Stilteplekken om te mediteren

Stilteplekken om te mediteren Mediteren op een rustige plek is voor de meeste mensen het beste. Immers, lang niet iedereen kan zich zomaar van de wereld afsluiten. Het is goed dat, wanneer je wilt mediteren, je bedenkt wat je als prettig en rustig ervaart. Je concentratie tijdens je meditatiemoment wordt alleen maar gestimuleerd als je in een prettige en rustige/kalmerende omgeving zit. Niet zelden wordt dit als ondergeschikt beoordeeld.

Beoordeel waar je je ontspannen voelt

Het klinkt zo eenvoudig, maar de praktijk is anders. We gaan er vanuit dat we bijvoorbeeld thuis prima kunnen mediteren, maar er prettig leven wil voor menigeen nog niet zeggen dat je er ook goed kunt mediteren. Concentratie is erg belangrijk en de ruimte waar je je begeeft kan daar absoluut bij helpen. Een stilte ruimte / omgeving helpt je, maar hoe pak je dat aan?

Volg je gevoel

Eigenlijk is het niet meer of minder dan goed rondkijken en je gevoel volgen. Soms kom je ergens en dan voelt dat meteen goed. Je moet er eigenlijk niet over na hoeven denken, het is zo of niet. Waarbij je een ruimte ook niet tot geschikte ruimte kunt maken, door er bijvoorbeeld een kaarsje neer te zetten. Een kaars brengt rust in menig geest, maar een ruimte is net iets meer dan dat. Maar een dergelijke ruimte kan dan ook overal zijn. Zo kan je door je eigen huis lopen en de ene ruimte kan absoluut niet het goede gevoel geven en de andere ruimte wel. Is daar iets in te verklaren? … vaak niet, een gevoel is zelden goed te verklaren.

Hoe pak je het aan?

In je eigen huis kan je de ruimtes met je gevoel volgen. Pak een ontspannen moment en ga er instaan. Meestal “doet” je lichaam iets, dat kan minimaal zijn of meer heftig. Waar het om gaat is dat het er goed voelt. Je moet lekker ontspannen blijven en er eigenlijk willen vertoeven. Terwijl het misschien niet logisch is, want het is een hobby- of slaapkamer en leven doe je in je keuken of woonkamer … maar je gevoel doet daar niet aan mee. Die zal het altijd zelf bepalen en zolang we er niet aan voorbij gaan, zal je het gaan voelen.

Maar ja … het kan ook zomaar elders zijn en niet zelden vinden mensen buiten een zen-plek. Misschien voor de winter niet ideaal als je wilt mediteren, althans in Nederland. En dus kijk je ook verder. Sommige mensen mediteren onder begeleiding in een centrale ruimte. Deze is vaak helemaal ingericht op mediteren en yoga. Over het algemeen hangt er een serene sfeer, wat prettig aanvoelt voor mediteren.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Je ruimte stimuleren

Slechte ruimtes, om wat voor reden dan ook, worden geen goede ruimtes zonder “spirituele reiniging” en dan nog zal voor lang niet iedereen deze ruimte nog ooit ideaal worden. Maar een ruimte die niet verkeerd aanvoelt kan je wel optimaliseren. Waar het om gaat is dat je alle overbodige zaken verwijderd. Dat wil zeggen dat je meubilair, snuisterijen en opbergmateriaal wat er niet hoeft te zijn allemaal uit de ruimte haalt.

Je gaat terug naar de basis, namelijk wat je nodig hebt. Dat kan zich beperken tot een goed kussen om op te zitten of als je liever een prettige stoel neemt, dan kan dat ook. Misschien een kaars die je ergens op kunt zetten, want een brandende kaars kan de concentratie tijdens het mediteren verhogen. Ben je gevoelig voor geur of geluid dan kan dat iets toevoegen, maar zorg dat het op de achtergrond een rol speelt en niet te prominent. De geest werkt zo dat dit dan benadrukt wordt en dat is niet de bedoeling.

Geuren en geluiden kunnen stimuleren

Bij geuren is een natuurlijke geur of een die zonder nagemaakte stoffen geproduceerd is, beter. Zo houden veel mensen bijvoorbeeld van rozengeur, maar als je een rozengeur van echte rozenblaadjes hebben, dan ben je erg veel geld kwijt en het flesje van enkele euro in de winkel zal dus nooit echt zijn. Maar er zijn genoeg geuren die wel goedkoper én natuurlijk te produceren zijn.

Bij geluiden ligt het weer anders, want geluiden kunnen het lichaam rustig maken, maar dat doet niet iedere muziek. Zo kan je heavy muziek mooi vinden, maar in een concentratiemoment om te mediteren, kom je meestal niet zo ver. Dat wil overigens ook niet zeggen dat je per se walvisgeluiden op moet zetten of mantra’s om je heen moet horen. Het gaat om het gevoel waar muziek bij kan helpen om goed te kunnen mediteren.

Conclusie

Maar het staat of valt met waar je je prettig bij voelt én je ontspant. Daarna creëer je de optimale situatie om te mediteren en daarna begin je. Wat overigens ook vaak niet direct goed gaat. Maar oefening baart absoluut kunst.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…

Betekenis van een steeds terugkerende droomBetekenis van een steeds terugkerende droomHeb je ooit het déjà vu gevoel ervaren bij een droom? Dromen die zich herhalen komen vrij vaak voor en hebben toch enig…
Ademoefeningen – volledige yoga-ademhaling (pranayama)Ademoefeningen – volledige yoga-ademhaling (pranayama)De volledige yoga-ademhaling wil zeggen dat men de longcapaciteit ten volle benut. De longen worden dan maximaal geventi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Suc, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.