Betekenis van dromen over de dood

Betekenis van dromen over de dood De meeste dromen over de dood symboliseren het einde van iets ouds en het begin van iets nieuws. Deze dromen kunnen zowel een positieve als een negatieve betekenis hebben, afhankelijk van de gedachten en gevoelens van de dromer en de context waarin de droom zich situeert. Dromen over sterven en de dood worden vooral ervaren door mensen die belangrijke veranderingen plannen te ondernemen in hun leven of in de overgang zitten van een bepaalde levensfase zoals de overgang naar volwassenheid, afstuderen, huwelijk, carrière switch, pensioen, enzovoort.

Vaak voorkomende betekenissen

Wanneer een droom over de dood negatief aanvoelt en deze het einde van iets ouds benadrukt, kan dit een indicatie zijn dat de dromer te hard gefocust is op het verleden en verder moet met zijn leven. De dromer wil in dit geval iets vroegtijdig beëindigen wat nog steeds zijn aandacht nodig heeft of, wanneer het gaat over het overlijden van een levend iemand, weerspiegelt het gevoelens van jaloezie, haat en wrok jegens deze persoon.

Veel dromen vervullen eigenlijk enkel de wens van de dromer. Deze wensen omvatten meestal die zaken die vaak sociaal onaanvaardbaar zijn, die zaken die we overdag onbewust bannen uit onze gedachten. Iemand dood wensen of zelf verlangen naar de dood is maatschappelijk onaanvaardbaar waardoor we deze gedachten verdringen en deze zich zullen uiten in onze dromen. Dromen over dergelijke donkere gedachten kan de dromer helpen beseffen om professionele hulp te zoeken om zo te leren omgaan met de gevoelens van angst en haat die ze koesteren jegens anders personen. Dromen over je eigen dood daarentegen duidt op de wens om te ontsnappen uit een stressvolle situatie in je leven. Enkel de confrontatie met die factoren die deze stressvolle situatie veroorzaken zal een oplossing bieden voor deze dromen en de negatieve gevoelens die hiermee gepaard gaan.

Dromen over de dood kunnen ook een weerspiegeling zijn van kopzorgen tijdens de ziekte van een geliefde of simpelweg het niet kunnen accepteren dat de dood ons allemaal op een dag zal treffen.

Psychodynamische benadering

Dromen zijn een handig hulpmiddel waardoor de dromer beter in staat zal zijn om de staat van het onderbewustzijn te ontdekken en begrijpen wat een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van een persoonlijkheid.

Dromen over de dood kan een krachtig symbool zijn van zelfontwikkeling, innerlijke groei en verandering. Het kan een indicatie zijn dat de dromer zich ontdoet van overbodige zaken en ruimte maakt voor nieuwe aspecten. Bij het analyseren van dergelijke droom is het belangrijk te kijken naar wie of wat er effectief sterft in de droom. De dood van een kind kan duiden op het einde van de kindertijd en het begin van volwassenheid. De dood van een bepaalde persoon uit iemands leven symboliseert dan weer een aspect van de persoon die overlijdt wat de persoonlijkheid van de dromer weerspiegelt. De dromer kan zowel een gebrek hebben aan die aspect of kan beslist hebben dat dit aspect niet meer zinvol is omdat het reeds in ontwikkeling is. Bijvoorbeeld als iemand droomt dat een oppervlakkig persoon sterft zal de dromer misschien onlangs ontdekt hebben dat hij zelf deze karaktertrek bezit en moeite doet om deze eigenschap positief te ontwikkelen.

Zoals reeds vermeld duidt een droom over de dood op het einde van oude overtuigingen, gedachten of innerlijke kwaliteiten. De persoon of het dier dat effectief sterft kan inzicht geven op wat er juist wordt beëindigd. Dieren waaronder ratten, muizen en andere onaangename wezens symboliseren het einde van negatief denken of negatieve invalshoeken die de dromer vermijdt. Wanneer deze droom negatief aanvoelt is het mogelijk dat de dromer de gevoelens die het stervende object ervaart probeert te onderdrukken. Hier is het belangrijk om weten dat de aard van de droom of de relatie die iemand ervaart bij het dromen over anderen een reflectie is van de relatie met zichzelf. In dromen staan we anderen immers toe onszelf te behandelen op de manier waarop we onszelf behandelen.

Carl Jung’s theorie

Wanneer iemand droomt over de dood van iemand van het andere geslacht duidt dit op een verdrongen anima ( vrouwelijke kant van mannen) of animus (mannelijke kant van vrouwen). Volgens deze theorie bezit elk individu zowel mannelijke als vrouwelijk aspecten. In dromen kunnen mensen worstelen met het erkennen en uitdrukken van beide kanten op een gebalanceerde en harmonieuze wijze.

Alternatieve benadering

Sommigen zien een droom over de dood als een positief teken van welvaart en een lange levensvoorspelling.

Anderen geloven dan weer dat dromen over hun eigen dood of de dood van iemand gekend een voorspelling is voor de nabije toekomst. Dit geloof heeft een angstverwekkende werking waardoor het heel waarschijnlijk lijkt dat deze droom een reflectie is van de angsten van de dromer.

Wanneer de droom betrekking heeft op iemand die reeds is overleden zullen velen dit interpreteren als een direct bericht van deze persoon.

Dromen interpreteren

Het is belangrijk om weten dat de betekenis van dromen zodanig kan variëren afhankelijk van persoon tot persoon en dat een droom wel meerdere betekenissen kan hebben. Het is gebruikelijk dat dromen voorkomen in een symbolische omgeving en betrekking heeft op iets dat zich voordeed overdag, op ons onderbewustzijn, op onze spirituele ontwikkeling of op gebeurtenissen uit onze kindertijd die een invloed hebben op onze overtuigingen, gedachten en gedragingen vandaag.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theorieën over dromen door de jaren heen25 jaar van ons leven slapen we waarvan we 5 tot 7 jaar dromen. Onze droomwereld verschilt nogal van elkaar. Het is verb…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…

Ken uzelf: persoonlijkheid of essentie?Ken uzelf: persoonlijkheid of essentie?Boven de poort die leidde tot het orakel van Delphi, stonden de woorden: "Ken uzelf" te lezen voor ieder die het orakel…
Yogahoudingen – sukhasana (gemakkelijke meditatiehouding)Yogahoudingen – sukhasana (gemakkelijke meditatiehouding)Sukhasana is niets meer of minder dan de gewone kleermakerszit. Niettemin is het een van de vier klassieke meditatiehoud…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • C. G. Jung. Herinneringen, dromen en gedachten 1961
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.