Droomreis: een sjamanistische reis naar diverse werelden

Droomreis: een sjamanistische reis naar diverse werelden Een droomreis is een sjamanistisch avontuur, een trancereis naar diverse werelden zoals benedenwereld, middenwereld of bovenwereld. Een sjamaan maakt droomreizen om inzicht te krijgen over zichzelf en de wereld of om met overledenen te praten of om op een soul retrieval te gaan. Een soul retrieval is een reis naar het dodenrijk om te proberen stukjes van de ziel die iemand is kwijt geraakt terug te halen. Het geloof is dat door de verloren stukjes terug te halen iemand genezen kan worden van zijn ziekte. Niet iedereen kan een soul retrieval maken en het is ook belangrijk om de nodige zorgvuldigheid te betrachten als je toch een dergelijke reis onderneemt. Wat is een droomreis en hoe gaat het in zijn werk?

Droomreis

Een droomreis maak je door middel van een trance. Een trance betekent dat je in een andere bewustzijnstoestand verkeert. Doordat je, je in een andere bewustzijnstoestand bevindt zou je mogelijk met jezelf in contact kunnen komen. Het is de bedoeling dat je inzicht krijgt in wat belangrijk voor je is. In het sjamanisme wordt ervan uitgegaan dat alles een geest heeft en dat je door daarmee in contact te treden jezelf en anderen kunt genezen. Het idee is dat een droomreis antwoord zou kunnen geven op vragen en/of angsten waar je mee zit. Het brengt je mogelijk in contact met je krachtdieren en andere lichtwezens. Een krachtdier is een beschermgeest in de vorm van een dier en een lichtwezen is een hogere energie zonder fysiek lichaam. Onderweg kun je eventueel de krachtdieren en lichtwezens die je tegenkomt vragen stellen over wat voor jou belangrijk is. Tijdens een droomreis moet je goed op symbolen letten want die zouden je informatie kunnen geven over je levenspad.

Reizen naar de diverse werelden

Een droomreis kun je maken door naar de benedenwereld of de bovenwereld te gaan en soms kom je terecht in de middenwereld. Sommige mensen beweren dat het hen gelukt is om tijdens dezelfde reis heen en weer te reizen tussen de werelden.

Bron: Activedia, PixabayBron: Activedia, Pixabay

Reizen naar de benedenwereld

Een van de werelden waar je naartoe kunt reizen is de benedenwereld. Een reis naar de benedenwereld is als het ware een reis diep de aarde in. Dat wil niet zeggen dat je mogelijk alleen maar boomwortels en aarde ziet. De benedenwereld zou een verscheidenheid aan landschappen kennen. Deelnemers van een droomreis hebben beschreven hoe ze op de rug van hun krachtdier, bijvoorbeeld een panter door de diverse landschappen reisden. Van alle werelden waar je naartoe kunt reizen kom je het gemakkelijkst in de benedenwereld terecht. Om naar de benedenwereld te reizen visualiseer je dat je bijvoorbeeld door een opening een boom naar binnen gaat en dat je via de wortels naar beneden gaat. Je reist steeds verder de aarde in. Je kunt bijvoorbeeld ook via een tunnel steeds verder de aarde in gaan.

Reizen naar de bovenwereld

Als je een droomreis gaat maken kun je er ook voor kiezen naar de bovenwereld te reizen. Een reis naar de bovenwereld is wel iets moeilijker dan reizen naar de benedenwereld. In de bovenwereld zou je engelen en andere lichtwezens tegen kunnen komen. De trilling in de bovenwereld is hoger dan die van de benedenwereld. De lichtwezens zouden je inzicht kunnen geven in bepaalde vraagstukken. Om naar de bovenwereld te reizen kun je bij een boom omhoog klimmen naar de kruin toe en daarna ga je steeds hoger reizen bijvoorbeeld met behulp van een vogel. Ook kun je via de regenboog naar boven reizen.

