Yogahoudingen – savasana (lijkhouding)

Yogahoudingen – savasana (lijkhouding) Savanasa is een klassieke en fundamentele ontspanningsoefening. Een yogahouding die in het teken staat van herstel, waarbij u alle spierspanningen loslaat. Zodra u de ledematen, hals en schouders ontspant, ervaart u dat als zwaarte. Vergelijkbaar met de zwaarte enkele seconden voordat u in slaap valt. Bij savasana gaat het erom bewust hetzelfde gevoel in het hele lichaam op te roepen. Deze meditatieve ontspanning gaat gepaard met een weldadig warmtegevoel, omdat de bloedvaten van vooral de huid open gaan staan.

Inhoud


Oorsprong van savasana (lijkhouding of dodenhouding)

Savasana wordt ook wel mrtasana genoemd, afgeleid van het Sanskriet-woord mrt dat 'lijk' betekent. Asana is een ander woord voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). In deze klassieke yogahouding – de dodenhouding of lijkhouding uit de hatha-yoga – imiteert u een lijk als metafoor voor volledige ontspanning, die echter bewust geleid wordt en niet door bijvoorbeeld slaap of uitputting. Dat is ook de reden dat deze houding – als men het goed wil doen – moeilijker is dan het lijkt.

Savasana (lijkhouding of dodenhouding) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Savasana (lijkhouding of dodenhouding) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Techniek

Zorg ervoor dat u op een tochtvrije plek ligt in een kamer die niet fel verlicht is, eventueel op een deken of yogamat.
  1. Ga op de rug liggen. De handen losjes naast het lichaam, de handpalmen naar boven gericht. Plaats de voeten dicht bij elkaar, maar de hielen mogen elkaar niet raken.
  2. Doe de ogen dicht.
  3. Concentreer u op de ademhaling. Adem telkens langzaam en diep uit, waarbij de ademhaling steeds verfijnder en onmerkbaar wordt. Beschouw de adem in dat opzicht als een zijden draad, die bij elke schokkerige ademteug onherroepelijk breekt.
  4. Ontspan de onderkaak, de tong en de oogleden. Daarna ontspant u de rest van het lichaam, van boven naar beneden en terug. Uiteindelijk zal een zwaar gevoel in het hele lichaam postvatten en krijgt u de indruk dat uw lijf 'daar maar ligt' en u alleen uit een vederlichte ademhaling bestaat.
  5. Blijf 15 tot 20 minuten in deze houding. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  6. Combineer savasana eventueel met savasana II.

Volledige ontspanning van de hand in savasana (lijkhouding) / Bron: Robert Bejil, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Volledige ontspanning van de hand in savasana (lijkhouding) / Bron: Robert Bejil, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Aandachtspunten

Voor degenen die het moeilijk vinden om de spieren simpelweg te ontspannen door eraan te denken, is er het volgende trucje bedacht. Span de betreffende spieren – bijvoorbeeld van een hand – door ze eerst aan te spannen, te strekken, en ze daarna tijdens een uitademing te ontspannen. Doe dat bij de spieren van alle lichaamsdelen: de benen, de voeten, de armen, de handen, het hoofd, de hals, de schouders en de romp.

Hypnose
Probeer tijdens het aanspannen van de betreffende spieren de rest van het lichaam ontspannen te houden. Na verloop van tijd wordt ontspannen liggen in savasana steeds makkelijker. Uiteindelijk kunt u het op commando, alsof u uzelf hypnotiseert. Doe deze yogaoefening eventueel voor het naar bed gaan. U zult dan moeiteloos in slaap vallen.

Uitwerking

Tal van klassieke hatha-yoga-geschriften vermelden de weldadige uitwerking van savasana, waaronder de Gheranda-samhita: 'Plat op de rug liggen, als een lijk, wordt ook wel mrtasana (savasana) genoemd. Op de juiste wijze uitgevoerd verjaagt deze yogahouding vermoeidheid en verstilt de wervelingen van de geest.'

Verstilde gedachten
Zoals vermeld zal in savasana het gevoel van zwaarte vanzelf komen, dus zonder suggestieve bevelen. Het geeft een gevoel van vrijheid, terwijl u zich hebt losgemaakt van het lichaam. Alsof het lichaam slaapt en u zich daar op wonderlijke wijze van bewust bent. Gedachten verstillen, het gemoed wordt kalm. Ook heeft savasana een heilzame uitwerking op de ogen en hersenen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van savasana (lijkhouding of dodenhouding)

De gezondheidseffecten van savasana bestaan vooral uit de ontspanning van lichaam en geest. Aldus krijgen alle organen rust. Spanningen en verkrampingen verdwijnen, de bloeddruk daalt. Uit savasana komen is als ontwaken uit een verkwikkende slaap. Deze ontspanningsoefening is ook een uitstekende voorbereiding op meditatie.

Therapie

Volgens de yogahandboeken heeft savasana een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Parsva halasana is een variant van halasana (ploeghouding). De ‘gedraaide ploeghouding’ intensiveert deze basishouding,…
Yogahoudingen – uttana padasanaYogahoudingen – uttana padasanaUttana padasana is qua uitvoering nauw verwant aan matsyasana (vishouding). Ook de gezondheidsvoordelen zijn gelijkwaard…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…

Hooggevoelig? Ga aarden en neem je ruimte!Mensen die hooggevoelig zijn maken zich onbewust klein, het liefst verstoppen zij zich in een hoekje en overzien alles.…
Hoe ga je met persoonlijke ontwikkeling om?Hoe ga je met persoonlijke ontwikkeling om?Het antwoord op de vraag in de titel gaat verder dan persoonlijke ontwikkeling in een zakelijke / professionele omgeving…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • Afbeelding bron 1: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Robert Bejil, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 25-09-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.