Een zweethut, wat is dat?
Een zweethut is een indiaanse hut, gemaakt van wilgentakken en dekens, waarin gezweet wordt doordat hete stenen overgoten worden met water. Gasten die een zweethut(Inipi) bezoeken zitten in het donker. In het midden van de hut zijn alleen de roodgloeiende stenen te zien. De Inipi ceremonie heeft tot doel om de spirituele groei van mensen te stimuleren. De ceremonie vindt in het donker plaats, terwijl deelnemers op de aarde zitten.
De stoom die van de hete stenen af komt zorgt voor warmte waardoor ruimschoots gezweet wordt. De roodgloeiende stenen worden in het midden van de hut, in een kuil geplaatst. De stoom die in een
zweethut wordt opgewekt door de stenen in een vuur buiten de hut kokend heet te maken, is eigenlijk de enige overeenkomt met een sauna, omdat er bij de
zweethut ceremonie veel spiritueler is dan een sauna. De Inipi is al eeuwenoude zuiveringsceremonie waarbij lichaam en geest gereinigd en vernieuwd worden. In het binnenste van de zweethut, die een symbool is voor de baarmoeder, beleven mensen de unieke band met zichzelf en met de natuur en onze planeet. Gedurende de ceremonie ervaart u een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Na de ceremonie voelen mensen zich vaak letterlijk en figuurlijk herboren.
Zweethut geschiedenis
De zweethut of inipi is van oorsprong indiaans. Indianen verduurden het ritueel met als doel om zichzelf te zuiveren van verkeerde daden en om de vuurgod Adana in ere te houden. Jonge meisjes ondergingen het ritueel om op hun zestiende jaar een een vrouw te worden. Voor indianen was de zweethut dus veel meer dan slechts een plaats om te ontspannen. De Inipi reinigt lichaam en geest, maar het maakt de geest ook ruimer en wijzer.
Heilige plaats en symboliek
De Inipi is een heilige plek waar indianen hun band met kosmos, aarde en zichzelf hervinden, vernieuwen en beleven. Het ritueel, wat al eeuwen oud is, wordt ook nu nog uitgevoerd door indianen, namelijk de Lacota Sioux in Amerika. De tent is het symbool voor de baarmoeder, de mensen in de hut zijn de kinderen en de stenen staan symbool voor het zaad van de zon. Op het moment dat de hete stenen de hut in worden gebracht, bevindt de bevruchting symbolisch plaats. Er wordt meestal ook gebruik gemaakt van trommels en zang, wat een extra ontspannende invloed heeft. Gedurende het ritueel kunt u het gevoel krijgen het oude los te laten en de oorspronkelijke oer elementen zoals aarde, water, wind en vuur, opnieuw te leren kennen. Buiten bestaat niet meer, u bent een met (de) moeder aarde en u kunt u zorgen loslaten. Het hele ritueel kan enkele uren duren tot wel 24 uur.
Zweethut, wat is er zo bijzonder aan?
Dit is heel moeilijk uit te leggen, omdat de ervaring werkelijk uniek genoemd wordt door mensen die het hebben meegemaakt. De hitte binnen de inipi, in combinatie met duisternis, maakt dat je de buitenwereld min of meer los kunt laten. Je verliest ook kennis van tijd en ruimte. Je ontspant heel diep en door de bijzondere omstandigheden lijkt het erop dat je geest heel doorvoeld kan ontspannen. Dat komt ook omdat je lichaam en geest zich normaal gesproken nooit in zo’n situatie bevinden. Daarom komen mensen na de ceremonie vaak 'geestelijk herboren' weer naar buiten. Vrijwel iedereen zegt 'ik wil het nog eens meemaken.' Zo bijzonder is het dus. De zweethut wordt in Nederland steeds meer aan populariteit omdat het uniek is en bijzonder, en weer eens iets anders dan een sauna.