Waarom een mantra?

Waarom een mantra? Om het ‘waarom’ te kunnen beantwoorden, zal voor menigeen eerst het ‘wat’ beantwoord moeten worden. En dan nog is het aan een ieder om iets met een mantra te gaan doen (of niet). Het is heel persoonlijk en moet als zodanig ook toegepast worden. Het gegeven dat het een hype zou zijn, omdat we het spirituele in het leven proberen op te zoeken, is inmiddels achterhaald. De evolutie van de mens gaat door en ook zijn/haar spiritualiteit.

Wat is een mantra?

Mantra is Sanskriet en betekent heiligwoord of lettergreep. Een mantra spreek je meestal inwendig voor jezelf uit en soms wordt het hardop gezongen. Het kan worden toegepast door de zin, de woorden regelmatig voor jezelf te herhalen en daarmee bepaalde resultaten te bereiken of het te behalen resultaat geestelijk kracht bij te zetten.

Waarom een mantra?

Door een mantra uit te spreken open je het hart en ben je meer ontvankelijk voor zowel fysieke als mentale aspecten. Maar in de volksmond wordt er uitleg aan gegeven als zou het je innerlijke wijze stemmetje zijn en zet je hetgeen je wilt doen (of juist niet), wilt bereiken etc. meer kracht bij, bovendien werkt het positief tegen negatieve gedachten. Ieder heeft er zo een eigen manier voor en sommige mensen hanteren zo nu en dan al een mantra, zonder zich er bewust van te zijn.

Hoe een mantra te maken en toe te passen?

  • Beschrijf enkele punten waar je op dit moment ontevreden over bent en pak daar de twee of drie punten uit waar je het liefste wat aan doet.
  • Maak er zinnen van die beginnen met ‘Ik ben ….’ en beschrijf in de zinnen het tegenovergestelde van waar je niet tevreden over bent. Waarbij je nooit over een ontkenning spreekt. Voorbeeld als je je niet veilig voelt. Je zegt niet ‘Ik ben niet veilig’ maar zeg: ‘Ik ben altijd veilig’.
  • Zet de twee tot drie punten achter elkaar en maak er een mooie zin van.
  • Als de zin goed loopt, schrijf of type je hem op een of meerdere kaartjes en leg of hang deze op plaatsen waar je er regelmatig aan herinnerd wordt.
  • Behalve het lezen als je zo’n kaartje ziet hangen of liggen, mag je het op dat moment ook uitspreken. Herhaal het desnoods enkele keren (laat het een automatisme worden).
  • Pas het zolang toe als je je er goed bij voelt. Wijzig desgewenst de teksten als je er aanleiding toe ziet.

Hocus pocus?

As je het als hocus pocus ervaart ben je er logischerwijs niet aan toe en/of staat spiritualiteit nog te ver van je af. Er zelf niet aan mee doen is één, maar het bagatelliseren als een ander er wel baat bij heeft is iets anders. Een ieder in zijn/haar waarde laten geldt altijd, maar zeker ook als iets ongrijpbaars als spiritualiteit een rol speelt.

Tot slot

Ieder mens is tijdens het leven in een andere fase en je kunt niet voor de ander beoordelen of spiritualiteit op dat moment passend is c.q. toegevoegde waarde biedt. De ander respecteren is een en als je zelf denkt spiritualiteit toe te moeten laten in je leven, luister dan vooral naar je lichaam en geest. Het zegt heel veel en kan een mooi begin vormen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een mantra?Wat is een mantra?Veel mensen weten in ieder geval dat ‘mantra’s’ bij mediteren hoort, maar weten vervolgens nauwelijks wat mediteren is.…
Toegevoegde waarde van een mantraToegevoegde waarde van een mantraWe “hummen” tegenwoordig wat af en doen massaal mee aan hetgeen het “oosten” brengt. Daar is op zich niets mis mee, maar…
Mantra’s, de Maharishi – Lefebure controverseMaharishi Mahesh en zijn Transcendente Meditatie werkten veel met mantra’s. Hij probeerde dit wetenschappelijk te onderb…
Het nut van mediterenHet nut van mediterenDe een doet het al jaren, de ander wil er aan beginnen en weer iemand anders is sceptisch. Immers … wat kan je er mee? D…

Mentalisme en mentalistenMentalisme en mentalistenMentalisme is een vorm van vermaak waarbij een artiest doet alsof hij buitengewone mentale krachten bezit. Onderdelen va…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.