Temazcal, spirituele reiniging volgens Maya-traditie

De Maya's maken traditioneel gebruik van een sauna die zorgt dat lichaam en geest gereinigd worden. De traditie om deze sauna te nemen vindt vandaag de dag nog steeds plaats. In Yucatan, Mexico worden zowel toeristische als spirituele temazcals gegeven. Een temazcal moet je niet zomaar ondergaan omdat je het leuk lijkt; je moet een duidelijk doel hebben om dit te gaan doen. Een doel kan zijn: het vinden van de Waarheid in dit leven. Of: een stap verder zetten op je spirituele pad. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Volle maan

Een temazcal hoort bij volle maan plaats te vinden. De volle maan kondigt een nieuwe omloop van de maan aan waarbij een andere energie stroomt dan bij andere maanstanden. De energie van de volle maan is bij uitstek geschikt voor een reiniging. Het heeft ook een praktische kant. Een temazcal vindt doorgaans na zonsondergang plaats op een plek in de natuur. Door het licht van de volle maan kun je alles prima zien als je uit de pikdonkere sauna komt.

Meerdere functies van de temazcal

Een temazcal kan worden gebruikt om zieken te genezen maar het is ook een middel om de reiniging van het lichaam en de geest te bewerkstelligen teneinde betere voorwaarden te scheppen voor spirituele ontwikkeling. In het Nederlands wordt een temazcal ook wel sauna of zweethut genoemd. Het is volgens de Maya-traditie meer dan alleen zweten en een detox ondergaan. Door een temazcalsessie worden energieblokkades opgeheven. Geneesplanten helpen deze blokkades te elimineren. Volgens de Maya´s heeft elke negatieve actie van je omgeving naar jou toe zijn weerslag in je lichaam en geest. Deze weerslag kan je belemmeren in je verdere doen en laten. Door deze negatieve blokkades op te heffen kan je levensenergie meer vrijelijk stromen. Dat is de reden dat vele mensen zich opgelucht en uitgelaten voelen na een temazcalsessie. Je kunt je als herboren voelen.

De gang naar de tempel

Wanneer je op een terrein komt waar de temazcal plaatsvindt, kun je al genieten van de schoonheid van de natuur. Je bent je nog aan het verplaatsen maar toch kun je al in meditatieve staat-van-zijn komen. Deze gang naar de tempel en temazcal-hut is de eerste fase van het proces van spirituele reiniging.

Tempel, temazcal en het getal zeven

Een temazcal is vaak op een mooie plek in de natuur gevestigd, bijvoorbeeld in een bos naast een bostempel. De typische Mayatempel kent zeven treden voor de poort. Zeven is voor spirituele mensen een belangrijk symbolisch getal. Zeven staat symbool voor de spirituele ontwikkeling van de mens die in zeven fasen plaatsvindt, de zeven belangrijkste chakra´s rond de ruggengraat, de levensfasen van de mens die in zeven jaar kunnen worden opgedeeld, de zeven in elkaar wentelende bollen die onze aarde is, volgens Plato in zijn boek Timeaus, de zeven levensvelden of dimensies waarin de mens kan vertoeven en waarvan ons huidige aardse veld er één is, de zeven mysterieplaneten en ga zo maar door. Het getal zeven wordt ook gesymboliseerd in de tempel door een afbeelding van de heilige levensboom ceiba met zeven takken die uit de stam komen. Verder gebruikten de Maya´s een grote levensboom als afbeelding met een sterke verticale lijn en een zwakkere horizontale lijn die sterk doet denken aan het kruis van de christelijke kerk. Universeel gezien staat de horizontale lijn voor de aardgebondenheid en de verticale lijn voor het van-de-aarde-ontstijgen of: het naar het licht toegroeien.

Het louterende vuur

Tijdens het begin van een temazcal wordt er een vuur gestookt. Door dit vuur worden de lavastenen die men gebruikt voor de sauna, heet gemaakt. Het vuur is in piramidevorm opgebouwd. De deelnemers gaan rond het vuur zitten. Naar het vuur kijken is een tweede vorm van spirituele reiniging. Op een gegeven moment vraagt de ceremonieleider aan iedereen om op te staan. Tijdens dit moment is het raadzaam om alleen je zwembroek aan te hebben zodat je gelijk de sauna in kan.

Blik binnenin de temazcal, met de lavastenen en de baarmoeder van moeder aarde / Bron: AlejandroLinaresGarcia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Blik binnenin de temazcal, met de lavastenen en de baarmoeder van moeder aarde / Bron: AlejandroLinaresGarcia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bosje geneesplanten

Als iedereen rond het vuur staat krijgt men een bosje met geneesplanten in de hand en draait men in eerste instantie naar het oosten. Vervolgens wordt er een dankgebed opgezegd. Daarna draait men naar het westen, vervolgens naar het noorden en als laatste naar het zuiden. De Maya´s wisten precies waar alle windrichtingen waren. Tijdens de gebeden der windrichtingen slaat de deelnemer zachtjes met de bos geneesplanten over zijn lichaam om zijn lichaam en etherisch lichaam te reinigen. Aan het eind van de ceremonie met de windrichtingen gooit iedere deelnemer zijn bos met geneesplanten in het vuur.

