Hoe werkt een spiritueel medium of helderziende?

Hoe werkt een spiritueel medium of helderziende? Veel mensen gaan te rade bij een spiritueel begaafd persoon om inzicht te krijgen over wat de toekomt te bieden heeft, maar hoe werkt dit eigenlijk? Het is moeilijk een zesde zintuig te beschrijven en dit is ook niet wetenschappelijk bewezen. Een korte duiding is handig om inzicht te krijgen in hoe mediums, paragnosten en andere professionele lichtwerkers te werk gaan.

Verduidelijking van de termen

Als je overweegt een betaald consult aan te gaan bij een professioneel lichtwerker, is het best handig eerst na te gaan of deze persoon ook geschikt is om jou te helpen. Met enkele richtlijnen is het makkelijker om niet verdwaald te raken in het aanbod van mediums, paragnosten, helderzienden en waarzeggers.

Medium of paragnost

Beiden hebben een zesde zintuig en kunnen energie van medemensen invoelen. Dat invoelen is eerder een individuele ervaring afhankelijk van de consulent en kan zelfs per consult verschillen. Het grote verschil is dat een paragnost instemt op de energie van levende mensen of dieren en dat een medium ook de energie van overledenen kan invoelen. Bekijk of iemand zich als medium of als paragnost omschrijft voor het consult aan te gaan. Weten wie het beste is voor jouw hulpvraag kan veel tijd en geld besparen.

Wens je dus nog een vraag te stellen aan een overleden persoon, of zit je met geesten in huis? Dan kan je best te rade gaan bij een medium. Dat is hun domein. Vraag ook of ze ervaring hebben met jouw probleem. Niet elk medium kan bijvoorbeeld een huis reinigen.
Wil je weten waar het gedrag van een levend persoon in jouw omgeving vandaan komt of wat je eigen onbewuste zorgen zijn, dan kan je best te rade bij een paragnost. Sommige mediums kunnen evengoed een levend persoon invoelen en dus ook het werk van een paragnost doen.

Helderziend, helderhorend en heldervoelend

  • Iemand die zichzelf als heldervoelend omschrijft, werkt vooral met het waarnemen van gevoelens van anderen. Die persoon neemt als het ware de gevoelens over van de persoon waar hij/zij informatie over probeert in te winnen.
  • Helderzienden krijgen dan weer vooral beelden door. Dit kan op twee manieren: een visioen, of een beeld van iets dat op een andere plaats of tijd is. Dat kan vaag of scherp zijn. Ook kan een medium overledenen op deze manier zien.
  • Helderhorenden krijgen dan weer vooral gesproken woorden door. Mediums die hun gidsen en geesten kunnen horen, noemt men helderhorend. Soms kunnen gedachten van anderen ook als gesproken worden waargenomen. Dus telepathie kan een vorm van helderhorendheid zijn.

Een lichtwerker kan een combinatie van zesde zintuigen hebben. Iemand kan bijvoorbeeld heldervoelend en helderhorend zijn, maar geen beelden krijgen. Sommige mediums en paragnosten hebben alle zesde zintuigen en krijgen dus alles door als een soort van film met klank, beeld en emotie.

Divinatie

Sommige lichtwerkers gebruiken hulpmiddelen om hun gave te ondersteunen. Dat kunnen kaarten zijn, een pendel, kristallen bollen, een wichelroede, theeblaadjes, handlezen, runen, ... Zowat alles, tot zelfs de ingewanden van dieren, zijn in de loop der eeuwen als divinatiemiddelen gebruikt. Welk middel er tijdens jouw consult gebruikt wordt, is niet belangrijk. De waarheid is dat de divinatiemiddelen dienen als extra ondersteuning bij het invoelen en de leidraad zijn tot het inzicht, maar in sommige gevallen ook overbodig zijn. Eigenlijk zijn ze gewoon de vertaling van wat de paragnost of het medium waarneemt met hun zesde zintuig, of zo zou het moeten zijn.

Let op dat er ook oplichters bezig zijn, die je gerust kaartlezers in plaats van kaartleggers mag noemen. Bij de tarot bijvoorbeeld, heeft elke kaart haar betekenis en vertelt een deel van een verhaal, maar het is de interpretatie hiervan in jouw verhaal, dat de waarde van het consult bepaald. Krijg je het gevoel dat je meer over de tarot dan over jezelf aan het leren bent, dan kan je er je conclusies uit trekken.

Waarzeggerij

Waarzegsters of waarzeggers zijn mensen die de toekomst voorspellen. De waarheid is dat bepaalde mensen wel zo sterk kunnen invoelen, dat ze toekomstige patronen of mogelijkheden kunnen aanvoelen of in visioenen zien, maar dit ligt nooit vast. Kortom: toekomstvoorspellingen moeten altijd met een korrel zout genomen worden. De toekomst kan niet voorspeld worden. Als een consulent je zwart op wit garandeert dat iets gaat gebeuren, is dat dikwijls een gelukkige gok, maar je zal ook merken dat als je tien waarzeggers raadpleegt, je misschien tien verschillende voorspellingen krijgt.

