In trance met binaural beats

In trance met binaural beats Zet een koptelefoon op je hoofd, ga ontspannen liggen en binnen enkele momenten ben je totaal ontspannen en zen. Dat zou de het effect zijn van binaural beats. Twee tonen die een paar hertz van elkaar verschillen en die je hersenen in een bepaalde frequentie brengen. Bijvoorbeeld de frequentie die je ontspannen maakt of in een meditatieve staat. Sinds I-Doser is het gebruik van binaural beats ook populair onder jongeren. Wat zijn binaural beats, en hoe werkt het?

Wat is een binaural beat

Binaural beats luister je op een koptelefoon. Het verschil tussen de toon op het linker en het rechteroor verschilt. Dit verschil is klein, tussen de 1 en 38 Hz. Dat verschil zorgt dat je hersenen een derde pulserende toon horen. Bijvoorbeeld: links heeft een toon van 150 Hz en rechts 156 Hz. Dan hoor je een derde toon met een puls van 6 Hz, oftewel zes pulsen per seconde.

Wat is het effect?

Je hersenen zelf produceren hersengolven, veroorzaakt door elektrische stroompjes door hersenactiviteit. De hersengolven trillen op verschillende frequenties afhankelijk van de activiteit.
  • 0 - 4 Hz Delta golven: wanneer je in diepe slaap bent.
  • 4 - 8 Hz Thèta golven: tijdens lichte slaap, REM-slaap en dagdromen, of in een staat van trance of hypnose.
  • 8 - 14 Hz Alfa golven: in ontspannen staat, tijdens visualiseren en fantaseren.
  • 14 - 38 Hz Bèta golven: bij concentratie, focus, actief aanwezig zijn. Wanneer je gestrest bent, produceren je hersenen voornamelijk bèta golven. In goede balans zorgen de hersengolven voor mentale focus.

Door binaural beats te luisteren kan je de hersenen stimuleren hersengolven te produceren met een zelfde frequentie. Bij het gebruik van alfa, thèta of delta golven kan je op deze manier sneller ontspannen, in een meditatieve staat geraken of beter slapen.

Hoe gebruik je binaural beats

Om de pulserende toon te horen is het gebruik van een koptelefoon essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat je in een ontspannen houding gaat liggen of zitten, en dat je niet gestoord wordt. Zo geef je jezelf de kans om in de gewenste gemoedstoestand te komen. Je hoeft geen hoog volume te gebruiken om effect te hebben. Een zacht, aangenaam volume is prima. De meeste binaural beats hebben een lengte van 20 a 40 minuten, maar je vind ze ook van langere duur. Op Youtube vind je zelfs nummers om op te slapen. Deze duren vaak acht à negen uur.


Werkt het echt?

Er zijn net zoveel studies die beweren dat binaural beats werken, als studies die het tegendeel bewijzen. Het is een kwestie van proberen. Om te ervaren wat het effect is, gun jezelf de tijd om er mee te werken. Op die manier weet je snel genoeg of het iets voor jou is.
Veel mensen moeten in het begin wennen aan de toon of het pulserende effect. Sommige nummers gebruiken hoge of juist hele lage tonen, die vaak wel iets met je gehoor en beleving doen. Zolang je verder geen hoofdpijn of een andere onprettige ervaring hebt, kan je gewoon doorgaan.


I-doser en Hemi-sync

Twee bekende namen op het gebied van binaural beats zijn I-doser en Hemi-sync. Hemi-sync maakt vaak gebruik van geleide meditaties om je te begeleiden naar de gewenste stemming of gemoedstoestand, maar heeft ook instrumentale versies en muziek waaronder binaural beats. Hemi-sync werkt met verschillende thema's zoals meditatie, out of body ervaring, lucid dreaming, verbetering van geheugen en concentratie, verjonging en meer.
I-doser is een wat "hippere" variant en ook gericht op jongeren. Het is een muziekprogramma waar je de beats kiest voor het gewenste effect. I-doser komt met een lijst van zeer uitgebreide effecten. Daaronder ook het effect die verschillende drugs kunnen hebben, zoals marihuana en opium.

Meditatie en spirituele ontwikkeling

Binaural beats kunnen een middel zijn om je meditatie en spirituele groei te bevorderen. Maar het is geen wondermiddel. Gewoon gaan liggen met een koptelefoon, zal je niet spontaan verlichten of laten opstijgen naar het niveau van een opgestegen meester. Bij meditatie en spirituele groei is het belangrijkste de eigen focus en intentie.


Zijn binaural beats gevaarlijk?

Binaural beats zijn voor zover bekend ongevaarlijk. Wel houdt elke maker van binaural beats zich niet verantwoordelijk voor welk effect dan ook. Binaural beats zijn geen vervanging van medicijnen of behandeling, maar kunnen volgens de makers wel ondersteunend werken. Daarnaast lees je altijd de waarschuwing om de beats niet te luisteren tijdens het autorijden of bedienen van machines.
© 2015 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van muziek op onze gemoedstoestandDe invloed van muziek op onze gemoedstoestandIs het je al opgevallen welke invloed de verschillende soorten muziek wel kunnen hebben op je emoties en vooral als het…
De hersengolven alfa, beta, gamma, delta, theta en smrHans Berger ontdekte in 1924 dat hersenen bepaalde golven produceren. Hij verdeelde de golven in 2 soorten: de wat langz…
Hoe word je DJ?Er zijn verschillende manieren om een goede DJ te worden. Iedere DJ begint klein. Wil jij een goede DJ worden?
Wat is neurofeedback?Neurofeedback is een behandelmethode waarbij men de hersenactiviteit direct stimuleert en daarmee de hersenen andere her…

Ademoefeningen – bhastrika pranayama (blaasbalg)Ademoefeningen – bhastrika pranayama (blaasbalg)Tijdens deze yoga-ademoefening wordt de lucht zeer krachtig in- en uitgeademd, zoals bij een blaasbalg. Bhastrika is een…
Eckhart Tolle, spiritueel leraarEckhart Tolle, spiritueel leraarEckhart Tolle is een van de meest bekende hedendaagse spirituele leraren. Dat is niet voor niets. De kracht van het nu i…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektro-encefalografie
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.