Betekenis van dromen over een ex

Betekenis van dromen over een ex Ex-geliefden of ex-vrienden zijn de meest voorkomende thema’s waar we ’s nachts in onze dromen mee geconfronteerd worden. Het maakt niet uit of de breuk vriendschappelijk of hartverscheurend verliep, of deze enkele dagen of zelfs jaren geleden plaatsvond. Dromen over een ex kunnen vrij plots opduiken en kunnen verschillende betekenissen hebben. Zo kan een droom over een recente breuk een indicatie zijn dat de dromer verlangt naar een hereniging, terwijl een droom over een breuk die jaren geleden plaatsvond moeilijker te begrijpen is.

Gemis van een ex

Wanneer je droomt over een hereniging met je ex of zelfs een gewone positieve interactie kan dit duiden op een gemis en de aanwezigheid van gevoelens voor deze persoon. Deze droom is dan niets meer dan een wensvervulling.

Wanneer iemand droomt over een huwelijksaanzoek van een ex of een gelofte die juist het tegenovergestelde van een breuk weerspiegelt zal de dromer deze aanzien als een reflectie van de gevoelens van zijn ex. In werkelijkheid zullen gevoelens van een ex in een droom eerder een reflectie zijn van de gevoelens van de dromer. Het is belangrijk om sterk te reageren op deze reactie zodat je geen onnodige hoop krijgt en jezelf slechts wijs maakt dat je ex nog van je houdt en dat jullie voor elkaar bestemd zouden zijn.

Dromen over een relatie die reeds enige tijd voorbij is weerspiegelt je huidige gevoelens en emoties die nog steeds een gevolg zijn van die ene breuk. Het is een teken van gemis van je ex, gezelschap of andere positieve aspecten van de relatie.

Verwerken van een relatiebreuk

Dromen over een ex, een breuk, de relatie met je ex en alle gevoelens die hiermee gepaard gaan zijn een hulpmiddel bij het werkingsproces en helpen je vooruit kijken en verder te gaan met je leven.

Een nieuwe intieme relatie kan heel vaak herinneringen van pijnlijke gevoelens uit het verleden bovenhalen die recht door het hart gaan. Daarom is het belangrijk om je eerst te verzoenen met de situatie, opgelopen emotionele schade te herstellen alvorens je open te stellen voor een nieuwe relatie. Het verwerken van negatieve gedachten en gevoelens van de breuk zal je bovendien in staat stellen om je verdriet te erkennen, meer zelfbewust te worden, het verleden achter te laten en vooruit te kijken met een positieve ingesteldheid.

Wanneer een relatie op zijn einde loopt kan er een gevoel ontstaan dat je niet meer op jezelf kunt zijn en op iemand anders bent aangewezen om gelukkig te kunnen worden. Ook lijk je niet in staat te zijn om gevoelens van verdriet, verveling en eenzaamheid op te lossen zonder je in een nieuwe relatie te storten. Wanneer dit de boodschap is van je droom zul je alternatieve manieren moeten ontdekken om met deze gevoelens om te gaan en zo terug te werken aan je zelfvertrouwen en het vermogen om alleen verder te gaan zonder afhankelijk te zijn van iemand anders.

Angst opnieuw gekwetst te worden

Je denkt dat je verder gaat met je leven maar toch blijft deze misgelopen relatie je achtervolgen in je dromen. Een ex of vroegere relatie zullen opduiken in je dromen wanneer deze betrekking hebben op je huidige leven. Hier is het belangrijk om te onderzoeken wat nu het verband is tussen beiden.

De angst om dezelfde pijn en ontgoocheling uit je vorige relatie terug te moeten beleven kan een grote impact hebben op je huidige relatie. Het is dus belangrijk om beiden gescheiden te houden. Elke relatie gaat immers gepaard met het risico voor een potentiële breuk en dus verdriet en pijn als gevolg, maar meestal is de relatie het risico zeker waard en hoopt iedereen om eens een zinvolle en vervullende verbinding aan te gaan met een andere persoon.

