In het hier en nu leven

In het hier en nu leven In het hier en nu leven wordt vaak gekoppeld aan “zen-zijn” en dit wordt nogal eens als zweverig of spiritueel gezien. Wat voor nogal wat mensen een deur te ver is. Feitelijk is er weinig zweverigs aan en is het alleen maar goed voor de mens als deze wat vaker in het “hier-en-nu” is, al dan niet gekoppeld aan “zen-zijn”. Het spreekt voor zich dat er ook genoeg mensen zijn die het onbewust al zijn. Echter, voor diegene die wel de voordelen zien en op een aardse manier aan de slag willen, wat tips.

De basis

De basis in het leven wordt gevormd door hoe jij als mens in het leven staat. Ben je in balans, doe je mee aan die ratrace van de westerse maatschappij of ben je juist uiterst relaxed? Degene die te weinig in het “hier-en-nu” leeft is met name de man of vrouw die een druk leven heeft, dat niet helemaal in balans is (er moet meer dan er feitelijk aan tijd is). Mogelijk door de ratrace waar, al dan niet bewust, aan deelgenomen wordt.

Zen is een vorm van boeddhisme, waarbij de nadruk ligt op (vooral) de concentratie. Dit heeft tot doel om dicht bij jezelf te komen, jezelf écht te ontdekken, wat weer effect heeft op een open en bevrijde manier van leven. Het is niet noodzakelijk dat je dat op deze manier realiseert, maar het is wel een beproefde manier.

Hier en nu

Een afgeleide of eigenlijk een onderdeel hiervan is in het hier-en-nu te leven. Iets wat niet complex hoeft te zijn, maar wat we vaak wel zo ervaren. Immers, we zijn gewend om ergens naar toe te werken. Is dat niet in werk middels de carrière, dan is het toch wel de privésituatie waar we van huur naar koop en mogelijk daarna nog een groter koophuis willen. We willen huisje-boompje-beestje en daar is geld en ruimte voor nodig en we willen ook nog aan ons pensioen werken. Want straks moet alles financieel op-en-top geregeld zijn.

Waar gaat het dan fout?

Waar we bij het plannen - wat op zich niet verkeerd hoeft te zijn - aan voorbij gaan, is het gegeven dat we nu ook moeten genieten van het moment. Het hier-en-nu dus. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat niet het doel, maar de weg er naar toe, interessant en goed moet zijn.

Het is vaak niet concreet te maken, want het werkt als een vanzelfsprekendheid. Dit heeft te maken met het gegeven dat we lang niet genoeg stil staan bij hoe het ons nu vergaat. Genieten we nu ook van de dingen om ons heen, de plannen maken, hetgeen zich aanbiedt op dit moment? Als je er niet bewust mee bezig bent, loop je de kans dat je er aan voorbij gaat.

Als je dit proces wilt keren, zijn er enkele mogelijkheden die je weer laten “voelen”. Het zijn geen wereldschokkende zaken en voor iedereen haalbaar. Het gaat om het inzetten van de zintuigen en de huid, zaken zoals:

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Zand met een zachte geur op de huid
We kennen allemaal wel tijdens een vakantie die warmte op de huid na een dag in de zon gelegen te hebben. Zeker als je op het strand gelegen hebt. Je kunt dit in een ultieme vorm nabootsen en intens genieten. Vul wat katoenen zakjes met zand en warm ze op in een zacht geurende olie (neem een kommetje, doe daar een bodem lauwwarm water in en druppel er wat geurende olie in). Druk deze vochtige zakjes zacht tegen de huid (bij voorkeur met behulp van een ander, maar je kunt het ook zelf doen). De warmte dringt diep in de huid en in combinatie met de heerlijke olie, ontspant het de huid. Puur genieten en het warme gevoel kruipt als het ware door je hele lichaam. Met een warm bad met heerlijke olie bootst je het voor een deel na, maar het gaat om de warmte die diep in je huid dringt en je omarmt. De voorkeur geniet de zandzakjes.

Warmte (sauna of kampvuur) met geuren

We kennen de sauna met een geur wel, maar intenser is het om de huid te openen in een gewone sauna of als je dat niet echt prettig vindt, ga je niet de sauna in maar even zwemmen of onder de douche staan. Vervolgens ga je even dicht bij een groot kampvuur zitten (in je blootje of hooguit wat badkleding) en warm goed op met de druppels nog op je huid. Ga nu bij de warmte vandaan (in de sauna is dat naar buiten gaan en bij een kampvuur loop je weg van het vuur) en zorg dat er een zacht katoenen kleed klaar ligt, wat besprenkeld is met olie (meer een zachte geur). De koelte van katoen en de zachte geur laten je huid nu tintelen.

Wind, water en zon

Zoek een plek waar wind, water en zon elkaar versterken. Met al die rivieren en kust moet dat in Nederland geen probleem zijn. Het gaat om een rustig plekje waar je kunt doorademen (doe dit ook enkele keren bewust) en voel alle spieren in je lijf. Vaak is een begin al het rustig bewegen van de ledematen of de hals. Zorg dat je ontspannen bent en ga dicht bij het water zitten. Zorg dat je lekker in de zon zit en geniet van de speldenprikjes die de zon geeft. Op het moment dat je de zon ervaart op je huid, voel je ook de wind die zacht langs de huid van je gezicht waait of je arm kippenvel geeft. Ervaar dit moment heel bewust.

Conclusie

Er zijn nog wel meer voorbeelden te benoemen, maar door deze oefeningen te doen ontspan je, concentreer je je en gebruik je je zintuigen optimaal. Essentieel om in het hier-en-nu te zijn. Herhaal dan ook regelmatig dit soort oefeningen op het moment dat je weer in je oude ritme valt. Pak je het op, pak het dan ook tijdens je alledaagse dingen op. Het kan al zo eenvoudig als je wandelt, op de fiets zit naar of van je werk, een broodje op het terras eet etc.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verander stress in succesVerander stress in succesIedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met stress. Dit kan komen van je baan, maar ook van thuis of door je studie.…
Welke vorm van yoga is geschikt voor mij?Welke vorm van yoga is geschikt voor mij?Er zijn zoveel vormen van yoga dat je je eerst moet verdiepen in wat je zoekt, alvorens aan de slag te kunnen gaan. Toch…
10 tekenen van spiritueel ontwakenJe zit anno 2014 in het Aquariustijdperk. Je voelt dat er allemaal veranderingen gaande zijn, zowel in de wereld als in…
Boekrecensie: Eenvoudig spiritueelrecensieBoekrecensie: Eenvoudig spiritueelBoeken met een spirituele insteek gaan als warme broodjes over de toonbank, maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen…

Yogahoudingen – ardha matsyendrasana IYogahoudingen – ardha matsyendrasana IArdha matsyendrasana I is genoemd naar Matsyendra, de god van de vissen. Het is de eerste en relatief makkelijkste asana…
Yogahoudingen – karnapidasana (omgekeerde ploeghouding)Yogahoudingen – karnapidasana (omgekeerde ploeghouding)Karnapidasana is een variant van halasana (ploeghouding) en kan in combinatie met deze yogahouding worden uitgevoerd. De…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia/zen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zen 10-5-2015
  • Happi-body 2015, speciale uitgave van Happinez (1e kwartaal)
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.