Gezondheid: Onrust

Gezondheid: Onrust Onrust is zo’n gevoel wat we vaak niet kunnen definiëren als iets waar je “last” van hebt. Toch is het een gevoel wat veel mensen herkennen als zijnde vaag, geen prettig gevoel, draaierig… kortom een onrustig gevoel en waar je dus wel degelijk last van hebt, in meer of mindere mate. Wat kan je doen als je met dit relatief vage gevoel zit en je er vanaf wilt?

Onrust

Synoniemen voor onrust zijn: “verwarring, angst, verlegenheid, bekommering, ongedurigheid, hevige beweging, twist, strijd.” Een gevoelstoestand welke voor menigeen bekend is en toch hebben veel mensen problemen te herkennen en uiteindelijk te erkennen dat ze langdurig onrustig zijn. Op zich niet zo vreemd, want bij een gevoel wat niet heel concreet is, leg je niet zomaar de vinger op de zere plek. Wat impliceert dat veel mensen die uiteindelijk het gevoel herkennen, niet goed weten wat ze er mee aan moeten, laat staan weten waar het vandaan komt.

Herkennen en erkennen

Het begint met het herkennen en zoals gezegd is dat best moeilijk. Temeer onrust zich bij ieder mens weer anders tentoon kan spreiden. Toch is voor veel mensen de buik leidend in het vage gevoel wat onrust heet. Het lijkt op de darmen te werken, omdat voor veel mensen dat de “zwakste” plek is, maar is niet per definitie het geval. Wees dus op alle plaatsen van het lichaam alert als je een niet te definiëren vaag en aanhoudend gevoel hebt. Het gaat om het gevoel wat er speelt en dat wil dus zeggen herkennen. Pas als je het herkent, in wat voor vorm dan ook, komt het aspect van erkennen. Erkennen is voor relatief veel mensen nog een obstakel, want feitelijk erken je dat er iets is wat je onrustig maakt en onrustig zijn wordt, zoals eerder aangegeven, als een vorm van angst, verwarring, verlegenheid gezien. Deze aspecten staan voor nogal wat mensen als iets van zwakte en zwak wil niemand zijn. Daarmee gezegd dat herkenning nog geen erkenning is en dus moet eerst tussen de oren vandaan dat onrust zwakte vertegenwoordigd.

Niet zwak willen zijn

Zwak of niet zwak, we hebben er allemaal eigen definities van. Maar belangrijker is de angst om zwak te zijn. Dit is een diep geworteld begrip, want zwak zijn staat synoniem aan verliezer zijn en verliezer zijn kan buiten de boot vallen betekenen en in het verre verleden was dit vaak dood gaan. Het is dus niet zo eenvoudig om helder te krijgen dat enerzijds zwak zijn niet ernstig is, zeker niet als je er aan wilt werken. Anderzijds hoeft onrust helemaal geen zwakte te zijn, maar juist kracht.

Intuïtie

Kracht die voorkomt uit het schitterende fenomeen wat intuïtie heet. Een niet te definiëren gevoel wat de mens mee krijgt met de geboorte en zeker kinderen onwillekeurig gebruiken (kinderen zijn nog puur). Ze beseffen het niet, maar zo niet de volwassen mens. De volwassen mens, zeker in de westerse wereld, heeft moeite met iets wat niet aan feiten te staven is. Een gevoel is een gevoel en wordt niet ondersteund door de wetenschap.

Maar dat wil nog niet zeggen dat die intuïtie er niet is en kan zomaar dat onrustige gevoel weergeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  • Je maakt kennis met iemand en krijgt uit het niets een onbestendig gevoel. Waarbij de man of vrouw er gewoon aardig en lief uit kan zien.
  • Je komt ergens voor het eerst en krijgt dat onbestendige gevoel. Dat hoeft geen enge omgeving zijn, maar kan zomaar in een willekeurige relatief “standaard” omgeving / ruimte zijn.
  • Je denkt aan iemand en krijgt plots een onbestendig gevoel.
  • Je denkt aan een willekeurige situatie en het gevoel bekruipt je.