Vervolgens gaat iedereen de temazcal in. De Maya´s hadden de traditie om altijd linksom de temazcal in te gaan en rechtsom het weer te verlaten. Ook een Mayastad werd aan de linkerkant binnen gegaan en aan de rechterkant verlaten. Dat heeft een connotatie met de menselijke energie die rondom het materiële lichaam stroomt en aan de linkerkant het lichaam in gaat en aan de rechterkant het lichaam verlaat. Sommige mensen zien deze energie stromen.

Zeven stenen

De temazcal zelf is meestal een ronde, halve bol, een soort iglo maar dan van aarde en stenen gemaakt. In de oudheid gebruikten de Maya´s ook vierkanten temazcals. In de temazcal zit iedereen rond het midden. In het midden is een kuil waarom kleine stenen op zijn gericht. Dat wordt de baarmoeder van moeder aarde genoemd. Vervolgens is er één deelnemer die niet direct in de temazcal plaats neemt. Hij haalt de hete lavastenen uit het vuur en geeft ze aan de temazcalleider die de stenen in de baarmoeder van moeder aarde legt. Op elke steen wordt een soort etherische olie gedaan die een aangename lucht verspreidt en die het makkelijker maakt om aardse beslommeringen, negatieve emoties, allerlei gedachten die de spirituele ontwikkeling belemmeren en problemen in het dagelijks leven kunnen oplossen. Nadat de zeven stenen zijn aangegeven komt er een emmer met een water met een oplossing van een kruid binnen de temazcal. Daarna gaat de ingang dicht door er een doek voor te doen. Vervolgens worden er kleine beetjes water met geneeskruiden uit de emmer, over de stenen gedaan. Hierdoor ontstaat veel stoom en wordt het heet in de temazcal.

Vier fasen van de temazcal

Het bijvullen van stenen gebeurt in vier fasen, net zoals er vier windrichtingen zijn. Elke fase heeft een ander doel, een ander water met geneeskruid en andere liederen die er worden gezongen. Tijdens de eerste fase vertelt iedereen in het kort wat de reden is dat hij of zij in de temazcal zit. De eerste fase is vrij makkelijk vol te houden aangezien het niet erg heet wordt door de eerste stenen en de stoom die er ontstaat. Telkens als een fase is afgelopen schreeuwen de deelnemers om het openen van de deur zodat er weer zeven nieuwe stenen in het midden worden neergelegd en er een emmer met nieuwe infusie van geneesplanten wordt binnen gebracht.

Blokkades op spiritueel vlak

In de tweede fase moet je duidelijk voor ogen hebben wat voor jou blokkades zijn die je op spiritueel vlak tegen houden om je verder te ontwikkelen. Dat kan een moeilijke opgaaf zijn. Er wordt aan de mensen gevraagd om hun blokkades te vertellen maar niet iedereen wil dat aangezien het privézaken kunnen zijn. In feite moet je een deel van jezelf offeren en jezelf bloot geven.

Ronde temazcal / Bron: AlejandroLinaresGarcia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ronde temazcal / Bron: AlejandroLinaresGarcia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zingen en schreeuwen

In de derde fase, die de moeilijkste fase is, heb je duidelijk voor de geest wat jou belemmert in je ontwikkeling. Door te zingen en soms te schreeuwen kun je deze belemmering uit je systeem verwijderen. De geneesplanten helpen daarbij. Het is zeer heet in de derde fase van de temazcal. Het is moeilijk uit te houden in de zweethut. De meeste mensen gaan erbij liggen. Een ceremonieleider van de temazcal vertelt dat je het moeilijk hebt omdat er veel belemmeringen zijn in je leven. Met andere woorden: hoe minder negatieve ervaringen je hebt verwerkt, hoe moeilijker je het hebt. Een deelnemer kan merken dat wanneer je meedoet met het zingen en het soms schreeuwen, je het een stuk makkelijker kan uithouden. Dat komt omdat er op dat moment allerlei negatieve gedachten, blokkades en gevoelens jouw systeem verlaten. In de derde fase worden de voorwaarden geschapen om de dood van het ego te realiseren, de opoffering zoals de Maya´s die bedoelden. Het idee van mensenoffers is een tragische misvatting die opvallend genoeg ook bekend was in Europa ten aanzien van een spirituele groep mensen in Zuid-Frankrijk genaamd Katharen. In Europa worden de Katharen er al eeuwenlang van verdacht dat ze zichzelf van het leven beroofden terwijl het ging om een opoffering van de persoonlijkheid, het ego, ten gunste van de goddelijke persoonlijkheid die in ieder mens schuilt zij het vaak in de vorm van een slapende cel. Deze cel wordt ook lichtkrachtatoom, zaadkorrel of godsvonk genoemd en bevindt zicht in de rechterbovenkamer van het hart. Wanneer deze godsvonk gaat vibreren, ontwaakt het goddelijke deel in de mens.

