Padwerk: het Pad dat leidt tot meer geluk in je leven

Je hebt een innerlijk verlangen naar een diep geluk en ergens weet je ook dat je dit kunt bereiken. Het is je innerlijke stem die zegt dat er veel meer is in je leven dan je op dit moment kunt ervaren en dat de sleutel tot de verwezenlijking hiervan te vinden is in jezelf. Je gaat op zoek en in deze zoektocht begin je met het volgen van het Pad, waarin de zoektocht begint naar je ware Zelf. In het Padwerk leer je hoe het grotere Bewustzijn, dat in elke menselijke ziel huist, geactiveerd kan worden. Het is de zoektocht naar de kern van je wezen, het is de weg naar een diepe spirituele werkelijkheid.

Het Padwerk

Het Padwerk is het werken aan jezelf met behulp van lezingen, met als doel om tot grotere zelfontplooiing, zuivering, creativiteit, levensbestemming en genieten te komen en je lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele aspecten tot een geheel te maken. Het is zowel een persoonlijke, psychologische weg om dichter bij jezelf te komen als een transpersoonlijke, spirituele weg om dichter bij God te komen. In de Padlezingen wordt met God de zuivere levensenergie bedoeld, die in ieder van ons, om ons heen en in alles aanwezig is.

Dit is een veelomvattend geheel en je kunt het ook zien als een weg die je gaat, een pad dat je bewandelt, waarin je verschillende aspecten van jezelf zult tegenkomen. Je kunt het Padwerk ervaren als een avontuur, een reis die je naar binnen gaat, waarin je ervaart hoe grillig, onherbergzaam, verlaten en onvolmaakt, maar ook hoe prachtig, wonderbaarlijk en onvoorstelbaar het innerlijke landschap kan zijn.

Veel van wat er in ons leeft, zijn we niet bewust en datgene wat zich aan de oppervlakte afspeelt op het bewuste niveau is maar het topje van de ijsberg van wat er zich in de werkelijkheid afspeelt. Bewustwording en zuivering van deze onbewuste patronen vormen een noodzakelijke voorbereiding op een echt spiritueel leven. Het gaat om het realiseren van het ware Zelf, onze oorspronkelijke natuur. Essentieel is hierbij de eigen verantwoordelijkheid, ook wel de wet van oorzaak en gevolg. Dit wil zeggen dat datgene wat je nu bent en waar je nu staat het gevolg is van bewuste én onbewuste neigingen van jezelf. De gevolgen van gebeurtenissen in je leven zijn door jezelf geschapen. Door een pad als dit te volgen, breng je het onbewuste materiaal naar boven, om zo meer grip te krijgen op je leven en inzicht te krijgen in processen die tot dan toe verborgen zijn gebleven.

De Gids

Een gids uit een andere sfeer die zich ook wel ‘de Gids’ noemt, heeft zijn boodschappen via het medium Eva Pierrakos (1915-1979) doorgegeven. Volgens de Gids maken wij deel uit van een kosmisch plan, gebaseerd op eeuwige spirituele wetten, die ervoor zorgen dat we uit vrije wil uiteindelijk onze bestemming in dit plan zullen vinden. Onze bestemming is om weer op te gaan in de Eenheid, oftewel de oorspronkelijke Bron, de Oorsprong. Doordat we steeds negatiever en liefdelozer zijn geworden, leven we op dit moment niet in eenheid, waardoor we ons afgescheiden voelen van de eenheid met God. Deze afsplitsing veroorzaakt pijn, wat een inspiratiebron is om een pad te volgen wat weer leidt tot eenheid.

De lezingen

In 1957 begon Eva Pierrakos de boodschappen van de Gids door te geven door middel van lezingen. Er vormde een groep om haar heen die zich “ the Path “ noemde. De mensen in deze Padwerkgroep gingen werken met de lezingen volgens de aanwijzingen die ze bevatten. Zo ontstond er een wisselwerking, waardoor de doorgevingen afgestemd raakten op het proces van de groep. Op die manier ontstond er een reeks van 270 lezingen, die elk een afzonderlijk onderwerp bevatten, maar die tezamen een geheel vormen.
Later zijn er drie boeken uitgebracht, die gebundelde lezingen bevatten die gaan over een bepaald onderwerp. In 1987 kwam het eerste Padwerk boek uit met de titel ‘Werken aan jezelf of juist niet’, waarin een algemeen beeld van het Padwerk wordt gegeven. Het tweede boek verscheen in 1991 met de titel ‘ Voortgaan op je pad; van overleven naar leven’ met lezingen die je helpen bij de zoektocht naar wie je eigenlijk bent. Het laatste boek is uitgekomen in 1993 met als titel ‘Liefde nader bekeken; Padwerk en relaties, waarin je inzicht krijgt in jezelf en je relatie met anderen.