Het gaat altijd over mensen, omgevingen en situaties. Ogenschijnlijk uit het niets krijg je zo’n gevoel, maar dat ogenschijnlijke is niet zo ogenschijnlijk. Je intuïtie is aan het werk en hoewel het meestal niet direct concreet wordt wat er aan de hand is, is er iets wat dat gevoel alert maakt en een gevoel van onrust kan ontstaan.

Bron: Stokpic, PixabayBron: Stokpic, Pixabay

Wat te doen?

Check wat zaken, zoals…
  • Het belangrijkste is luisteren naar je lichaam. Wat is het gevoel, geef het een kans. Wees alert als dat gevoel opkomt en negeer het in ieder geval niet.
  • Vraag jezelf wat het kan zijn en ga verschillende situaties af, waarbij je heel goed naar je lichaam luistert en bij welke vraag (aan jezelf) die onrust toeneemt. Dit kan over mensen, situaties of omgevingen gaan.
  • Definieer iets wat in de buurt komt en hoewel je je gevoel goed moet volgen, hoef je je verstand niet uit te schakelen. Emotie en ratio gaan in deze prima samen. Probeer het alleen niet 100% te verklaren. Een gevoel valt vaak – zeker in het begin – niet te verklaren.
  • Geef het wat tijd en zeker als je nog niet zo zeker van je zaak bent, als het bijvoorbeeld relatief nieuw is.
  • De volgende stap is handelen en dan kunnen zich verschillende zaken voordoen.

Verschillende situaties, hoe te handelen?

Het is belangrijk jezelf allerlei vragen te stellen en hier eerlijk over te zijn naar jezelf. Zoals…
  • Een persoon waar je dat gevoel bij krijgt: Moet je iets met deze persoon, is het een potentiële nieuwe zakenpartner? Bedenk waarom hij/zij je dit gevoel geeft. Het kan een signaal zijn er geen zaken mee te doen. Vertrouw je hem/haar niet? Ben je achterdochtig van aard of juist niet? In dat laatste geval, wat staat je van hem/haar niet aan?
  • Een omgeving die je dit gevoel geeft: Een omgeving kan je een gevoel geven dat je je er niet senang bij voelt. Moet je daar vertoeven? Wat geeft je het gevoel? Een bepaalde ruimte, iets wat je in die ruimte ziet?
  • Een situatie waar het gevoel opduikt: Kan het een situatie zijn die niet in de flow van je leven hoort. Zit er een “moeten” karakter in, maar wat je liever niet doet? Is het iets wat je niet leuk vindt? Iets nieuws? Ben je bang voor verandering?

Bij alles geef je eerlijk antwoord en luister je naar je lichaam. Vaak werken de vragen als een trechter en kom je uiteindelijk een heel eind in de richting. Soms lukt dit echter niet en neem je een beslissing die of veilig is en dus vanuit je ratio of juist niet en volg je je gevoel. De vraag is dan alleen of die onrust daarna weg is. Ten slotte … vertrouw op je gevoel en fouten maken mag. Onnodig kwetsen is nooit het geval als je je gevoel volgt, maar durf het ook toe te geven en herstel situaties.

Tot slot

Waar je uiteindelijk ook voor kiest, blijf niet met het gevoel rondlopen. Dit is niet goed voor je lichaam en ook niet goed voor de geest. Onrust zal je afleiden en dat is niet goed voor de focus. Onrust komt ergens vandaan, het is er niet zomaar… handel dus als het gevoel niet binnen een dag of wat verdwenen is.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is intuïtie?Je hoort vaak dat mensen afgaan op hun ‘intuïtie’ om keuzes te maken of om op een bepaalde situatie te reageren. Wat is…
Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…

Het bezoek aan een helderziendeMet wie moet je een afspraak maken als je graag meer wilt weten over je toekomst? En hoe gaat dat dan precies in zijn we…
Praktische yoga oefeningenPraktische yoga oefeningenYoga is niet meer weg te denken uit het westerse straatbeeld. Yoga lessen worden overal gegeven en menig zichzelf serieu…
Bronnen en referenties
  • B. Hamich - psychotherapeut en mental coach
  • Afbeelding bron 1: Stokpic, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.