Kanaliseren kracht van de geest

Kanaliseren kracht van de geest Spiritualiteit is hot, dat kunnen we rustig stellen. Is het niet vanuit zuivere intenties vanuit geloof, dan is het wel vanuit het motto ‘baat het niet schaadt het niet’. En feitelijk is dat ook zo, want als je een beetje meegeeft met je levenspad, dan maak je het een stuk gemakkelijker. Echter, gezien het feit dat we ons vaak niet bewust zijn van de geestelijke kracht die er in ons zit, kan het kanaliseren soms heel zinvol zijn.

Go with the flow, binnen grenzen

Het klinkt tegendraads, want ‘go with the flow’ is de weg van het leven volgen en niet continu met de hakken in het zand en tegendraads zijn. Maar dat neemt niet weg dat je wel je piketpaaltjes mag slaan, je hebt immers een leven te leiden en dat wil je zo prettig als mogelijk doen. Dus wel de flow volgen, maar dan gekanaliseerd. Het begint bij het besef van de kracht die de geest heeft, want de geest is absoluut sterk. Echter, als je alles laat gaan (en maar ziet wat er allemaal op je pad komt), kan het je behalve verwarring ook energie kosten. Dan kan het kanaliseren van je geestelijke krachten van toegevoegde waarde zijn. Hoe werkt dat?

Oefeningen

Het besef is eigenlijk je grootste stap in het proces. Maar als je die eenmaal gezet hebt, is het ook zinvol te kijken hoe je dat kanaliseren vorm te geven. Er zijn vele oefeningen die je kunt doen en je helpen in het proces. Een veel gebruikte is hieronder beschreven, waarbij de oefeningen uiteraard geen toverij zijn. Als de gezondheid, de financiën, de relatie het even af laten weten, dan zijn dat natuurlijk gewoon problemen zoals ze er zijn. Echter, als je je eigen “krachten” onder controle hebt, zet je wel een grote en vooral prettige stap in het leven die je ook in het fysieke leven veel op kan leveren.

Negatief

 • Zorg dat je ontspannen bent en ga lekker zitten. Bekijk de dag/dagen zoals ze nu voorbij gaan en haal enkele minder leuke zaken (iets wat problematisch voor je is of kan zijn) voor de geest. In het verlengde van die gedachten mag je ook wat verder terug gaan en ben je enig moment in staat te overzien welke zaken problemen voor je vormen (groot of klein). Vaak komen vergelijkbare zaken namelijk terug en door iets verder terug te kijken, geef je jezelf de ruimte dit te overzien.
 • Plaats die ene of meerdere zaken afzonderlijk in ballonnen of als je meer wet water hebt, mag je ze ook in afzonderlijke kleine bootjes zetten (zowel de ballonnetjes als bootjes hebben een grauwe kleur, niet echt aantrekkelijk). Voor wat betreft degene die niet zo goed in visualiseren is, is dat geen probleem. Doe gewoon je best om het voor je te zien en bovendien oefening baart kunst.
 • Aan al die ballonnen of bootjes zit een koortje en die koortjes heb je zelf in de hand. Zo ga je ook zien dat het zomaar een bundel kan zijn die je probeert in de hand te houden … en dan bedoelen we uiteraard geestelijk.
 • Als je ontspannen genoeg bent en relativeert wat het allemaal is wat je eigenlijk in handen hebt en wilt houden, laat je lachend enkele touwtjes los.
 • Dan zie je pas dat die ballon of dat bootje er helemaal niet vandoor gaat. Je pakt zonder problemen zomaar weer een touwtje wat je eerder hebt losgelaten, vast. Herhaal dit verschillende malen en laat de touwtjes steeds iets langer los, voordat je ze weer vastpakt.
 • Bedenk iedere keer als je weer wat touwtjes loslaat en terughaalt, hoe je je er bij voelt. Voelt het nog krampachtig, ben je nog in paniek, voel je jezelf er wel senang bij? Tot dat laatste moment, is het van belang om deze oefening te blijven herhalen.
 • Het voorlaatste gedeelte van de oefening is te bedenken waar die wegdrijvende ballonnen of bootjes voor staan. De kracht die de geest heeft om zaken op een soepele manier in de hand te houden en vooral niet krampachtig moet zijn. Dat vreet energie en levert je uiteindelijk weinig op.
 • Als laatste laat je de problematische zaken verdwijnen door de ballonnen door te prikken of weg te laten drijven, waarbij je ze ook echt weg laat drijven. Net als het bootje, want als jij het wil waait het harder en stroomt het beekje steviger. Besef als laatste wat je met deze gedachtegang realiseert.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay
Positief
Als je je negatieve om problematische zaken in de geest kunt managen, moet je dit ook met positieve zaken doen. Daar kan je nog veel meer uithalen. Het begint weer hetzelfde.
 • Ontspan je goed, adem lekker diep door en probeer je geest zo leeg als mogelijk te maken.
 • Dat lekkere ontspannen gevoel kan je langzaam doen wegzinken, totdat je volledig ontspannen en kalm bent. Heel rustig…
 • Ga in deze prettige uiterst rustige toestand bedenken wat je graag zou willen, je verlangens, hoe je gemoedstoestand bij voorkeur is, je gezondheid etc. Bepaald wel zelf chronologisch het belang.
 • Als je alle gedachten op rit hebt, zet je ze weet in ballonnetjes of bootjes met de bijbehorende touwtjes. Besef vooral ook wat je deze ballonnen of bootjes betekenen en laat dit gevoel tot je doordringen.
 • Ze zweven in de lucht dan wel drijven op het water en hebben in tegenstelling tot de negatieve zaken, een heldere kleur, bijna lichtgevend. Bekijk de ballonnen of bootjes individueel en zie hoe prachtig de oplichting van de ballon of het bootje de omgeving kleurt en het je een prettig gevoel geeft.
 • Laat nu weer wat touwtjes los en zie hoe ze afdrijven, maar je ze ook weer gemakkelijk kunt pakken. Bekijk een teruggehaald touwtje nog eens goed en bekijk welke positieve gedachte dit is. Krijg er het juiste gevoel bij en breng deze energie over aan de ballon of het bootje. Het licht wordt nog mooier om te zien. Doe dit in een tempo wat je prettig vindt, haal ze terug en laat ze weer los.
 • Laat, als het besef doorgedrongen is, de ballonnen of bootjes gaan (ballon mag je ook doorprikken) en ervaar dat je op het ritme van wat je prettig voelt, de controle zo kunt hebben en ook weer kunt laten gaan.

