Betekenis van een steeds terugkerende droom

Betekenis van een steeds terugkerende droom Heb je ooit het déjà vu gevoel ervaren bij een droom? Dromen die zich herhalen komen vrij vaak voor en hebben toch enig belang voor de dromer. Een terugkerende droom is een droom die op regelmatige basis terugkeert en steeds over hetzelfde of een vergelijkbaar onderwerp gaat. Dit kan dagelijks zijn maar kan evenwel maandelijks, jaarlijks of zelfs na een tiental jaren voorvallen. Voor veel mensen is dit een heel storend fenomeen omdat niet de macht hebben om deze te stoppen. Er bestaat helaas geen magische pil waardoor de dromen weggaan maar eens de boodschap van de droom goed is aangekomen en de nodige veranderingen worden gemaakt zal deze automatisch verdwijnen.

Waarom herhalen dromen zich?

Dromen weerspiegelen gevoelens, gedachten, onbewuste drijfveren en onafgemaakte zaken van de dromer. Het laat toe om een persoonlijk inzicht te krijgen in hun leven waardoor de dromer in staat is problemen uit hun leven te verwerken en op te lossen. Dromen kunnen bovendien een handig hulpmiddel zijn bij persoonlijke ontwikkeling en het realiseren van doelen.

Terugkerende dromen, of het nu gaat over aangename dromen of nachtmerries, zijn zeer belangrijk voor de dromer en manifesteren zich om verschillende redenen. De meest waarschijnlijke reden hiervoor is dat de boodschap of het doel van een droom niet ontvangen werd door de dromer en het probleem dat wordt aangekaart niet enkel onopgelost blijft maar zelfs wordt genegeerd.

Terugkerende dromen resulteren vaak in een nachtmerrie wanneer de dromer bepaalde belangrijke problemen in zijn leven blijft negeren. Deze nachtmerries zullen niet overgaan ondanks dat de dromer zich ervan bewust is dat het om een droom gaat en dus buiten de realiteit valt. Een nachtmerrie is een extreme vorm van een droom die smeekt om aandacht van de dromer.

Begrijpen van terugkerende dromen

Het begrijpen van een steeds terugkerende dromen is tamelijk lastig. Deze droom weerspiegelt immers een probleem waar je je meestal niet bewust van bent of onderdrukt. Wanneer je een bepaald probleem in je leven ontkent of onderdrukt zal dit ook niet een van de eerste zaken zijn waaraan je zult denken bij het onderzoek naar de betekenis van je droom omdat je zelfbewustzijn deze ideeën automatisch zal vermijden.

Om de ware betekenis van deze dromen te achterhalen stel je jezelf het best volgende vragen:
  • Welke zaken in het leven stel je voortdurend uit? (Bijvoorbeeld onderwijs, nieuwe baan, kinderen krijgen, beëindigen van een relatie, de confrontatie aangaan met iets of iemand, gezondheidskwesties, etc.)
  • Welke problemen of aspecten van het leven heb je niet aangepakt? (Bijvoorbeeld spiritualiteit, geloof, emotie, creativiteit, kinderdromen, doelen als volwassene, problemen met andere personen, gezondheidskwesties, etc.)
  • Over welke zaken in het leven heb je het gevoel dat je ze niet onder controle hebt?

Je kan bepaalde voorgestelde interpretaties opzoeken in een droomwoordenboek. Als je ondervindt dat een bepaalde interpretatie betrekking heeft op jouw leven of het aanvoelt als correct, dan heeft jouw droom waarschijnlijk deze betekenis

Stoppen van terugkerende dromen

Wees altijd eerlijk met jezelf en ga de confrontatie met bepaalde problemen niet uit de weg. Probeer problemen aan te pakken wanneer ze opduiken.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer bovenstaande vragen geholpen hebben om de mogelijke betekenis van je droom te identificeren en je pakt het aangekaarte probleem ook aan zal je snel vooruitgang boeken door de stappen op weg naar resolutie. Je dromen zullen deze positieve progressie ook reflecteren en je zal in staat zijn om effectief te peilen hoe goed je bezig bent op basis van de evolutie uit je dromen.

Als je er nog niet in geslaagd bent om de betekenis van je droom te achterhalen kan je proberen om het probleem om te lossen in omgekeerde richting door het uitwerken van een droom in een droom. Dit klinkt misschien een beetje vreemd maar net zoals een droom ons bepaalde problemen uit het echte leven leert begrijpen en op te lossen, kan een droom ook helpen om innerlijke veranderingen door te voeren (bijvoorbeeld emotionele en intellectuele kwesties) zodat we bepaalde situaties in het echte leven anders zullen benaderen en op die manier het probleem die aanleiding gaf tot de terugkerende droom op te lossen.

Lucide dromen

Om deze veranderingen te kunnen doorvoeren is het essentieel dat we ons bewust zijn van wat we dromen. Zodra je je hiervan bewust bent kun je werken aan het hebben van een lucide droom. Dit is een droom waarin je beseft dat je aan het dromen bent maar wel blijft verder slapen. Het is in dergelijke dromen dat de dromer in staat zal zijn om veranderingen door te voeren in het dromenlandschap en bereid is om deel te nemen en beïnvloeden van de droom.

Lucide dromen kunnen bij sommige mensen op natuurlijke wijze ontstaan, bij anderen vergt het dan weer heel wat oefening, tijd en inzet. De eerste stap is het bewust worden van wat je hebt gedroomd en zoveel mogelijk inhoud te proberen herinneren. Zodra je je dromen vaak gaat herinneren en deze dromen ook levendiger worden ben je al een stap dichter bij een lucide droom ervaring.

In de beginfase van het leerproces zullen de meeste mensen bewust beseffen dat ze dromen en slapen en dat de droom ook irreëel is waardoor ze meteen zullen wakker worden. Ook je hartslag zal verhogen waardoor je wakker wordt. Je weet immers dat je droomt waardoor je opgewonden geraakt en zult ontwaken.

De doelstelling om een lucide droom te hebben vergt heel wat oefening. Probeer jezelf er voor het slapen aan herinneren dat je mogelijk zult beseffen dat je droomt en in deze droomt blijft. Herinner jezelf eraan om kalm te blijven, langzaam te ademen en vooral niet te snel willen gaan. Wanneer je effectief in de terugkerende droom terecht komt focus je je enkel op die zaken die je wilt veranderen. Dit kan een een confrontatie inhouden met een of ander monster, het vasthouden van een roer, iemand waarschuwen voor een mogelijk gevaar enzovoort. Deze veranderingen zullen een invloed hebben de die terugkerende droom en zullen je helpen om deze op te lossen.

Voor mensen die de stappen volgen en bovendien vastbesloten zijn om steeds meer bewust te worden van hun dromen kan het toch enkele maanden duren voor ze effectief die lucide droom ervaring verwezenlijken. Het zal zelfs nog langer duren eer je effectief terecht komt in je steeds terugkerende droom. Het is duidelijk dat je na slechts een enkele nacht van je problemen verlost zult zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…

Hoe werkt het derde oog?Hoe werkt het derde oog?Sommige mensen benaderen het serieus en andere zeggen er iets gekscherend over, maar feit is wel dat “het derdee oog” ie…
Stilteplekken om te mediterenStilteplekken om te mediterenMediteren op een rustige plek is voor de meeste mensen het beste. Immers, lang niet iedereen kan zich zomaar van de were…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucide_droom
  • John L.M. Slagveer - Intiem Business Publ, 1996
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.