Wat is wierook en wat kan je er mee?

Wat is wierook en wat kan je er mee? In iedere natuurwinkel zijn de doosjes wierookstokjes en houdertjes van metaal, zilver of hout terug te vinden. Zelfs enkele bekende woondiscounters verkopen de wierookstokjes en houdertjes massaal. Wierook is in, wierook moeten we in huis hebben en wierook moeten we regelmatig aansteken. Kortom, het hoort erbij. Maar wat is wierook feitelijk, dient het een doel en zijn er nog verschillen tussen al die tientallen verschillende doosjes wierook en bijbehorende geuren?
Bron: DEZALB, PixabayBron: DEZALB, Pixabay

Wat is wierook?

Wierook werd oorspronkelijk opgebouwd uit en mengsel van aromatische organische stoffen, met als basis hars of gom, vermengd met etherische olie naar wens. Als het aangestoken wordt en daarna uitgeblazen (het gloeit langzaam door totdat het op is), dan geeft het een prettige geur in de ruimte. Hoewel we meestal de bekende stokjes in huis halen, is het er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld in de vorm van korrels, staafjes of kegels.

Geschiedenis

Wierook is afkomstig van ‘wijrook’, wat staat voor ‘rook om te wijden’. Door de klemtoon op het eerste deel van het woord te leggen, is het huidige ‘wierook’ ontstaan. Het komt dus neer op ‘gewijde rook’. Al 1700 jaar voor Christus werd wierook gebruikt. Men gaat er vanuit dat het als een reukoffer werk aangeboden om de goden gunstig te stemmen.

Bron: Jclk8888, PixabayBron: Jclk8888, Pixabay
Oorspronkelijk werd het gemaakt van bekende harsen zoals olibanum, dennenhars of berkenhars. Etherische oliën die naar smaak werden toegevoegd, gaven het verschillende geuren. Het was een ideaal middel om rottingslucht tegen te gaan en is lang alleen vanuit de religie gebruikt. Onder andere het boeddhisme en het christendom passen het tot op de dag van vandaag toe.

Wierook wordt soms nog steeds op de oorspronkelijke wijze gemaakt en dit geniet voor de echte wierook gebruiker de voorkeur. Echter, er zijn inmiddels ook allerlei geautomatiseerde processen met synthetische materialen.

De vijf elementen

De elementen waar volgens de oude tradities de aarde uit ontstaan is, zijn ook verwerkt in wierook. Dat maakt het voor sommige mensen extra aantrekkelijk (bijvoorbeeld spiritueel) om wierook toe te passen. Wierook is een van de weinige stoffen die alle vijf de elementen in zich heeft.
  • Aarde (ingrediënten)
  • Lucht (verspreiding)
  • Vuur (start door vuur)
  • Water (wordt gemaakt mede door water)
  • Ether (heeft etherische werking)

Toepassing

Zoals gezegd is het op verschillende manieren toe te passen en hoewel we meestal de wierookstokjes in de winkel zien, zijn er meer toepassingen. Het is dus maar net wat je als prettig ervaart. Zorg wel dat de as die van de wierook afkomstig is, als het ware opgevangen wordt en daar zijn speciale houdertjes voor, maar je kunt ook zelf iets gebruiken om de as op te vangen.

De gewenste geur laten gloeien, kan je helpen ongewenste geuren uit keuken of toilet weg te krijgen, maar ook is sigarettenrook te verjagen. Je kunt het ook toepassen om in een bepaalde sfeer te geraken als je een gevoel wilt oproepen bij jezelf of de ander. Of denk eens aan een creatief proces waar je middenin zit. Andere mensen passen het toe om energetisch* hun reinigingswerk te laten doen en weer andere mensen kunnen er lekker bij ontspannen. Dit kan omdat het reuk, emotie en stemming samen kan brengen.

* Als iets met energie te maken heeft.

Geuren

Echt of nep?

Als de wierook op de traditionele manier (hand)gemaakt wordt en er worden natuurlijke ingrediënten gebruikt, dan kan dit best prijzig zijn. De setjes die je af en toe in winkels ziet liggen voor nog geen euro, zijn meestal machinaal en van synthetische stoffen gemaakt. Dat wil nog niet zeggen dat het niet lekker ruikt, maar vaak ruik je dat het niet echt is en dat kan een in principe prettige geur volledig onderuit halen. Daar staat tegenover dat ook niet alle natuurwinkels als vanzelfsprekend de echte wierook in huis hebben.

De natuurwinkels hebben vaak stokjes of staafjes gloeien in de winkel. Absorbeer deze geur en ook al is het niet de gewenste geur, als het niet een synthetisch luchtje lijkt, is de kans groot dat deze winkel de echte heeft. Nog beter als ze ook handgemaakt* zijn.