Toepassing

Hoe pas je deze oefening toe in een situatie? Eerst moet het doorgedrongen zijn wat de kracht is van deze oefening. Je moet het voelen en niet denken dat het even je problemen oplost, om daarna gedesillusioneerd te zijn. Voel wat je geestelijke kracht is en kan doen en roep nu in gedachten een van de prettige gedachten op. Iets wat in de eerder lichtgekleurde ballonnen of bootjes zat. Voel het bijbehorende gevoel. Laat het gaan en roep iets anders op en als je dit in de vingers hebt, laat je het even gaan.
Begin met het toepassen op het moment dat er iets speelt wat je in positieve- of negatieve zin invloed uitoefent.

Tot slot

Bij de ene persoon werkt het direct en bij de ander is het een kwestie van vaker doen. Maar zolang je het serieus oppakt, je ook het rustmoment pakt waar het nodig is (en niet even gehaast tussendoor), kan het je helpen bij het kanaliseren van de geestelijke kracht.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom een mantra?Waarom een mantra?Om het ‘waarom’ te kunnen beantwoorden, zal voor menigeen eerst het ‘wat’ beantwoord moeten worden. En dan nog is het aa…
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Spiritualiteit modegril?Spiritualiteit modegril?“Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of…
De vaagheid van spiritualiteitmijn kijk opDe vaagheid van spiritualiteitDe eerste vraag die aan de hand van de titel bij een spiritueel iemand op zal komen is “hoe erg is dat?” of misschien we…

Praktische yoga oefeningenPraktische yoga oefeningenYoga is niet meer weg te denken uit het westerse straatbeeld. Yoga lessen worden overal gegeven en menig zichzelf serieu…
Helderziendheid; algemeen en voorbeeldenHelderziendheid is het kunnen waarnemen van dingen zonder zintuiglijke prikkels van buitenaf. Men spreekt dan over paran…
Bronnen en referenties
 • Annemieke Cornelisse, www.niiraja.nl
 • Betsy Dhrijver, spiritueel en mentaall coach Toronto
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.