Spiritualiteit als trend

Spiritualiteit als trend Plat gezegd is spiritualiteit niet meer of minder dan allerlei zaken die met de geest te maken hebben. Dat is heel breed en varieert van zaken op gebied van religie, tot zingeving tot het bovennatuurlijke. Nu is het eigenlijk iets van alle tijden, maar de nadruk ligt er de laatste jaren meer en meer op en heeft voor een groot deel te maken met dat mensen verder kijken dan wat ze direct zien met het blote oog.

Waarom verder denken?

Immers alles wat te maken heeft met bijvoorbeeld leven na de dood, terugkeren om een volgend “levensproces” te doorlopen of te betekenis van yin en yang, is niet zichtbaar. We weten het niet, voelen en / of leren het zo en soms komt hopen om de hoek.

Tel daarbij op dat we beseffen dat alleen maar doorgaan in een hectische maatschappij niet goed is voor onze balans, en dat is wel iets wat we kunnen voelen als we echt naar ons lichaam luisteren, dan is het niet zo vreemd om op zoek te gaan. Niet alles uit het oosten is zaligmakend, maar op spiritueel vlak is men de westerse maatschappij duidelijk voorgegaan en valt er nog veel te leren.

Bron: Eigen boeddha - AnnastaalBron: Eigen boeddha - Annastaal
Natuurlijk is het geloof, welk geloof van ook, een vorm van spiritualiteit. Wat vervolgens weer niets te maken heeft met het extremisme in iedere geloofsbelijdenis. Geloof is in basis goed en vol liefde en heeft niets te maken met het afslachten van mensen, omdat ze het niet met je geloofsovertuiging eens zijn.

Wat maakt het een trend?

Als er een groep mensen is die, los van een trendgevoelig aspect, verder kijkt en denkt en dus op zoek gaat, dan geeft dat enig moment een signaal waar de commercie op inspeelt. Marketing kan ons laten geloven dat iets is wat we willen, maar het proces kan ook andersom zijn. Mogelijk is spiritualiteit een combinatie van beiden.

Dit alles neemt niet weg dat alles is dit kader, denk aan “new age” booming wordt. De winkels, workshops en beurzen schieten als paddenstoelen uit de grond, want menigeen heeft een nieuwe “hobby” gevonden.

Hobby of mindset?

Als we over een hobby spreken, hebben we het over een liefhebberij. Iets waar je in je reguliere leven wat tijd voor wilt maken, want je hebt er lol in. Natuurlijk kan je Boeddha’s verzamelen of mooie natuurlijke stenen of je gaat yoga oefeningen volgen.
Maar je gaat het pas ervaren als het vanuit een natuurlijk nieuwsgierigheid komt te ervaren wat er nog meer in het leven is (behalve datgene wat je ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft). Waar je je goed bij voelt, wat je balans brengt of wat je geestelijk op een hoger plan brengt. Je leeft vanuit je hart en we spreken dus van een mindset en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Vragen roepen nieuwe vragen op

Bedenk of je met spiritualiteit bezig bent, omdat het er “bij hoort” of dat je vragen hebt zoals:
  • Wat is mijn doel / mijn rol hier op aarde?
  • Wie ben ik als persoon?
  • Waarom gebeuren de dingen die me overkomen?

Vragen die onherroepelijk weer nieuwe vragen oproepen … en meer dan één. De vragen blijven vragen oproepen en zo kom je bij zaken als waar je basis ligt en waar je naar toe wilt. Als je zover bent, bent je voorbij je fysieke lichaam en dus speelt de geest een hoofdrol. Iets wat voor menigeen ook een volgende stap is. We zoeken het enig moment niet meer in het fysieke, maar in het spirituele. Daarmee niet gezegd dat je niet kritisch mag zijn.

Zo kom je weer bij je hart

Als ware rijkdom niet in fysieke zaken zit, maar in gevoel, in hetgeen van binnen zit, dan kom je als vanzelf weer bij je hart uit. Als je leeft en handelt vanuit je hart, dan kan je niet fout gaan. Natuurlijk zullen er mensen zijn die zeggen dat je zakelijk met je hoofd moet handelen en strikt genomen is dat ook zo. Toch neemt dat niet weg dat wanneer je je hart laat spreken je jezelf niet zult verloochenen. Het is voor veel mensen echter wel een lastige om het hoofd naar het tweede plan te schuiven, want dat hebben we zo niet geleerd én hebben we geen controle (wat de meeste mensen nog steeds als ultiem zien.

Als echter die mindset een rol speelt en je niet slechts invulling geeft aan een trend, dan leer je dat je wel degelijk kunt handelen vanuit je hart.

Tot slot

Spiritualiteit in iedere “echte” uitvoering is goed. Het verrijkt je, laat je een volgende stap in het leven zetten en geeft je nieuwe inzichten. Ben je slechts met een trend bezig, probeer dan te bedenken wat er achter je aankopen zit. Misschien levert ook dit je nog iets op.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Waarom een mantra?Waarom een mantra?Om het ‘waarom’ te kunnen beantwoorden, zal voor menigeen eerst het ‘wat’ beantwoord moeten worden. En dan nog is het aa…
De psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psycholoog Carl Gustav Jung leefde van 1875 tot 1961. Deze psycholoog, die werd opgeleid door de bekende psycholoog F…
Spiritualiteit modegril?Spiritualiteit modegril?“Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of…

Ademoefeningen – nadi sodhana pranayamaAdemoefeningen – nadi sodhana pranayamaNadi sodhana is een yoga-ademoefening die de longen grondig reinigt. Dat geldt ook voor de nadi's. Sommige yogi's noemen…
Yogahoudingen – salamba sirsasana I (hoofdstand)Yogahoudingen – salamba sirsasana I (hoofdstand)De hoofdstand (sirsasana) vormt samen met de lotushouding het symbool van hatha-yoga. Het is een van de belangrijkste as…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen boeddha - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.