De middenwereld

De middenwereld is de wereld die het dichts bij onze wereld ligt. Hier kun je bijvoorbeeld geesten van overledenen ontmoeten of aura's zien. Het zou zijn alsof je je in een parallelle wereld bevindt. De middenwereld wordt ook wel de droomwereld genoemd. In de middenwereld kan een sjamaan in de tijd reizen of naar een andere parallelle wereld. Het is onverstandig voor een onervaren reiziger om een dergelijk avontuur aan te gaan.

Soul retrieval

De soul retrieval is een speciale droomreis die niet iedereen kan maken. Alleen mensen die hiervoor getraind zijn of een speciale gave hebben kunnen deze reis maken. Het is een reis naar het dodenrijk waar de verloren stukjes van de ziel zich zouden ophouden. Het zijn de sjamanen die deze reis maken om zo de verloren stukjes ziel van zieke mensen terug te halen. Mensen raken een stukje van hun ziel bijvoorbeeld kwijt door een trauma, doordat ze iemand zijn kwijtgeraakt of doordat ze een depressie hebben. Een dergelijke reis moet je zeker nooit alleen maken; er moet altijd iemand bij aanwezig zijn die je eventueel terug kan halen als er iets mis gaat. Daar wordt mee bedoeld dat iemand je uit de trance moet kunnen halen en ook weet hoe dat gedaan moet worden.

Wat heb je nodig om een droomreis te maken?

Bij het maken van een sjamanistische trancereis zijn een aantal zaken onmisbaar. Zo heb je iets nodig om muziek mee te maken, een plek waar je ongestoord kunt liggen, een dekentje en een kussen en vooral jezelf.
  • Trommel of didgeridoo;
  • Een plek waar je rustig kunt liggen;
  • Dekentje en kussentje;
  • Jezelf

Trommel of didgeridoo

Het geluid van de trom of didgeridoo is nodig om in een trance te geraken. Het gaat om een monotone toon waarop je kunt weg reizen. Ook geeft de trom tijdens de reis aan wanneer je terug moet keren van je reis. Dit gebeurt door het versnellen van het getrommel. Als je met meerdere mensen reist dan is er vaak iemand die de reis begeleidt met de trommel. Het beste is als iemand zijn trommel zelf heeft gemaakt. Je kunt ook prima reizen op de klanken van de didgeridoo. Als je alleen wilt reizen kun je een cd gebruiken om de reis te maken. Sommige cd's hebben een geleide meditatie waarmee je de reis kunt maken.

Een plek waar je rustig kunt liggen

Het is belangrijk om een plek te kiezen waar je ongestoord kunt liggen en comfortabel bent. Zorg er wel voor dat de sessie niet onderbroken kan worden door bijvoorbeeld een telefoon die afgaat. Bij groepsreizen liggen alle deelnemers in een grote ruimte op de grond. Iedereen zoekt zijn eigen plekje, dat plekje kan zich overal in de ruimte bevinden.

Dekentje en kussentje

Omdat je op de grond ligt is het wel fijn om op een matje of deken te liggen. Zorg ervoor dat je comfortabel ligt met een dekentje en een kussentje. Een dekentje zorgt ervoor dat je het tijdens je reis niet koud krijgt.

Jezelf

Het belangrijkste voor de reis ben je natuurlijk zelf. Zorg dat je je ontspant en niet te druk maakt of je wel in staat bent om zo'n reis te maken. Als het je niet lukt om naar een van de werelden te reizen dan heb je je ten minste ontspannen of lekker geslapen.

Droomreizen, hoe doe je dat?

Om een droomreis te kunnen maken is goede voorbereidingen treffen erg belangrijk. Na de voorbereidingen kan de reis beginnen.