Sommige van deze angsten kunnen een signaal uitlokken waardoor je beseft dat je huidige relatie dezelfde kant opgaat als de vorige, mislukte relatie. Toch is het belangrijk om je huidige relatie objectief te bekijken. Je zal uiteraard wel bewuster worden voor mogelijke gevaarlijke situaties maar vanuit een objectief standpunt zal je deze obstakels op een andere manier benaderen waardoor je relatie er enkel sterker op wordt en je beter ondersteunt.

Huidige problemen die je aan je ex doen denken

Relaties kunnen littekens achterlaten. Zelfs wanneer je de relatie zelf hebt beëindigd kan deze persoon nog een grote impact hebben. De manier waarop een andere persoon die je graag ziet en die je in je leven toelaat je behandelt, zal een aanzienlijke invloed hebben op je innerlijke geest. Wanneer je ex je bedroog en je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn zul je waarschijnlijk problemen hebben om iemand terug volledig te vertrouwen.

Zelfs al heb je geen problemen die rechtstreeks verband kunnen houden met je ex, kan je op termijn geconfronteerd worden met problemen die zich tijdens die vorige relatie hebben voorgedaan. Zo kan je ex voorkomen in een droom in de vorm van een tijdsmarkering of een spirituele of emotionele thermometer waardoor je je afvraagt hoe je huidige leven betrekking heeft op dat bepaalde moment in je leven.
 • Wat gebeurde er met jou op dat moment?
 • Was je op school?
 • Waar werkte je?
 • Wie waren je vrienden?
 • Wat is er sindsdien veranderd in je leven?
 • Welk trauma heb je eraan over gehouden?
 • Welke levenslessen heb je eruit getrokken?
 • Welke fouten heb je gemaakt?
 • Welke doelen heb je niet kunnen bereiken?

Het erkennen dat je ex nog meer vertegenwoordigd in je leven dan je huidige partner is een eerste stap in het begrijpen van wat je droom net probeert te vertellen. Dromen van een ex-vrouw of een ex-echtgenoot in het bijzonder kan zelfs betekenen dat je momenteel door een moeilijke tijd gaat of dat een deel van je leven toe is aan ingrijpende veranderingen.

Terugwinnen wat je aan je ex verloren hebt

Wanneer je relatie aan zijn einde komt worden er vaak veel meer banden verbroken dan eigenlijk nodig. Je hebt misschien vrienden, hobby’ en activiteiten stopgezet die je terug in je leven wil brengen of misschien is er iets verbroken waar je heel hard aan gehecht was. Wanneer de relatie beëindigd wordt gaat een deel van jezelf verloren omdat het simpelweg een van de vele aspecten waren die je herinnerden aan je verbroken relatie.

Wanneer je je na de breuk waagt aan een nieuwe relatie zul je pas merken welke leegte de vorige relatie heeft gecreëerd. Het is op dit moment dat je deze leegte moet trachten op te vullen door terug te nemen wat samen met de vorige relatie verloren is gegaan. Zo kan je die persoon die je vroeger was, de manier waarop je vroeger dacht, de positieve aspecten uit de relatie en karaktertrekken en ambities uit de vorige relatie perfect terugwinnen. Je zal je kunnen realiseren dat deze zaken niet worden bepaald door je ex of dat ze deel uitmaken van iets dat je achter je moet laten. Je kan je eigen leven terug op orde brengen door te bepalen welke waarden belangrijk zijn en die waarden waar je je aan vast moet houden in je verdere leven.

Zo zal een droom over een relatie uit je jeugdjaren een teken zijn dat je het geluk, de passie en opwindingen uit je jeugd terug wilt beleven in je huidige relatie of huwelijk.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Dromen vertellen een verhaal‘’Ik wilde schreeuwen, maar het lukte niet! Ik bleef rennen en rennen…’’ Ook wel eens van die rare dromen? De mens heeft…

Yogahoudingen – simhasana I en II (leeuwhouding)Yogahoudingen – simhasana I en II (leeuwhouding)Simhasana (leeuwhouding) is geen moeilijke yogaoefening. Bij deze asana wordt de tong zo ver mogelijk uitgestoken. Volge…
Wat is een Cursus in WonderenEr wordt vaak gedacht dat 'Een cursus in Wonderen' een religieus boek is, maar dit is een misverstand. Een cursus in Won…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.dokter.nl/forum/slapen/228018-dromen-over-me-ex
 • C. G. Jung. Herinneringen, dromen en gedachten 1961
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.