Praktische yoga oefeningen

Praktische yoga oefeningen Yoga is niet meer weg te denken uit het westerse straatbeeld. Yoga lessen worden overal gegeven en menig zichzelf serieus nemend sport- en/of wellnessinstituut heeft wel een yogaruimte waar al dan niet onder begeleiding yoga beoefend kan worden. Maar als yoga zo goed is, waarom gaan we er dan niet massaal aan?

Waarom wel of niet yoga beoefenen?

Enerzijds heeft dat met de mens te maken, ieder mens is weer anders en dus zal niet iedereen gecharmeerd zijn van yoga als sportbeoefening. Anderzijds wil je er ook iets uithalen en dat doet de een perfect met yoga, kan ook voor de geest ultiem zijn, en de ander helemaal niet. Die gaat liever rennen, zwemmen of een teamsport beoefenen. Gelukkig dat er zoveel mogelijkheden zijn.
Dit alles neemt niet weg dat je soms ook wel eens iets doet, omdat het goed is voor een specifieke klant, een pijntje of een vervelend gevoel. Het voordeel van yoga is dat je het heel gericht kunt toepassen en zonder dat je yoga nu als je sport ziet en hetgeen je lichamelijk en geestelijk in balans brengt.

Moet je er in geloven?

Nee, maar dat is met zoveel zaken die men binnen het alternatieve circuit toepast. Het is “eng”, omdat we het niet kunnen verklaren en de mens wil alles kunnen verklaren. Maar ja, als je ergens last van hebt en er is iets wat je kan helpen … waarom zou je er dan geen gebruik van maken? Gelukkig zien steeds meer mensen dit zo en maakt men meer en meer gebruik van de mogelijkheden. Geloof of niet.

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay

Oefeningen

Yoga kent ook een aantal van die oefeningen die heel gericht ergens voor kunnen werken. Moet je ze wel serieus toepassen, maar is sowieso goed voor lichaam en geest.
Zorg altijd wel voor een goede ademhaling. Dit is natuurlijk in het dagelijks leven ook belangrijk, maar wordt nog wel eens onderschat. Bovendien hebben veel mensen een korte en hoge ademhaling. Behalve dat het vermoeiend is, kan je er ook meer nerveus van worden. Diep inademen via de neus en rustig via de mond uitademen. Doe dit enkele keren voordat je met de oefeningen begint.

“Wanneer de geest stilvalt ontstaat yoga” (Patanjali)

Blokkades bij het uitspreken van zaken

De een zegt altijd en overal wat hij of zij zeggen wil, of dit nu handig is of niet. Daar staat de man of vrouw tegenover die moeite heeft om iets uit te spreken of net een moment later bedenkt wat hij/zij had willen zeggen. Dan kan er in het keelgebied een soort blokkade zitten en die los je op met de leeuwhouding. Deze houding stut extra bloed naar de keel en het gezicht en is goed voor de gezichtsspieren.
 • Ga rustig op de knieën zitten en zet de handen voor je op de grond.
 • Zorg dat je bovenlichaam schuin omhoog gericht is en je met je gezicht recht vooruit kijkt.
 • Steek nu zo ver als je kunt je tong uit en maak er desnoods een brullend (de leeuw dus) geluid bij. Zorg dat het gevoel uit je tenen komt! Het moet echt zijn, je moet het voelen.
 • Herhaal dit enkele keren kort achter elkaar.

Stress in het lijf

Stress, we hebben er allemaal wel eens last van, de een meer dan de ander. Nu zijn er allerlei manieren om rustig te worden, maar yoga kent ook een oefening die kan helpen in het proces en zeker als je snel rustiger wilt worden. De oefening brengt harmonie in de organen van de buik en het bekken en is goed voor om de bloeddruk te verlagen.

 • Ga rustig zitten met je benen recht voor je uit en je rug recht.
 • Op een inademing breng je de armen omhoog.
 • Om op de uitademing je bovenlichaam richting je benen te brengen. Zorg wel dat je rug recht blijft.
 • Deze houding vasthouden en leg je handen op je onderbenen of bij de enkels. Niets forceren of stevig vastpakken en rustig doorademen.
 • Als laatste breng je met een uitademing ook je hoofd (wat je recht gehouden hebt) naar voren richting je knieën.
 • De houding vasthouden en bij iedere uitademing laat je meer los en geef je je over.
 • Stuur je ademhaling naar de plekken van je lichaam waar je nog spanning voelt en vasthouden.

Problemen met de spijsvertering

We hebben het allemaal wel eens, een spijsvertering die niet naar wens verloopt. Soms even iets verkeerd gegeten en dan is het weer voorbij. Als dit niet direct over gaat kan je naar de dokter rennen, je kunt ook nog even iets anders proberen, alvorens met tabletten aan de slag te gaan.

 • Ga rustig staan en zak door je benen tot je met de knieën op de grond zit en je met de billen op de hakken zit.
 • Leg je handen heel ontspannen op je bovenbenen en adem diep en rustig door.
 • Deze houding even vasthouden, je ogen sluiten en je ademhaling door je lichaam voelen gaan.

Buiging voor meerdere klachten

De voorover buiging is op meerdere klachten van toepassing. Het masseert als het ware de zenuwen in de wervelkolom, stimuleert de alvleesklier, stuurt meer zuurstof richting de hersenen en het gezicht en ontspant het heupgewricht. Met name dat laatste geeft bij menigeen nogal eens last, wat vaak niet met tabletten op te lossen is.

 • Ga rechtop staan en zet de voeten plat op de grond op heupbreedte uit elkaar.
 • Zorg dat je hoofd ook rechtop staat.
 • Buig op een uitademing naar voren met de handen samengepakt naar achter gericht en voel wervel voor wervel van boven naar beneden. Wordt je bewust van je wervelkolom, de flexibiliteit.
 • Op iedere uitademing laat je steeds meer los en kom je verder naar voren met je bovenlichaam.
 • De schouders hangen enig moment los naar beneden en het hoofd voelt soepel op de romp.
 • Blijf even in deze houding staan en blijf goed doorademen.

Ruimte voor de borst

Deze oefening opent als het ware de borst en recht de rug. Ook voor de gespannen schouders voelt dit goed en geeft als het ware ruimte.

 • Ga rechtop zitten en zet je benen in de kleermakerszit en als dit niet lukt, leg je benen recht voor je.
 • Sluit de ogen en zorg dat rug recht blijft en je hoofd met de kruin omhoog gericht is.
 • Breng nu de armen langs het lichaam in alle rust omhoog. Niet forceren, maar wel de armen volledig de lucht in en trek je als het ware aan je stuitje zover als mogelijk op (doe dit op een inademing).
 • Deze houding vasthouden en goed en diep door blijven ademen.

Tot slot

Spreekt voor zich dat je deze oefeningen regelmatig moet herhalen en probeer het niet in een verloren moment te doen, maar neem er even wat tijd voor. Even lekker ontspannen enkele oefeningen doen in een omgeving waar je je goed kunt concentreren.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Gezondheid: OnrustGezondheid: OnrustOnrust is zo’n gevoel wat we vaak niet kunnen definiëren als iets waar je “last” van hebt. Toch is het een gevoel wat ve…
Kanaliseren kracht van de geestKanaliseren kracht van de geestSpiritualiteit is hot, dat kunnen we rustig stellen. Is het niet vanuit zuivere intenties vanuit geloof, dan is het wel…
Bronnen en referenties
 • Y. Pangshiva
 • Afbeelding bron 1: Antonika, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.