bij dat alles tevens met de maatschappelijke normen over de rol van man en vrouw in seksuele zaken en daarbuiten.

Hulp op seksueel gebied

Als men er zelf niet meer uitkomt, kan men zich in eerste instantie het best tot de huisarts wenden. Deze zal eventuele lichamelijke oorzaken aan een onderzoek onderwerpen en ook kunnen verwijzen naar instanties die zich bezighouden met seksuele hulpverlening (bijv. Rutgersstichting, NVSH) of relatietherapie (RIAGG).

Hoe goed is uw seksuele leven?

Heeft u wel eens de volgende gedachte?
  • Ik durf mijn partner niet te vertellen wat ik wil dat hij/zij bij me doet.
  • Ons seksleven is zo voorspelbaar. Ik weet precies wat er het volgende moment zal gebeuren.
  • In onze seks ontbreekt het aan hartstocht/tederheid.
  • Andere mensen genieten wel van seks. Waarom wij niet?
  • Ik wou dat mijn partner eens iets anders deed.
  • Vrijen moet toch meer kunnen zijn dan dit?

Als twee of meer van de bovengenoemde punten voor u gelden, wordt het tijd om uw seksuele bestaan opnieuw kleur te gaan geven.

Hoe maak ik meer van mijn seksuele leven

  • Als het vrijen een sleur geworden is, verander dan eens iets aan de volgorde waarin u de dingen doet en aan de hoeveelheid tijd die u eraan besteedt.
  • Breng de romantiek terug in uw leven. Bloemen, zachte muziek, een diner bij kaarslicht, wat u romantisch vindt.
  • Verander iets aan de spreiding van uw seksuele activiteiten. Doe het eens twee keer per dag, in plaats van twee keer in de week.
  • Neem seks niet te serieus. Voeg een element van verrassing toe. Wacht daarin niet op de ander. Doe zelf iets onverwachts (en prettigs).
  • Vrij eens in een andere omgeving.
  • Kijk of praten tijdens het vrijen werkt. Fantaseer samen, breng uw verlangens onder woorden of geef uiting aan uw gevoelens.
  • Vertel elkaar waarom u om elkaar geeft.
  • Trek eens een hele avond uit om bij elkaar te zijn, elkaar aan te raken, te strelen, te masseren.
  • Zeg af en toe: Dank je wel.
© 2012 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sexuele fantasieën binnen je relatieSexuele fantasieën binnen je relatieHet komt vaak voor dat mensen tijdens het vrijen sexsuele fantasieën hebben over anderen dan hun partner, hoe ga je hier…
Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…
Pijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke klachten tijdens de geslachtsgemeenschap staat een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. Als…
Psychische seksuele problemen bij de vrouwPsychische seksuele problemen bij de vrouwSeksuele problemen bij vrouwen heeft vaak een psychische oorzaak. Ook lichamelijk oorzaken, zoals de beïnvloeding van de…

Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Kristofvdh (68 artikelen)
Laatste update: 23-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.