* Ingrediënten: bamboestokjes, houtpoeders (die er voor zorgen dat de wierook zachtjes blijft gloeien) je kunt nemen welke je wilt. Verder fijngemaakte kruiden, bladeren, wortels en/of bloemen of te mengen met het houtpoeder. Dan essentiële oliën en tenslotte hars, dit is nodig is om het poedermengsel samen te houden.

Bron: Nataliaaggiato, PixabayBron: Nataliaaggiato, Pixabay
Bekende geuren met betekenis
Bij geuren werkt het zo dat je neus een heel basaal zintuig is. Je kunt het niet manipuleren, want je ervaart een geur als prettig of niet. Er zit eigenlijk niets tussen. Wel is het zo dat geuren in verschillende ‘lagen’ komen en dus kan een geur primair niet aantrekkelijk zijn, maar na verloop van tijd wel. Beoordeel een geur dan ook niet binnen enkele seconden. Bovendien is goed om te ervaren wat een geur met je doet. Als je dicht bij jezelf kunt staan, kan je voelen of een geur je bijvoorbeeld een ander gevoel geeft of iets met je emoties doet. Geuren worden dan ook vaak aan herinneringen gekoppeld en dat is een prettig plaatje of niet. Enkele voorbeelden.

Zo wordt cederhout nogal eens gebruikt in wierook. Cederhout is een warme mannelijke geur en sluit goed aan bij de vrouw. Het is een houtgeur, wat mannelijk is, maar cederhout trekt vrouwelijke energie naar zich toe. Creativiteit en actie (vrouwelijk en mannelijk) zitten in deze geur verborgen.

Roos, de geur van Cleopatra, is onder te verdelen in de ‘avondroos’ en de ‘rode roos’. ‘Avondroos’ is een geur die je bijna overal in terug kunt vinden en bijna universeel te noemen is. Het heeft met sensualiteit te maken. De geur is prima om het ego op te krikken, zowel mannen als vrouwen en de persoon in het middelpunt te plaatsen. De ‘rode roos’ daarentegen is warm en prima toe te passen als ergens figuurlijk een koude sfeer heerst. Ook tijdens het mediteren is het een prima geur.

De beschermer is musk, wat een dierlijke geur is. Het is een sterke geur die je helpt je piketpaaltjes te slaan en binnen deze lijnen te blijven. Er zit een zweem van egoïsme in, maar niet irritant.

De witte lotus geur is een vrolijke en tevreden geur. Witte lotus is bij uitstek geschikt voor religieuze momenten, want de geur is ook reinigend. Pas de zuiverende geur ook toe als je met reflectiemomenten (met jezelf of een ander) bezig bent. De geur roept vertrouwen op en dat is een ‘veilige’ omgeving.

Menigeen vindt de geur van herfstblaadjes prettig. Herfstblaadjes roepen een gevoel van melancholie op en als je ver van huis bent, kan dit je helpen. Je kunt, als het erg heftig is, doorslaan in dit gevoel (bijvoorbeeld depressie), dus pas het met mate toe.

Tot slot

Wierook heeft al eeuwen een functie en hoewel deze functie zo nu en dan voor een deel aan verandering onderhevig is, is het iets wat blijft. Het heeft in al die eeuwen iets gemeen en dat is de stemming van de mens. Of het nu vanuit religie of anderszins wordt toegepast, het doet – mogelijk onbewust – iets met de mens en dat maakt wierook fascinerend.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wierook; waarvoor te gebruiken?Wierook wordt door veel mensen nog steeds gezien als een zweverig middel, welke alleen voor zweverige mensen bedoeld is.…
Rooklucht verwijderen uit huisAls er veel gerookt is in een huis of auto ontstaat er een onaangename rooklucht die zich nestelt in alle hoeken en gate…
Wierook, gebruik en receptWierook betekend letterlijk 'gewijde rook' en is een samenstelling van een aantal stoffen als fijne kruiden, planten, bl…
Rookrituelen in het Oude RomeIn vele culturen zijn planten niet alleen inwendig in gebruik geweest maar ook uitwendig om bijvoorbeeld te verbranden.…

Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Mindfulness - De bergmeditatieMindfulness - De bergmeditatieHet zogeheten Mindfulness Based Stress Reduction programma kent een tal van meditaties. Een van de gebruikte meditaties…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexis, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wierook
  • http://www.wierook.nl/geurolie-beschrijving.php
  • http://www.wierook.nl/info.php
  • http://www.zamnesia.nl/content/240-wat-is-wierook
  • Afbeelding bron 1: DEZALB, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jclk8888, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Nataliaaggiato, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.