Eckhart Tolle, spiritueel leraar

Eckhart Tolle, spiritueel leraar Eckhart Tolle is een van de meest bekende hedendaagse spirituele leraren. Dat is niet voor niets. De kracht van het nu is welhaast een kreet geworden, maar niet alleen dat. Eckhart Tolle leert ons en helpt ons op begrijpelijke wijze, om die kracht te beseffen en te ervaren. De filmpjes op YouTube zijn een welkome aanvulling op de boeken. In deze filmpjes kun je kennis maken met de humor en de praktische lessen van Eckhart. Het is dus niet persé nodig om naar dure meetings te gaan. Het is wel fijn, maar niet iedereen kan dat betalen, of kan er de tijd voor vrijmaken. Een YouTube-filmpje van tijd tot tijd kan je eraan herinneren om door de dag heen de momenten van stilte op te merken.

Aanwezig zijn, hoe doe je dat?

Eckhart helpt in zijn YouTube-filmpjes om onder zijn begeleiding in het hier en nu te zijn: aanwezig. Een goede manier om dit te doen is de momenten opmerken dat het stil is om je heen, en dan even die stilte ervaren. Zeg niet dat het nooit stil is, want dat is niet zo, al is het maar een moment op het toilet. Of je kunt opmerken hoe je na een taak even uitademt en even nergens aan denkt. Echt waar, die momenten zijn er, merk ze op.

Waarom zou je in het hier en nu willen zijn?

Wie het moment beleeft, is uit zijn denken, en maakt contact met de innerlijke vrede die binnenin elk van ons aanwezig is. Als we dit moment beleven, dan is er even rust, en misschien een licht gevoel van vreugde, vreugde om niets, zomaar.

Het almachtige denken willen doorbreken

Velen van ons, vrijwel iedereen, zit bijna altijd gevangen in het non-stop denken. Het moment dat je gek wordt van je eigen denken, is het moment dat je afstand kunt nemen van deze slavendrijver: je eigen geest. Dat is het moment dat je denkt: "Dit is me teveel. Hoe kom ik er af? Dit wil ik niet langer.". Want het zijn meestal geen leuke gedachten die je leven op dat moment en zelfs op vele momenten beheersen. Het begin is er als je denkt: wat bèn ik nou toch weer aan het denken, wat zit er toch een onrust in mijn hoofd. Dan word je je bewust ervan en identificeer je je er niet meer helemaal mee.

"Ik denk dus ik ben?"

Velen van ons, vrijwel iedereen, is geïdentificeerd met zijn denken. Je bent er één mee. Je kunt er niet uit, je kunt er niet mee ophouden. Het denken heeft ons helemaal overgenomen. Je bent wat je denkt, dat denk je. Maar dat is niet zo. Ben je boos? Kun je er niet mee ophouden? Ben je bang? Kun je er niet mee ophouden? Ben je ongeduldig en wil je niet hier zijn maar dáár? Wát er ook voor gevoelens en gedachten in ons omgaan, ze beheersen ons, in plaats dat wijzelf er baas over zijn, ook al denken we graag dat het anders is. Er is geen ruimte voor iets anders. Je kunt jezelf misschien afleiden of misleiden met je favoriete gedachten, oordelen, je kunt iets lekkers eten, of aan iets leuks denken, of iets nuttigs gaan doen, of bedenken dat anderen fout bezig zijn, allemaal trucjes die je ter beschikking staan om afleiding te vinden van wat je nu ervaart en waar je nu geen zin in hebt.

Vaak voelen we onrust, misschien bijna continu. Er zit iets niet goed, we willen het niet weten. Innerlijk bekritiseren we onszelf en ons leven. Meestal zijn we onderweg naar iets dat beter moet zijn, dat ligt natuurlijk in de toekomst. Maar we komen er nooit aan. Morgen komt nooit. Logisch, want morgen is weer nu. Er ís alleen maar nu. Gisteren is er ook niet, dat is er niet meer. Waarom zouden we gevangen zijn in gisteren? Daardoor zijn we niet open voor wat er nu is. Het denken houdt niet van het nu. In het nu heeft het denken maar een beperkte rol. In het nu is aanwezig zijn van belang. Het denken moet een stapje terug doen. Dat wil het denken nu juist niet. Het maakt je wijs dat jij zelf het denken bent. Jouw identiteit hangt nauw samen met je denken. "Ik denk dus ik ben," zei Descartes, en we geloven dat dit het ultieme bewijs is van onze intelligentie, ons bewustzijn en ons bestaan als bewust mens.

Dichtbij, in ons diepste wezen is rust

Ons diepste wezen verblijft altijd in rust. In die rust voelen we ons ware zijn, dat altijd onderdeel is van alle leven. Zijn, werkelijk zijn ligt dichtbij. Als je in het nu aanwezig bent, aanwezig bent in je lichaam, de subtiel bruisende levendigheid van het bestaan in je lichaam voelt (je kunt bij je handen beginnen als je nog geen contact hebt met de totaliteit van je lichaam en energieveld), dan ben je in contact met het zijn, in contact met het leven dat door alles heen stroomt. Je bent bewustzijn, je neemt waar wat er is. Je identificeert je niet met je lichaam, maar je bent je ervan gewaar en voelt het leven erin. Even ben je vrij van het opgejaagde gevoel dat je iets moet, dat er iets mis is, wát er ook maar aan onrust in je is.