De voorbereidingen voor de reis

Belangrijk is om de ruimte waar de reis plaats vindt en de deelnemers te reinigen door te smudgen. Smudgen dat is het reinigen van de ruimte en de mensen door middel van rook om zo eventuele negatieve energieën te verdrijven. Je kiest je plekje en gaat comfortabel liggen. Nodig voordat je op reis gaat je krachtdier uit om je op deze reis te begeleiden. Meestal verschijnt deze aan het begin van de reis. Je krachtdier kan elk dier zijn: een panter, een adelaar, muis enzovoort. Dan is het tijd om een keuze te maken naar welke wereld je wilt gaan reizen. Als de keuze gemaakt is kan het avontuur beginnen.

De reis begint

Je kunt de meeste droomreizen prima alleen maken maar niet alle reizen lenen zich daarvoor. Indien je geen ervaring hebt met de droomreis is het beter om in groepsverband een trancereis te maken. Regelmatig worden er avonden georganiseerd waarbij de mogelijkheid word geboden om een dergelijke reis te maken. Het reizen naar de middenwereld of een soul retrieval kun je beter nooit alleen doen. Als alle voorbereidingen getroffen zijn dan zal de begeleider beginnen met een geleide visualisatie. Eerst zal de visualisatie ertoe dienen om het lichaam te laten ontspannen. Als je ontspannen bent zal de begeleider al naar gelang er gekozen is voor de benedenwereld of bovenwereld je begeleiden naar de boom om je vervolgens omhoog te laten klimmen of om je steeds verder naar beneden de aarde in te laten dalen. Dat is ook het moment dat je krachtdier zich aan je openbaart. Op een gegeven moment zal de begeleider beginnen met het slaan op de trommel in een regelmatig langzaam tempo. Als het goed is ben je dan op reis en zul je allerlei waarnemingen hebben. Overigens lukt het niet iedereen of niet meteen om een dergelijke reis te maken. Als de begeleider het ritme van het slaan op de trommel versnelt weet je dat het tijd is om terug te keren naar je "gewone" bewustzijnstoestand. Als het ritme van de trommel of de didgeridoo ophoudt dan is de reis afgelopen en ben je als het ware terug gekomen van je reis.

Na afloop

Als de reis afgelopen is, is het fijn dat je je ervaringen met andere mensen kunt delen. Dat is zeker een pluspunt van het maken van een reis in groepsverband. Het praten met anderen helpt ook om inzicht te krijgen in de betekenis van hetgeen je waargenomen hebt. Als dat niet gaat dan is het goed om je ervaringen op te schrijven. Het is goed om je te verdiepen in de betekenis van je krachtdier of andere dieren en symbolen die je op je reis bent tegengekomen.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is sjamanisme?Wil jij ook reizen door verschillende dimensies? Dan is het handig om eens kennis te maken met een sjamaan. Hij is de do…
Heldervoelendheid en Paranormaal vanuit Sjamanisme bezienHeldervoelendheid en Paranormaal vanuit Sjamanisme bezienSteeds meer mensen hebben spontaan de ervaring dat ze plotseling dingen weten die ze rationeel gezien niet kunnen verkla…
Tips voor een droomreis naar ThailandEindelijk die droomreis naar Thailand geboekt? Vergeet dan niet onderstaande checklist door te nemen voor vertrek. In di…
Sjamanisme en Soul RetrievalWat is sjamanisme? Uit het sjamanisme is een ritueel afkomstig dat bekend staat onder de naam 'Soul Retrieval'. Door dat…

Yogahoudingen  padma mayurasana (pauwhouding in lotus)Yogahoudingen padma mayurasana (pauwhouding in lotus)Padma mayurasana is een variant van de klassieke mayurasana (pauwhouding). Het is een oefening voor beginners, maar in c…
Medicijnwiel: stenencirkelceremonie naar visioen Sun BearMedicijnwiel: stenencirkelceremonie naar visioen Sun BearHet leggen van een medicijnwiel is een ritueel waarbij stenen een voor een in een cirkel worden geplaatst. Door het legg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kalhh, Pixabay (bewerkt)
  • Afbeelding bron 1: Activedia, Pixabay
Rajeki (57 artikelen)
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.