Maanpunten die de vrouw beïnvloeden

Maanpunten die de vrouw beïnvloeden De vrouw heeft elf van de zogenaamde maanpunten in het lichaam (de maan is verbonden met vrouwelijkheid) en deze maanpunten zijn in staat ons gevoel te beïnvloeden. De maanpunten komen voort uit de yogafilosofie en als je er kennis van hebt, dan kan je het “gebruiken”. Moet je ergens per se in geloven? Nee, maar laat het onbewust toe en je merkt het verschil. Hoe werkt het met deze maanpunten en welke maanpunten zijn er?

Wat zijn maanpunten?

De yogafilosofie zegt dat de vrouw elf maanpunten in het lichaam heeft. De maanpunten beïnvloeden de gemoedstoestand van de vrouw.
De energie van de maan maakt een beweging door het lichaam van het ene maandpunt naar het volgende. Gemiddeld is een maanpunt 2,5 dag op een bepaald punt (de totale cyclus duurt 28 dagen). Het is een (emotionele) stroming van energie, verbeeldingskracht en uiteraard hormonen. De maan is zeer bepalend op verschillende vlakken:
 • haargroei
 • getijden
 • platengroei
 • emotioneel evenwicht
 • ritmes van dieren
 • vrouwelijk hormoonsysteem

De energie kan heel verschillend zijn en daarmee ook hoe je je voelt. Voel je je een bepaalde dag heel sterk, een volgend dag kan het helemaal anders zijn, terwijl de “buitenkant” er geen aanleiding toe geeft.

En de man dan?

De man is meer verbonden met de zon en bovendien heeft de man maar één maanpunt. Het punt bevindt zich op de kin waar haar groeit en deze wordt geabsorbeerd. Dit maakt dat de energie van maan min of meer geneutraliseerd wordt.

Wat kan je er mee?

Het helpt je allereerst om de bewustwording van je lichaam te stimuleren. We proberen van huis uit vaak een lichamelijke verklaring te geven aan een dag dat je niet lekker in je vel zit, je niet tot zaken komt of je plots erg emotioneel bent. Dit, terwijl er geen directe aanleiding toe is. Menigeen gaat driftig op zoek om toch maar een verklaring te zoeken.

Door hier bewust mee om te gaan, stimuleer je bovendien het bewust ergens voor kiezen. Waar de een dit al van nature doet, laat de ander zich “meeslepen” op de golf van het leven. Bewust omgaan met de maanpunten en wat dit kan doen, helpt je in het proces alles bewuster te beleven en de bijbehorende keuzes te maken.

Wat zijn de maanpunten bij de vrouw?

De elf maanpunten hebben allemaal individuele aspecten die hierin benadrukt worden. Het gaat om de volgende maanpunten:
 • Lippen: Je moet aandacht schenken aan hetgeen je zegt (wat er dus over de lippen komt). Wat je zegt en de manier waarop. Het gaat om de balans, dus scherp uit de hoek komen is goed, maar ga niet over de schreef.
 • Oorlellen: Het rationele aspect speelt hier een rol. Wat zijn de belangrijke dingen in het leven en wat is je doel. Hierop focussen is goed.
 • Wenkbrauwen: Het gaat hier over een gevoelspunt en dat maakt dat je een beetje dromerig bent. Dit stimuleert weer je creativiteit en verbeeldingskracht. De creatieve hoek profileert zich als het ware.
 • Wangen: De wangen kunnen alle kanten op gaan, want je bent gevoelig voor emotie en dus kan je (te) emotioneel uit de hoek komen of dingen zeggen die je beter niet had kunnen zeggen. Zorg dat je iets meer in balans bent en dus een stukje zelfdiscipline.
 • Nek: De nek staat voor een lekker open gevoel en hét moment om zorgeloos ergens over te spreken / te brainstormen.
 • Haarlijn: Dit is het beste punt, want dan is alles in balans en voel je je sterk en zelfverzekerd. Dit zijn ook dé dagen om belangrijke beslissingen te nemen.
 • Vagina: Dit punt staat voor de sociale factor en het moment voor vrienden en de daarbij behorende diepgang. Je komt op deze momenten tot de kern.
 • Clitoris: Ook een moment voor sociaal contact, maar je bent tevens charismatisch en charmant. Hét moment om nieuwe mensen te leren kennen.
 • Borsten: Het betreft hier een gevoelige periode. Je bent warm naar andere mensen, maar dat maakt je ook meer dan gemiddeld kwetsbaar.
 • Dijbenen: De dijbenen staan voor energie en het moment om zaken aan te pakken. Lekker productief bezig en dingen doen die anders blijven liggen.
 • Navel: De navel is de kern, maar ook het toppunt van onzekerheid. Je voelt je een beetje naakt / onbeschermd. Trek je even terug voor een goed moment met jezelf. Bijvoorbeeld om even naar binnen te kijken middels meditatie.

Herkenning?

Herkenning is relatief eenvoudig op het moment dat je ook echt tot jezelf kunt komen. Kijk even figuurlijk naar binnen. Mediteren is een methode, maar gewoon stil staan bij jezelf en wat je innerlijke stem zegt, kan natuurlijk ook. Ga je lichaam systematisch af en ervaar wat je “voelt”. Een mooi bewustwordingsproces.
© 2015 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpanje, voor veel mensen een geliefd land. In dit artikel vindt u de regelmatige werkwoorden vervoegd met daarbij de per…
MaansverduisteringenEr zijn twee verschillende verduisteringen: maan- en zonsverduisteringen. De reden waardoor deze verduisteringen ontstaa…
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
De Maan (schijngestalten)De Maan (schijngestalten)De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenli…

Lotusbloem, wat de bloem met je kan doenLotusbloem, wat de bloem met je kan doenSlechts weinig mensen hebben niets met bloemen. Bloemen kunnen een ruimte opfleuren met kleur en geur, ze verzachten, be…
Yogahoudingen – virasana I (heldhouding)Yogahoudingen – virasana I (heldhouding)Virasana I is een bekkenstand en bevordert de spijsvertering. In tegenstelling tot de meeste yogahoudingen kan deze asan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Annastaal
 • S. Magali; yogileraar / -filosoof

Reageer op het artikel "Maanpunten die de vrouw beïnvloeden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Maria, 24-10-2017 21:42 #1
Heel interessant. Elke fase duurt twee en een halve dag. Ik doe er mijn voordeel mee, maar het duurde wel een half jaar, voordat ik wist, in welke fase ik zit. Een dagboekje bijhouden is handig om inzicht te krijgen.

Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!