5 krachtige meditatietechnieken

Soms word je gek van je gedachten. Je wilt eigenlijk rust in je hoofd en in je leven. Je hebt al iets gehoord over meditatie. Maar je kunt je haast niet voorstellen dat je een uur lang stil kunt zitten, zonder gedachten. Het is misschien goed om te weten dat het beoefenen van meditatie hetzelfde werkt als sport. Neem als voorbeeld tennis. De eerste keer kun je niet perfect tennissen, maar iedere les leer je een nieuwe stap, waardoor je beter wordt. Hetzelfde principe geldt voor meditatie. Iedere keer als je weer mediteert zul je merken dat de ruimte tussen je gedachten iets langer wordt. Dat is het moment waarop je op de goede weg bent. Stap voor stap, leer je om langer en dieper te mediteren. Maar wat zijn goede en krachtige meditatietechnieken? Die je zelf kunt toepassen?

Wat is meditatie?

Veel mensen zijn vaak helemaal verzonken in hun gedachten. Door gedachten, die per definitie over het verleden of de toekomst gaan, zijn mensen niet in het hier en nu. Meditatie is een techniek waarbij je al je gedachten loslaat en daardoor helemaal in het moment komt. Er zijn verschillende vormen van meditatie, zoals stilte-, loop- en mantrameditatie. Elke vorm heeft andere effecten. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een van de meditatietechnieken. De hieronder omschreven technieken zijn vrij makkelijk te beoefenen en kunnen tot krachtig resultaat leiden.

Waar is meditatie goed voor?

Meditatie heeft verschillende heilzame werkingen. Het kan rust, vertrouwen en liefde geven. Daarnaast kan het je dichterbij je hart brengen. Door regelmatig te mediteren, sta je meer in contact met je hogere zelf waardoor je beter weet wat je wilt in het leven. Je wordt geleid door een innerlijke stem die steeds helderder tegen je spreekt. Je krijgt meer ingevingen, je wordt scherper en reageert rustiger in situaties.Je hebt meer focus, waardoor je dromen zich ook sneller gaan manifesteren.

Wat is het doel van je meditatie?

Vooraf aan alle meditaties is het van essentieel belang om alle digitale attributen uit te schakelen. Denk aan je telefoon, tv, computer en iPad. Op deze manier heb je geen last van straling en externe prikkels die je kunnen afleiden. Bovendien is het handig om jezelf af te vragen wat het doel is van je meditatie. Wat wil je bereiken? Wil je meer rust ervaren in je leven? Wil je een specifiek doel bereiken of meer in contact staan met de natuur? Afhankelijk van jouw wens bepaal je welke van de onderstaande 5 meditatievormen het meest geschikt is voor jou.

Stiltemeditatie

Bij een stiltemeditatie gaat het erom dat je helemaal nergens aan denkt. Het komt vaak voor dat mensen na een keer gemediteerd te hebben al zeggen: “het lukt mij niet”. Je kunt stiltemeditatie zien als het beoefenen van sport. Je eerste tennisles zal ook moeizaam verlopen. Naarmate je vaker naar les gaat, zal je meer resultaat behalen. Hetzelfde geldt voor meditatie. Hoe vaker je het doet, des te beter het gaat. Hierbij gaat het erom dat de stiltes tussen je gedachten iedere keer als je mediteert iets langer worden. Zoek voor het mediteren een rustig plekje uit. Dit kan in de natuur zijn of thuis. Als je besluit om regelmatig thuis te mediteren, is het raadzaam om een klein altaartje te maken voor jezelf en deze in een hoekje te plaatsen zonder spullen. Neem de kleermakerszit aan voor je altaar en leg je handen op je benen. Voel voor jezelf aan hoe je het prettig vindt om je handen te houden. Let erop dat je op je zitbotje zit en niet naar achteren of naar voren leunt. Zit dus echt rechtop met je kin heel licht gebogen. Als je pas begint met mediteren, kun je proberen om je zoveel mogelijk op je ademhaling te richten. Iedere keer als je gedachten je afleiden, kom je terug naar je ademhaling. Als je wat meer meditatie-ervaring hebt, kun je ervoor kiezen om je op je derde oog te concentreren. Sluit je ogen en kijk naar het punt tussen je wenkbrauwen. Je kunt de duur van de meditatie opbouwen, bijvoorbeeld van vijftien minuten naar een half uur per dag. Stiltemeditatie brengt verheldering, energie, liefde en rust. Je krijgt ideeën van je hogere zelf en komt steeds meer in lijn daarmee. Je zult op den duur merken dat je intuïtie helderder wordt en je meer vertrouwen krijgt om het pad te bewandelen waar je voor op de aarde bent gekomen.

Mantrameditatie

In het oude India waren ze al bekend met de kracht van woorden. Het was zelfs verboden om gebruik te maken van bepaalde mantra’s. Woorden zijn energie en creëren je realiteit. Het is daarom heel belangrijk om bewust te zijn van de woorden die je uitspreekt. Bij mantra-zingen maak je gebruik van bepaalde woorden om zo een nieuwe realiteit te manifesteren. Je kan bij mantra-zingen lekker ontspannen de kleermakerszit aannemen. Je past de volgende mantra toe:
  • I am love
  • I am light
  • I am consciousness
Adem in en zeg tegelijkertijd ‘i am’, adem uit en zeg tegelijkertijd ‘love’. Op dezelfde manier spreek je de andere twee zinnen uit. Door deze mantra minimaal elke dag drie keer te doen, zul je na een tijd merken dat je begint te ontwaken. Je voelt je lichter en meer verbonden met de bron. Je ontdekt dat je gedachten energieën zijn, waarmee je alles kunt manifesteren.

