Stilte, de nieuwe luxe
“Luxe”, iedereen heeft een ander beeld bij wat hij of zij bij “luxe" ervaart en dus kan je er voor een ander niet over oordelen. Zelf heb je er zeer waarschijnlijk wel een beeld bij en dat kan ook nog eens veranderen. Waarom is dat verschil er, waarom verandert soms het luxe-gevoel, is er een gemene deler als het gaat om “luxe" en last but not least … wat is dé trend van 2015.
Definitie van “luxe”
Als we er de verschillende (online) woordenboeken op naslaan komen we tot het volgende:
- ”Overdaad”
- “Overvloed”
- “Weelderig”
- “Pracht”
- “Rijkdom”
- “Gerief”
Wikipedia legt het tegendeel van luxegoederen uit als secundaire goederen, ofwel:
“Goederen die niet direct in de eerste levensbehoefte van de consument voorzien, maar waaraan de consument wel een zeker nut onttrekt.”
Kortom … wat je niet strikt noodzakelijk nodig hebt, maar wat wel prettig/aangenaam is. Aangezien “niet nodig, maar wel prettig” voor iedereen anders is, wordt “luxe” dus ook door iedereen weer anders ervaren. Dit impliceert ook dat als het dagelijks verwennen wordt toegepast, het “luxe-gevoel” steeds meer zal opschuiven. Het tegendeel is natuurlijk ook waar, want iemand die in het dagelijks leven niets heeft, zal iets extra’s – wat dan ook – al snel als “luxe” ervaren.
Enkele voorbeelden
Waar de een praat over luxe in de vorm van een dure vakantie, een motorjacht of een tweede huis, kan de ander een goede gezondheid, de vrijheid om dat te doen waar hij/zij zin in hebt (niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan geld) of af en toe eten in een restaurant als “luxe” ervaren.
Trends new age
Eerst luxe, dan basisbehoefte
Zoals met zoveel zaken, zijn er in “luxe” ook trends te herkennen. Dat is ook logisch, want de maatschappij en de mensen die daarin leven, veranderen. Waar mensen leven, zijn ontwikkelingen en dat maakt dat wat eind vorige eeuw luxe was, inmiddels behoort tot de basis. Denk aan een woning in eigen bezit, want was dit half vorige eeuw eerder uitzondering, inmiddels hoort een eigen woning (een eigen plek) bijna tot onze basisbehoefte. Idem dito voor de auto, want je valt op als je geen auto hebt. Men gaat er eigenlijk zondermeer vanuit dat er in ieder huishouden minimaal één auto is.
“De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen.”(Susan Cain)
Bron: Curaçao - Annastaal Minder is meer
Een nieuwe luxe of trend is het gegeven dat “minder meer is”. We zijn de afgelopen decennia stevig bezig geweest met het verzamelen. Carrière maken en veel geld verdienen. Van dat verdiende geld vooral veel kopen en ondernemen. De vakanties nemen in aantal toe én we gaan steeds exotischer. Maar ook een tweede auto, kunst aan de muur, dure sieraden of een tweede huis. Waarbij de investering ook vaak gezien wordt als daadwerkelijke investering, maar men wil zelf ook graag genieten van die stilte plek … het is immers erg druk in ons leven.
In dat laatste aspect zit de nieuwe luxe, want verzamelen is uit en stilte en “even niets” is in. Deed een bepaalde groep dit al door lekker een dag de sauna in te duiken … inmiddels is dit voor een groeiende groep ook nog te druk. Je ontspant wel maar echt luxe is “helemaal niets” en dit kan op allerlei plaatsen en op allerlei manieren. Kortom verstilling is helemaal hot, denk hierbij aan:
- Gewoon thuis is een luie stoel met een goede koptelefoon en wat meditatie- of natuurgeluiden op de achtergrond.
- Een stiltecoupé in de trein, waar lezen of niets doen bovenaan de lijst staat.
- In de ochtend de natuur opzoeken, waarbij het maximale geluid is dat de boot water verplaatst als deze door de rivier vaart, het ritselen van vogels in het groen of het geluid van de golven van de zee die blijft beuken op de kustlijn.
- Je dagelijkse dingen doen, maar dan in combinatie met het uitzetten van de telefoon en radio.
- In je auto met de telefoon ver weg en de radio op uit. Gewoon rechtdoor rijden en genieten van het geluid van … de stilte. Zeker de latere avonden lenen zich hier bij uitstek voor.
Het valt nog best tegen om stilte om je heen te hebben. Het zet je automatisch aan het denken en dat vinden veel mensen best eng. Als je het als eng ervaart, begin dan met enkele minuten en bouw het langzaam op. Op enig moment geniet je er intens van en kan je spreken over de acceptatie van stilte.
Tot slot
Of iemand er gebruik van gaat maken, want het is een “luxe” die voor iedereen dichtbij is, is maar de vraag. Stilte kan confronterend zijn, het kan als verveling ervaren worden en het kan als rustgevend ervaren worden, waarbij alle stressradartjes even rust krijgen. Trend of niet, zo nu en dan stilte is goed voor lichaam en geest en bepaal zelf of het een luxe is.