Yoga (asana's) voor beginners en gevorderden

Yoga (asana's) voor beginners en gevorderden Yoga is ideaal in deze stressvolle tijd. Wie regelmatig aan hatha-yoga doet, krijgt een mooier gevormd lichaam, een beter ontwikkeld spierstelsel en een rustiger gemoed. De asana's zijn echter in de eerste plaats gericht op de organische gezondheid en niet zozeer op de spierontwikkeling, los van het feit dat yoga goed is voor de lijn. Van meer belang is wellicht dat de yogahoudingen een kalmerende, reinigende invloed hebben op de persoonlijkheid. Deze tak van yoga bereidt lichaam en geest immers voor op raja-yoga (de koninklijke weg), waarin meditatie, zelfontplooiing en het eenheidsgevoel met de universele krachten om ons heen op de voorgrond staan, ofwel de realisatie van de bekende Upanishads-uitspraak: 'Tat tvam asi' ('Dat zijt gij,' of 'Ik ben dat en dat ben ik'). Het is het doel van yoga, de kern van alle godsdiensten, met een overweldigend gevoel van mededogen als een van de kenmerken.

Inhoud


Enkele regels voordat u begint met oefenen

Ritme en regelmaat, daar is de natuur mee doorspekt. Eb en vloed, zonsopkomst en zonsondergang, de wisseling van de seizoenen... het zijn slechts enkele voorbeelden. Gezondheid is vaak het resultaat van regelmaat in het dagelijks leven. Probeer die regelmaat – in de vorm van discipline – in de yogatraining te integreren. Hieronder volgen enkele tips.

Siddhasana met jnana mudra / Bron: Jemasty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Siddhasana met jnana mudra / Bron: Jemasty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Plaats en tijd

Oefen op vaste tijden, zoals 's ochtends vroeg en 's avonds voor de maaltijd of voor het slapen gaan. Zorg bovendien voor een vaste plek waar u yoga beoefent. Als u dat volhoudt, zult u na een tijdje bepaalde vibraties voelen die u meteen in de juiste meditatieve sfeer brengen. De kamer, zoals een hoekje in de logeerkamer, moet overigens goed geventileerd en schoon zijn. Gebruik eventueel een ligmatje als u dat prettig vindt.

Kleding

Doe de oefeningen op blote voeten. Draag geen knellende kleding. De regel is: zo weinig mogelijk kleding, maar zoveel als de omstandigheden, zoals de kamer- of buitentemperatuur, vereisen. U moet immers vrij kunnen bewegen tijdens het uitvoeren van de yogahoudingen.

Voeding

Ga eerst naar het toilet voordat u aan de asana's begint. Ook de maag hoort leeg te zijn, tenzij u rammelt van de honger. Drink dan bijvoorbeeld eerst een glas melk of eet een cracker. Na het ontbijt en na het avondeten is het beter enkele uren te wachten met oefenen.

Oefen met gezond verstand

Volgens veel yogabeoefenaars is hatha-yoga voor het verkrijgen van een goede gezondheid, lenigheid en kracht superieur aan andere takken van sport. Uiteraard zal niet iedereen het daarmee eens zijn. Feit is wel dat de yogahoudingen vooral gericht zijn op het soepel maken van de ruggengraat en het in goede conditie houden (en brengen) van de hormoonklieren en zenuwen. Blijf zo lang mogelijk in een houding – een Iyengar-stelregel – maar forceer niets. Vraag eerst advies aan uw arts of een andere medische professional als u aan bepaalde aandoeningen lijdt. Het spreekt bijvoorbeeld vanzelf dat iemand met hoge bloeddruk beter niet op zijn hoofd kan gaan staan. En wie een hartkwaal heeft, kan bepaalde oefeningen eveneens beter overslaan. Zwangerschapsyoga bestaat overigens uit aanpassingen van klassieke Indiase asana's. Wie aan yoga wil doen, moet met andere woorden zijn gezond verstand gebruiken, wat trouwens geldt voor elke tak van sport.

Namen van de yogahoudingen (asana's)

Het gros van de yogahoudingen is genoemd naar dieren, goden, mythische helden en planten. Enkele voorbeelden daarvan zijn de boomhouding, de krijgsman, de cobra en de sprinkhaan. Een van de hoekstenen van het Indiase denken is immers dat de universele levensgeest (atman) zich in alle levende wezens en 'dode' dingen bevindt. Er is kortom geen principieel verschil tussen de mens en zijn omgeving ('tat tvam asi').

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Klassieke yogahoudingen voor beginners en gevorderden

De bekendste klassieken over hatha-yoga zijn de Hatha Yoga Pradipika en de Gheranda-samhita. Deze geschriften vermelden dat Shiva ontelbaar veel asana's heeft genoemd. Er zijn met andere woorden evenveel yogahoudingen als dat het universum levende wezens telt. Volgens de Gheranda-samhita zijn er 84 klassieke asana's, waarvan er 32 uitmuntend zijn voor mensen die in het volle leven staan. De onderstaande tabellen vormen een synthese van de klassieke, Indiase houdingen, beschreven door Sivananda, Iyengar en zoals ze in de Gheranda-samhita zijn opgetekend. Ze zorgen voor een kalme geest, een gezond lichaam en een allround-conditie.