Kleuren

In de vierde fase kunnen sommige deelnemers allerlei kleuren zien. De schellen vallen van de ogen. In plaats van je schuldig voelen om allerlei redenen voel je je als het goed is bevrijd, genezen en herboren. Je bent ´heel´ geworden doordat je weer in contact staat met het goddelijke aspect van jezelf. Deze vierde fase is vaak niet na één temazcalsessie bereikt; daar kunnen jaren overheen gaan. Maar je kunt je na één keer wel bevrijd voelen van enkele negatieve emoties. Het zien van kleuren heeft niets te maken met hallucinerende middelen want die worden tijdens een twee uur durende sessie niet gebruikt. De derde en de vierde fase zijn de perioden in de zweethut waarbij veel mensen het moeilijk hebben. Er wordt gesteund en gezucht. Door zwaar adem te halen kunnen de negatieve aspecten in je lichaam en geest makkelijker uit je systeem, sommige mensen zeggen microkosmos, worden afgevoerd.

Nagual

De Maya´s spreken van de ontmoeting met de nagual, een entiteit die de gedaante van een dier kan aannemen, die plaatsvindt tijdens een temazcalsessie. Als je iets meer wilt weten over het begrip nagual, moet je de boeken van Carlos Castaneda lezen. Iemand die bevrijd is heeft zijn nagual overwonnen. In de westerse spirituele traditie gebruiken we het woord ´hoger zelf´ in plaats van nagual. Je herkent een bonafide geestesschool aan het feit dat je je hoger zelf moet overwinnen. Sommige spirituele leraren denken dat je het hoger zelf de leiding moet geven in je microkosmos, maar dat leidt nimmer tot bevrijding, integendeel!

Na de temazcal

Aan het eind van de temazcal ga je rechtsom de temazcal uit en sta je in de open buitenlucht onder het licht van de volle maan. Omdat je doornat bent van het zweet aangezien je veel vocht hebt verloren, heb je nu dorst. Gelukkig is er reinigende thee zoals thee van citroengras. Vaak worden er lokale vruchten zoals ananas, banaan, mango en watermeloen opgediend zodat het lichaam gevoed wordt met gezonde producten en de reiniging van binnenuit het materiële lichaam nog even voort kan blijven gaan. Dikwijls is er de mogelijkheid om je te douchen onder een buitendouche.

Peyote en Ayahuasca

Hallucinerende middelen zijn beslist geen voorwaarde voor een spirituele reiniging. Toch zijn er eveneens temazcals die de hele nacht duren en die beginnen met het onder begeleiding van een shamaan zoeken naar peyote, een licht hallucinerende cactusvrucht. Deze vrucht en een andere hallucinerende plant, ayahuasca, worden ingezet zodat de deelnemer meer begrip krijgt van de multidimensionele werkelijkheid waarin we als mens leven. Overigens zijn de hoeveelheden die van deze middelen tijdens een nachtenlange temazcalsessie worden gebruikt, laag. De in hallucinerende middelen geïnteresseerde deelnemer die om recreatieve redenen van een temazcal gebruik wilt maken, komt bedrogen uit.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zweethut, wat is dat?Een zweethut, wat is dat?Een zweethut is een indiaanse hut, gemaakt van wilgentakken en dekens, waarin gezweet wordt doordat hete stenen overgote…
Het getallensysteem en rekensysteem van de Maya'sHet getallensysteem en rekensysteem van de Maya'sRond de 14e eeuw zijn er een aantal Europeanen naar Amerika vertrokken waar ze allerlei volkeren ontdekten. Een van deze…
Maya piramides en gebouwenMaya piramides en gebouwenMaya piramides behoren tot de meest indrukwekkende monumenten in de moderne wereld. Dit artikel zal ingaan over verschil…
De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…

In het hier en nu levenIn het hier en nu levenIn het hier en nu leven wordt vaak gekoppeld aan “zen-zijn” en dit wordt nogal eens als zweverig of spiritueel gezien. W…
Yogahoudingen – karnapidasana (omgekeerde ploeghouding)Yogahoudingen – karnapidasana (omgekeerde ploeghouding)Karnapidasana is een variant van halasana (ploeghouding) en kan in combinatie met deze yogahouding worden uitgevoerd. De…
Bronnen en referenties
  • Deelname aan een temazcal van twee uur
  • Interview met ceremonieleider temazcal en curandera, geneesvrouw
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Temazcal
  • Foto binnenin een zweethut: "LaChonita30" by AlejandroLinaresGarcia - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Foto temazcal in vorm van slang: "Nanciyaga27" by AlejandroLinaresGarcia - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia
  • Foto iude vierkante temazcal: "Parque Yaxha Nakum Naranjo Sitio Nakum 2015 01 22 02" by Jorge Antonio Leoni de León - Own work.
  • Foto ronde temazcal: "LaChonita22" by AlejandroLinaresGarcia - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: AlejandroLinaresGarcia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: AlejandroLinaresGarcia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 14-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.