Mindful de dag in

Mindful de dag in ‘Mindful de dag in’ klinkt heel populair en past in het plaatje van bewust leven, aandacht en balans. Alleen maar werken om zoveel mogelijk geld te verdienen, is voor menigeen enige tijd geleden al ingeruild voor een leven meer in balans. Daarbij hoort nog steeds geld verdienen, maar meer in balans met de andere aspecten van het leven. Hoe kan je jezelf helpen in dit proces?

Mindful

Wat is het?

Mindful komt van mindfulness of ook wel achtzaamheid en zegt eigenlijk zoveel als bewust leven en bewust leven in het nu en de dingen zien zoals ze zijn. Kijk, zie echt en oordeel niet, alles is wat het is. Daarmee niet gezegd dat je alles maar moet aanvaarden en gelaten op je af moet laten komen. Echter, als je zuiver en open in het leven staat weet je wanneer je moet handelen, wat te doen en op deze wijze vorm geven aan je leven.

Je eigen rol

Een mens is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen leven en dus ook hoe je in het leven staat. Je gelaten in je “rol” voegen of via de flow van het leven je pad zoeken. Behalve dat het je met de flow volgen gemakkelijker afgaat en je minder weerstand zult ondervinden, is de kans dat je verder komt een stuk groter. Leer van je fouten en handel zuiver in integer. En dan is de vraag? Hoe kom je bij die bekende “go with the flow”?

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Hoe vorm te geven?

Training volgen

Als je liever meteen de diepte in gaat, is het wellicht zinvol een training te volgen. De mindfulltrainingen worden op verschillende plaatsen in het land gegeven en in basis helpen ze je om te gaan met stevige stress en dus ook hoe de balans te vinden en ontspanning vorm te geven (behalve uitgeteld in een stoel ploffen). Verder wordt er gewerkt aan je concentratievermogen welke weer helpen in het verbeteren van prestaties. Last but not least, er ontstaat een positiever zelfbeeld.

Zelf aan de slag

Spreekt voor zich dat je het ook zelf vorm kunt geven en of je het nu zelf doet of je volgt eerst een training, alles staat of valt met doen en blijven doen. Oefenen dus. Enkele dagelijkse zaken waar je actief mee aan de slag kan om je mindful zijn te stimuleren.
  • Begin je dag met je bewust te zijn van hetgeen je doet en voelt. Dus niet onder de douche bedenken hoe je je haar gaat doen en wat voor kleren je aantrekt, maar het water op je huid voelen en het water langs je voeten richting het putje voelen stromen, maar ook de geur van je doucheschuim bewust ervaren. Rek je goed uit en zuig je longen vol lucht. Zo open je jezelf en kan ook door de dag heen regelmatig gebruiken.
  • Als je toch met je kleren aan de slag gaat, ervaar dan eerst eens hoe je je voelt. Welke kleding past bij het gevoel en past dit nog steeds bij hetgeen wellicht zinvol of noodzakelijk is voor je werk. Bedenk in dit moment ook eens waarom je die kleren kiest.
  • Het ontbijt is voor menigeen even snel een wat naar binnen werken of zelfs dat niet en nuttig je je broodje in de auto, bus of trein. Maak er eens wat tijd voor en eet rustig, laat je smaakpapillen bewust aan de slag gaan en laat het je smaken. Combineer het vooral niet met de krant, televisie of de tablet.
  • Een uurtje sporten of wandelen (met de hond) per dag is geen overbodige luxe, maar zie het niet als een “moetje”, maar geniet van het moment. Zoek een pad uit wat je aanstaat, zet je zintuigen wagenwijd open en geniet van alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt … wedden dat je ook nog eens zonder problemen verder komt. In de sportschool kan je bijvoorbeeld op de loopband zelfs een meditatiemomentje inbouwen.
  • Bij iedere zakelijke afspraak stap je positief het gesprek in, haal een keer diep adem (voel ook hoe je longen zich volzuigen) en relativeer. Wat kan je gebeuren? Als een dergelijke houding beklijft, ga je het ook uitstralen en dat werkt weer voor je.

Als je de voorbeelden goed leest, zie je dat het slechts met alles bewust doen te maken heeft. Haal die automatische piloot uit je leven en ervaar alles wat je doet. Ervaar dus ook als je iets doet wat je minder leuk vindt en kijk meteen wat dit met je doet.

Is het allemaal zo spannend?

Feitelijk niet! Echter, door ons hectische bestaan waar we veel met de buitenkant bezig zijn en we willen vergaren, komen we niet meer toe aan ons mens zijn en alles wat daarbij hoort. We gebruiken onze zintuigen minimaal en zelfs het gegeven dat we visueel zijn ingesteld, buiten we niet helemaal uit.

Tot slot

Sommige mensen categoriseren het onder het “zweverige” etiketje, maar eigenlijk is het niet meer of minder dan terug naar de basis. Je zintuigen gebruiken was in het verleden vaak een kwestie van leven of dood en hoeveel de tijden veranderen, is het lichaam niet verandert. Om je goed in je vel te voelen, de balans in het leven te hebben en zo prettig te kunnen leven (ook in de hectiek van nu), is je lichaam inzetten toch ideaal.

Spiritualiteit zit niet in de hoeveelheid beeldjes, wierook en klankschalenmuziek ... spiritualiteit zit in jezelf!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindfulness voor mannenMindfulness voor mannenMisschien niet alledaags, want nog steeds is de man voor velen de robuuste figuur die relatief weinig emotie laat zien e…
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…
Mindful running: hardlopen met aandachtMindful running: hardlopen met aandachtBij mindful running gaat het niet alleen om het hardlopen maar ben je bewust van je loophouding en je lichaam. Omdat je…
Wat is mindful eten?Wat is mindful eten?Je komt het steeds meer tegen, ‘mindful eten’, maar lang niet altijd wordt er ook uitleg aan gegeven waar je concreet ie…

Transformatie tot een geldmagneetTransformatie tot een geldmagneetIedereen wil graag veel geld hebben en rijk worden. Echter dat is niet zomaar weggelegd voor alle mensen. De reden is da…
Verschillende soorten leggingen met TarotkaartenDoor middel van verschillende soorten leggingen met de Tarotkaarten kan je meer over jezelf te weten te komen. Door de v…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.