Beschouw waarzeggerij daarom eerder als entertainment dan als echte leidraad. Correcte mediums en paragnosten zullen nooit zwart op wit de toekomst voorspellen en ook duidelijk maken dat elke vorm van divinatie enkel dient tot inzicht en het verkennen van mogelijkheden, maar nooit tot een zekerheid. Toekomst voorspellen is trouwens op sommige plaatsen officieel verboden.

Welke vragen kan men stellen?

Veel mensen stellen vragen over iemand anders. Wat vindt die persoon van mij? Is dat een vraag om aan een spiritueel consulent te stellen? Je kan jezelf afvragen of dit altijd ethisch is. Als je geen duidelijke vraag hebt, krijg je ook geen duidelijk antwoord. Veel mensen stellen verkeerde vragen en krijgen zo geen inzicht. Als je voor een consult betaalt, bereid het dan ook goed voor en stel vragen waarvan het antwoord tot inzicht kan leiden in jouw situatie.

Een consult bij een medium of paragnost heeft geen enkele juridische waarde. Je mag bijvoorbeeld denken dat je partner je bedriegt. Een spiritueel consulent kan dat invoelen en bevestigen, maar het zal geen juridisch bewijs opleveren dat je tijdens een scheidingsprocedure kan gebruiken. Spirituele hulpverleners mogen ook geen uitspraak doen over medische vragen en zeker geen diagnose stellen. Daarvoor zijn enkel artsen bevoegd. Een correcte lichtwerker zal je dan ook doorverwijzen naar een dokter voor dit soort dingen. Een consult is pas waardevol, als je er de meerwaarde van wil zien om tot inzicht te komen van je probleem en ze zelf wil oplossen aan de hand van dat inzicht.

Wat kan er fout gaan?

Veel mensen worden soms afhankelijk van de voorspellingen van mediums en paragnosten en kijken niet naar hun eigen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld: iemand die al een tijdje werkloos is vraagt aan een medium of hij/zij werk zal vinden. Het medium zegt dat er een mooie baan in zit binnen het jaar. Deze persoon stopt met solliciteren en wacht tot die baan komt. Het jaar gaat voorbij en die persoon is kwaad op het medium, omdat die baan er niet is gekomen.

Dan is er nog de wetenschappelijk bewezen selffulfilling prophecy, dat je juist gaat leven naar het advies van het medium. Iemand die bijvoorbeeld al een tijdje radeloos single is en zijn/haar geloof in de liefde verloren is, krijgt van een medium te horen dat er een liefdevolle nieuwe partner gaat opduiken en deze persoon gaat er zo onbewust weer in geloven en komt opnieuw iemand tegen waar het mee klikt. Een consult kan dus best positief zijn en een happy end hebben.

Ook kunnen mensen tegen het advies van het medium ingaan. Bijvoorbeeld: een medium raadt aan een bepaald huis niet te kopen. De klant luistert niet en doet het toch. Deze persoon gaat er dan in wonen en plots duiken er een pak verborgen gebreken op, waar het medium voor waarschuwde.

Gebruik dus met andere woorden altijd je eigen gezond verstand en neem je eigen verantwoordelijkheden. Wil je echt je toekomst kennen, dan moet je vooral beseffen dat je zelf meer in de hand hebt dan je denkt. Spirituele consulten zijn dus enkel waardevol, als je inzicht wil om je toekomst zelf in handen te nemen. Niemand kan die voor jou voorspellen.
© 2015 - 2024 Martine77, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een medium?Char, Robert van den Broeke, Jomanda... slechts een kleine greep uit het enorme aanbod van mensen die zich een medium no…
Zo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineZo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineEr zijn tientallen personen online die beweren paranormaal begaafd te zijn. Maar hoe maak je de juiste keuze om tussen a…
Paranormaal begaafd of oplichterij?Paranormaal begaafd of oplichterij?Iemand die paranormaal begaafd is, zou bovennatuurlijke verschijnselen waarnemen die niet wetenschappelijk verklaard kun…
Het bezoek aan een helderziendeMet wie moet je een afspraak maken als je graag meer wilt weten over je toekomst? En hoe gaat dat dan precies in zijn we…

Incarnaties van Vishnu  Matsya, de mythische visIncarnaties van Vishnu Matsya, de mythische visVishnu is naast Brahma en Shiva de belangrijkste god in het hindoeïsme. Samen vormen ze de drie aspecten drie-eenheid…
Yogahoudingen  utkatasana (stoelhouding)Yogahoudingen utkatasana (stoelhouding)Utkatasana (stoelhouding) is bij uitstek een yogahouding voor het trainen van de enkels, kuiten, knieën en dijbenen. Typ…
Bronnen en referenties
  • http://spiritueel.com/levensfilosofie/mediums-en-paragnosten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Selffulfilling_prophecy
Martine77 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.