Als je dit begint te ervaren, ook al is het een fractie van een moment, dan is er een doorbraak. Je adem laat iets los misschien, en een ruimere ademteug vindt als vanzelf plaats. Even voel en hoor je stilte, of je hoort geluiden die dit moment juist maken tot dit moment waarop alles even is zoals het moet zijn en eigenlijk altijd is geweest. Je kunt met al je aandacht luisteren naar wat je voor geluiden hoort, als je luistert denk je niet. Even is er rust in het hoofd. Dat is het stiltepunt dat in je aanwezig is, in ieder van ons aanwezig is, onder alle rumoer. Dat is puur gewaarzijn, zonder identificatie met denken of voelen

De ruimte opmerken

Merk op hoe er even ruimte is. Een ruimte die groter is dan wat we meestal voelen. In het denken is weinig tot geen ruimte voelbaar, behalve in het geval van de zeldzaam voorkomende geïnspireerde inzichten, maar die komen nu juist weer voort uit de ruimte van niet-denken, waardoor we het platte denken ontstijgen. Iedereen weet dat als je met vragen zit die je wil oplossen, het eureka-moment komt als je bijvoorbeeld in bad zit, of op de fiets, als je even juist los bent van de gewone denkstroom. Er is ruimte ontstaan in het spinnenweb van ons denken, waarin we verward zitten en dat vervuild is geraakt door het stof van ons verleden. Het spinnenweb met zijn patronen, de conditioneringen waarbinnen we leven. We kunnen elk moment opnieuw geboren worden.

Dit lijkt theorie, maar elk moment waarop we in staat zijn om vrij te zijn van het oude en het voorgeprogrammeerde, ís als opnieuw geboren worden. Delen van onszelf verjongen zich. Dat kan. We maken contact met een veelheid aan mogelijkheden. We maken contact met een veld dat wonderen kan bewerkstelligen. Merk op hoe er ruimte is. Maak contact met het diepe weten, dat er een vrije ruimte is, waarin je kunt ademhalen, kunt zijn zonder ballast. Maak contact met het nu, waarin dit alles mogelijk is. Dit hoef je niet te geloven, integendeel, als het je niks zegt, laat het liggen. Geloven is iets van de geest, het verstand. Direct weten, direct begrijpen, is een totaal andere ervaring. Een ervaring die in een andere ruimte (a.h.w.) plaats vindt, in een ruimte waarin jouw bewustzijn aanwezig is. Bewustzijn ís ruimte. Aanwezig zijn ís ruimte.

Neem je tijd

Als je vragen hebt en een start wil maken om dit alles in je leven toe te laten, zoek de boeken en de filmpjes op van leraren zoals Eckhart Tolle. Maak er tijd voor, neem er tijd voor. Het doet goed. Het leven is soms heel lastig, de oplossing ligt in jezelf. Een goede leraar wijst je de weg.

Eckhart Tolle en humor

Op zijn YouTube filmpjes kom je in aanraking met een kant van Eckhart Tolle die je via zijn boeken niet leert kennen: zijn gevoel voor humor. Ook wij kunnen in ons leven meer humor gaan zien, zelfs in de meest dramatische omstandigheden en gevoelens is vaak humor te zien voor wie daarvoor open staat. Soms is lachen een goed alternatief, als je bijvoorbeeld boos kunt worden op jezelf, om je domheden. Ook lachen creëert ruimte en laat je voorbij het denken gaan.

"Dood is niet het tegenovergestelde van leven. Dood is het tegenovergestelde van geboorte."

Titels:

 • transcending thought
 • supporting awakening
 • discusses our true identity
 • dealing with illness
 • on: the ego
 • enjoying the present moment
 • the pain body
 • being the space
 • trust
 • business and wealth

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Humor in relaties en communicatieHumor in relaties en communicatieDiverse onderzoekers hebben gesteld dat humor een belangrijke rol speelt bij het ontstaan, behouden en onderhouden van h…
Ademhaling en OntspanningDe ademhaling speelt bij ontspanning een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om adem te halen. Alleen al het…
4 succesvolle en bekende zelfontwikkelingsboeken4 succesvolle en bekende zelfontwikkelingsboekenDe Griekse filosoof Socrates zei ooit: "Gebruik je tijd om jezelf te verbeteren door hetgeen anderen hebben geschreven,…
Pacino en Williams in ‘Insomnia’recensiePacino en Williams in ‘Insomnia’Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toc…

In trance met binaural beatsIn trance met binaural beatsZet een koptelefoon op je hoofd, ga ontspannen liggen en binnen enkele momenten ben je totaal ontspannen en zen. Dat zou…
Het Maya dagteken Ix: de witte MagiërHet Maya dagteken Ix: de witte MagiërIn de Tzolkin, de dagtelling van de Maya, komen 20 dagtekens voor, die in 13 verschillende energievormen naar voren tred…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ssoosay, Flickr (CC BY-2.0)
 • De kracht van het nu.
 • Een nieuwe aarde. Eckhart Tolle
 • YouTube
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.