Visualisatie meditatie

Bron: H.koppdelaney, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: H.koppdelaney, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Net als woorden zijn gedachten ook krachtige energieën die zich manifesteren. Een visualisatie kan je daarom meer rust en helderheid geven. Het is een krachtig middel zijn om je dromen waar te maken. Anno 2014 worden visualisaties als mood board veel gebruikt in het bedrijfsleven om ideeën te versterken, zodat ze zich kunnen manifesteren. Als je zelf gebruik wilt maken van een visualisatie meditatie, is het raadzaam om er een op YouTube te zoeken. Afhankelijk van je wens kies je een bepaald type meditatie. Tijdens zo'n visualisatie wordt er gebruik gemaakt van een stem die je bijvoorbeeld meeneemt op reis. Je krijgt hierdoor mooie, positieve gedachten die zich op den duur ook weer gaan manifesteren in je leven.

Loop meditatie

Op de site van Frank wandelt staan veel wandelingen door heel Nederland. Vaak zelfs van station naar station. Zoek een rustige wandelroute uit en trek goede wandelschoenen aan. Bij een loopmeditatie gaat het erom dat je helemaal in contact bent met het lopen. Je voelt hoe je voeten de aarde aanraken en hoe jij in contact staat met de natuur. Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met 1 uur lopen. In dat uur ben je helemaal stil, je loopt heel langzaam en ademt rustig in en uit. Je voelt hoe je hielen de aarde raken, hoe groot of klein je stappen zijn. Het gaat niet om het aankomen maar puur om de reis. Nu verruim je je aandacht naar de omgeving. Je neemt alles in je op: het pad, de wind, de bomen. Iedere keer als je gedachten afdwalen, kom je weer terug in het hier en nu. Je observeert de takken, de bladeren en hun structuur. Je staat stil, observeert de beweging van de boom. Hoe beweegt de boom? Snel, langzaam? Staat de boom krom of recht? Hoe voelt de boom zich? Dit kun je ook doen met de bloemen die je onderweg tegenkomt. Als je deze meditatie vaker doet, zul je na een tijd momenten beleven waarin je je een voelt met de natuur. Je voelt je beschermd, sterk en krachtig. Jij bent de natuur.

Eet meditatie

Zoek een rustige plek uit in je huis waar je ongestoord kunt eten. Voordat je begint met eten, bedank je alle elementen die hebben bijgedragen aan het heerlijke gerecht dat voor je ligt. Zo begin je met het bedanken van de zon, regen, aarde, lucht maar ook de boeren, winkelpersoneel, de vrachtwagenchauffeur en je eindigt met het bedanken van de persoon die de boodschappen heeft gedaan. Je wordt je bewust van de lange weg die het eten heeft afgelegd om uiteindelijk op jouw bord terecht te komen. Vervolgens bekijk je uiterst geconcentreerd de ingrediënten. Je zoomt helemaal in.Je kijkt naar de structuur, de kleur, de lijnen, de vorm, de grootte. Daarna zoom je langzaam uit en kijk je hoe de ingrediënten zich tot elkaar verhouden. En als laatste kijk je naar je eten in zijn geheel. Als je dit zo’n 5 minuten hebt gedaan, heb je echt contact gemaakt met het eten. Is het niet net een schilderij? Een wonder? Nadat je alles met aandacht en liefde hebt bedankt en bekeken, ga je rustig hap voor hap je eten opeten. Je kauwt heel langzaam. Af en toe kun je je ogen ook dicht doen. Hierdoor word je bewust van de intense smaken. Wat valt je op? Wat proef je? Zijn er verschillende smaken? Is er een voorsmaak, hoofdsmaak, nasmaak? Doordat je zo in contact staat met het eten, kun je erachter komen dat het eten een mini-kosmos in een macro-kosmos is. Door deze meditatie kom je meer in contact met de natuur en ervaar je dat alles met elkaar verbonden is.

Tot slot

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig mediteren zich fitter, gelukkiger en energieker voelen. Ook blijkt dat wanneer meer mensen op hetzelfde moment mediteren, dit direct positieve gevolgen heeft voor de wereld. Een voorbeeld hiervan is een groep van 7000 mensen die in 1978 in een periode van 3 weken gingen mediteren. Door deze actie was de gehele energie van de plek positief veranderd. Geweld en misdaden waren in dezelfde periode met 16% afgenomen. Maar ook zelfmoordpogingen en auto-ongelukken waren gereduceerd. Meditatie is dus een zeer krachtig middel waarmee we vrede op aarde kunnen brengen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ascension, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opMeditatie en wetenschapMeditatie is een fenomeen dat al duizenden jaren in Zuid- en Oost-Azië bekend is. Vele mensen hebben daar al de mogelijk…
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Meditatie helpt bij angstMeditatie helpt bij angstEen op de vijf mensen (2015) heeft in zijn leven een periode waarin angst het leven voor een groot deel beheerst. Sympto…
Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)De correcte uitvoering van deze yogahouding vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel. Er is een hoge concentratiegraad vo…
Bronnen en referenties
  • http://books.google.nl/books?id=3SB60Wavy6MC&pg=PA112&dq=power+of+words+ancient+india&hl=nl&sa=X&ei=QKz3U9u0A9ftaNS1gLgL&ved=0CCIQ6AEwAA#v=onepage&q=power%20of%20words%20ancient%20india&f=false
  • http://www.morenomartialarts.nl/meditatie.htm
  • http://www.spiritscienceandmetaphysics.com/proof-that-group-meditation-can-change-the-world/
  • Afbeelding bron 1: H.koppdelaney, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Ascension (19 artikelen)
Laatste update: 16-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.