Oefenschema

Er zijn veel boeken over yoga. Kies een oefenschema dat het beste bij u past qua beschikbare tijd, conditie en lenigheid. Probeer 's ochtends en 's avonds te oefenen, bijvoorbeeld gedurende een halfuur, een kwartier of slechts 5 minuten. Sterker nog, elke dag één houding is beter dan géén. De tijd die u aan yoga besteedt, is immers nooit verspilde tijd. Hieronder vindt u een selectie van de klassieke Indiase yogahoudingen (asana's), mudra's, bandha's en meditatieve zithoudingen voor beginners en gevorderden.

Yoga (asana's) voor beginners

Savasana (lijkhouding)Tadasana (berghouding)Utthita trikonasana (driehoekhouding)Parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoek)
Virabhadrasana I (held)Virabhadrasana II (held)Virabhadrasana III (held)Viparita karani (halve kaars)
Salamba sirsasana I (hoofdstand)Bhujangasana (cobra- of slanghouding)Halasana (ploeg)Salabhasana (sprinkhaan)
Vrksasana (boomhouding)Ardha matsyendrasana I (zittende, halve torsiehouding I)Mayurasana (pauw)Paschimottanasana (zittende, intense strekhouding)
Dhanurasana (boog)Marichyasana IIISurya namaskar (zonnegroet)Parsvottanasana (piramide)
Bharadvajasana I (vlecht)Dandasana (staf-of stokhouding)Prasarita padottanasana (staande hoek)Ustrasana (kameel)
Adho muka svanasana (zich uitrekkende hond)Padangusthasana (grote-teengreep)Utthita parsvakonasana (gestrekte driehoek)Salamba sarvangasana I (schouderstand)
Paripurna navasana (voltooide boothouding)Baddha konasana (schoenmaker)Karnapidasana (omgekeerde ploeg)Simhasana I en II (leeuwhouding)
Anantasana (slapende Vishnu)Parighasana (Poorthouding)Urdhva prasarita padasana (beenheffing)Trataka (oogoefening)
Garudasana (adelaarshouding)Ardha navasana (halve boothouding)Eka pada sarvangasana (eenbenige schouderstand)Purvottanasana (oostwaartse strekhouding)
Utkatasana (stoel)Chaturanga dandasana (vierledige staf)Gomukhasana (koeienkop)Ardha baddha Padmottanasana
Setu bandha sarvangasana (brug)Supta konasana (rustende hoekhouding)Niralamba sarvangasana I en IIMarichyasana I
Parivrtta parsvakonasanaUrdhva mukha svanasana (omhoogkijkende hond)

Yoga (asana's) voor gevorderden

Padahastasana (voet-handhouding)Tolasana (weegschaal)Urdhva padmasana sarvangasana (lotushouding in schouderstand)Parsva halasana (gedraaide ploeg)
Janu sirsasana (hoofd-naar-kniehouding)Kurmasana I (schildpad)Natarajasana (dans van Shiva)Uttana padasana
Bakasana (reiger)Paryankasana (sofahouding)Urdhva dhanurasana I en II (chakrasana)Lolasana (pendulehouding)
Hanumanasana (aaphouding)Trianga mukhaikapada paschimottanasanaJathara parivartanasana (gedraaide buikhouding) Ardha chandrasana (halve-maanhouding)
Savasana II (lijkhouding)Upavistha konasana (zittende hoekhouding)Supta virasana (liggende held)Matsyasana (vishouding)
Samakonasana (rechte-hoekhouding)Astavakrasana (achthoekhouding)Vasisthasana (zijwaartse plankhoudingt)Garbha pindasana (foetushouding)
Bhujapidasana (armdrukhouding)Kapotasana (duifhouding)Bhekasana (kikkerhouding)Urdhva kukkutasana (opwaartse haanhouding)
Eka pada rajakapotasana IEka pada bakasana I (eenbenige kraanvogelhouding)Pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)Akarna dhanurasana (boogschutterhouding)
Dwi pada viparita dandasana (omgekeerde tweebenige stokhouding)DurvasasanaUrdhva dandasana (opwaartse stokhouding)Salamba sirsasana II (hoofdstand)
Pasasana (lushouding)Eka pada sirsasanaTittibhasana (vuurvlieghouding)Padma mayurasana (pauwhouding in lotus)
Malasana I en II (guirlandehouding)Adho mukha vrksasana (handstand)Yoganidrasana (yoga-slaaphouding)Eka pada koundinyasana I (albatroshouding I)
Eka pada galavasanaEka pada koundinyasana II (albatroshouding)Dwi pada koundinyasana (albatroshouding III)Viranchyasana
VisvamitrasanaKukkutasana (haanhouding)Parsva kukkutasana (zijwaartse haanhouding)Kandasana (navelhouding)
Vrischikasana I (schorpioenhouding)Triang mukhottanasanaEka pada viparita dandasana I

Meditatiehoudingen (zithoudingen)


Mudra's, bandha's en kriya's


Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Pranayama – voorbereiding op yoga-ademoefeningenPranayama – voorbereiding op yoga-ademoefeningenPranayama betekent beheersing, controle of beteugeling van prana. Deze yogadiscipline is de vierde geleding van het klas…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

Yogahoudingen – paschimottanasana (zittende vooroverbuiging)Yogahoudingen – paschimottanasana (zittende vooroverbuiging)Van alle basishoudingen is paschimottanasana een van de belangrijkste asana's. De Hatha Yoga Pradipika, een klassiek Ind…
5 krachtige meditatietechniekenSoms word je gek van je gedachten. Je wilt eigenlijk rust in je hoofd en in je leven. Je hebt al iets gehoord over medit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Science of Yoga', Sivananda, Sivananda Press, Durban
  • Afbeelding bron 1: Jemasty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 28-05-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.