Hoe je zelf kunt werken met de lezingen

Er zijn verschillende mogelijkheden waarin je kunt werken met de lezingen. Het ligt eraan wat je zelf het prettigst vindt en waar je behoefte aan hebt. Je kunt zelf kijken wat het beste bij je past en waar je het meeste baat bij hebt. Hier zijn wat mogelijkheden voor hoe jij aan de slag zou kunnen gaan met de lezingen:

Zelfstudie

Je kunt voor een aaneengesloten periode een aantal lezingen bestuderen. Je zou een dagboek bij kunnen houden, waarin je schrijft hoe een lezing die dag jouw aandacht gericht heeft. Je kunt dit ook samen doen met een huisgenoot of vriend(in), zodat je elkaar kunt stimuleren in het proces tijdens het werken met de lezingen.
Probeer tijdens het werken aan een lezing zo min mogelijk te theoretiseren, maar kijk hoe een persoonlijke ervaring of situatie heel precies kan aansluiten op de lezing. Schrijf je bevindingen op, omdat schrijven een belangrijk hulpmiddel is in het proces. Het schrijven dwingt je om vorm te geven aan gedachtes, die anders maar als losse flarden in je hoofd blijven zweven.

Lezinggroep

Een lezinggroep bijwonen is ook een mogelijkheid, waarin je als groep een lezing of meerdere lezingen behandelt die gekozen zijn rondom een bepaald thema. Door samen aan een thema te werken en ervaringen uit te wisselen met een open en eerlijke instelling ten opzichte van elkaar, kan men tot diepere inzichten komen, wat jou ook weer helpt om verder te komen in je ontwikkeling.

Een helper kiezen

Als je behoefte hebt aan individuele begeleiding op het Pad, kun je ook een helper kiezen. Een helper is iemand die een aantal jaren de scholing van het Pad gedaan heeft en door middel van sessies jou kan helpen in jouw transformatieproces. De houding van een Padwerkhelper is zowel liefdevol als confronterend. Hierdoor neem je verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel, wat het vertrouwen in je eigen vermogens vergroot om je leven positief te beïnvloeden.

Padwerk Nederland

In Nederland is er sinds 1976 een eigen Padwerkgemeenschap. Er worden gemeenschapsdagen gehouden en lezinggroepen gegeven. Daarnaast zijn er ook workshops, individuele sessies en is er een opleiding tot Padwerkhelper.
© 2014 - 2024 Justinalouise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grondwet, hoe en wat?De Grondwet is de hoogste Nederlandse wet. Het is een zeer belangrijke wet die in 1814 tot stand kwam. De huidige Nederl…
Geluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltGeluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltMoet je vechten voor je geluk? In onze maatschappij vliegen de kreten die daarop wijzen om je oren. Dat lijkt te wijzen…
Steeds meer aandacht voor fasciatherapieSteeds meer aandacht voor fasciatherapieWanneer we het hebben over massagetherapieën, spreken we hoofdzakelijk over hoe we door middel van massage invloed kunne…
De beste "Wordfeud Helpers"Een toepassing op de mobiele telefoon die niet meer weg te denken is, is Wordfeud. Scrabble op je mobiel is helemaal in.…
5 eenvoudige tips voor meer plezier in je leven5 eenvoudige tips voor meer plezier in je levenMensen zijn in staat om zichzelf te herontdekken en bij te sturen wanneer zijzelf zijn overtuigd van het belang ervan. W…
Bronnen en referenties
  • Pierrakos, E. (1987). Pad-werk: werken aan jezelf of juist niet? Deventer: Ankh-Hermes
  • Pierrakos, E. (1991). Voortgaan op je pad; Van overleven naar leven. Deventer: Ankh-Hermes
  • Pierrakos, E. (1998). Liefde nader bekeken: Padwerk en relaties. Deventer: Ankh-Hermes
Justinalouise (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.