Het nieuwe mediteren
Het nieuwe mediteren is eigenlijk helemaal geen nieuwe manier van mediteren. Mediteren is al eeuwenoud en in het Oosten als vanzelfsprekend voor een grote groep mensen. Het hoort erbij, is een levensstijl, geeft levensinzichten en/of rust. Wat de achterliggende gedachten ook zijn, in het Westen wordt mediteren nog door menigeen als “vreemd” of “wazig” gezien. Dit is niet terecht en mogelijk maakt onbekend onbemind, maar het gegeven dat je in jezelf keert is voor een groep ook nogal confronterend.
Reflecteren tijdens het mediteren
Mediteren is in basis heel sterk op jezelf gericht zijn en de Westerse maatschappij is eigenlijk heel erg naar buiten gericht. Heel nadrukkelijk naar binnen gericht is helaas niet iets wat bij ons als vanzelfsprekend zo is. Het leerproces is lang alleen gezien vanuit de reguliere opleidingen, maar leren is ook in jezelf kijken, terugkijken in alle rust, jezelf de spiegel voorhouden en stilte momenten zoeken om de reflecteren. Dat zou je via mediteren kunnen doen. Het is een relatief eenvoudige manier om in alle rust tot jezelf te komen en processen de revue te laten passeren. Het is dan ook een groeiende groep mensen, die bij 'leren' verder kijken dan wat de reguliere opleidingen hen geleerd heeft. Levenservaring kan zoveel meer bieden, maar dan moet je er wel wat mee doen.
Hoe pas je het toe?
Leren mediteren is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar het begint bij de rust in jezelf te zoeken. Een prettige omgeving waar je in stilte tot jezelf kunt komen (hoe confronterend het soms ook is), is de basis. Als je rustig bent, haal je momenten terug waar je iets mee wilt. Een les halen uit een gepasseerd moment in je leven is niet altijd eenvoudig, maar waar het om gaat is dat je het zo gedetailleerd mogelijk voor ogen haalt.
Probeer er nu boven te staan, als derde persoon overzie je wat er speelt en kan je zien wie mogelijk welke fout gemaakt heeft of iets net even anders aan had kunnen pakken voor een nog betere uitkomst. Probeer nu de andere aanpak om tot die andere uitkomst te komen. Een basis in dit proces is uiteraard volledige eerlijkheid. Ervaar dat je van je eigen 'fouten' kunt leren, je kunt er namelijk voor kiezen het volgende keer anders te doen. Alles is een keuze, niet willen leren ook … maar accepteer dan ook de consequenties.
Bron: VivitoArt, Pixabay Mediteren voor innerlijke rust
Een andere manier waar men meditatie voor gebruikt - en steeds populairder wordend - is te komen tot innerlijke rust. We vinden het maar barmoeilijk om innerlijke rust te ervaren. In het drukke Westerse leven denderen we maar door en de meeste mensen zijn enig moment in deze rijdende trein gestapt en vinden het erg moeilijk om weer uit die trein te stappen.
Je zult dan terug naar je basis moeten, je kern en dat is je lichaam.
Het hoofd is niets zonder het lichaam en andersom, maar in een drukke maatschappij leven steeds meer mensen in het hoofd. Terug naar de basis en je kern te voelen is een begin. Dat kan je doen door in alle rust te gaan zitten in een ontspannen houding en je hartslag te volgen. Tegelijkertijd ga je steeds rustiger en dieper ademhalen (buikademhaling) en langzaam komt het in het zelfde ritme. Dit is voor de meeste mensen niet zo eenvoudig als het lijkt en het kost menigeen nogal wat tijd om dit ten eerste op te brengen en ten tweede vol te houden gedurende minimaal zo’n 10 minuten. Maar eigenlijk moet je het langer volhouden en probeer het op te bouwen,maar vooral niet te krampachtig
"De basis van je zijn, zit in jezelf" Flu
Je zult enig moment gaan merken dat je je lichaam steeds nadrukkelijker gaat voelen, ook de pijntjes dus. Je zult ervaren dat die onrust die menigeen in de buik rond heeft tollen, langzaam maar zeker achterwege blijft en je gemakkelijker relativeert. Je geest en lichaam krijgen rust, ze komen in balans, en je gaat terug naar je basis van mens zijn. Voor menigeen die het regelmatig doet, een absoluut toevoeging in het drukke leven.
Vaag of concreet?
Gek genoeg begint het vaak vaag. Je gaat zitten, keert in jezelf en dan moeten en zaken gaan gebeuren. Echter, hoe sceptisch je ook bent, als je het serieus durft te nemen, dan levert het je concreet absoluut iets op. Wat iets vaags dan wel weer meteen tastbaar maakt.
Is het nieuw, nee niet echt. Misschien dat we de toepassing net even iets breder trekken. Maar als steeds meer mensen in gaan zien dat het van toegevoegde waarde kan zijn, dan krijg je die olievlek. Het besef dat hoe vaag het ook klinkt, het wel degelijk werkt. Uiteindelijk gaat het daarom en dus een kwestie van accepteren dat het zo werkt. Soms zijn zaken nu eenmaal niet wetenschappelijk te verklaren.