Zo maak je een foto van een geest

Onbewust gemaakte nepfoto’s
Zeker met fototoestellen waar nog ouderwets een rolletje in gaat, gebeurt het regelmatig dat er dingen op de foto te zien zijn die makkelijk als geest kunnen worden aangezien. U kent het wel, u gaat naar de winkel om de foto’s op te halen, vol verwachting bekijkt u de foto’s en dan zit er een raar plaatje tussen waarop vreemde dingen te zien zijn. Hoe komen deze foto’s tot stand, waarvan makkelijk gedacht kan worden dat er een energie op kan worden waargenomen?Regen, sneeuw, mist of hagel
Het weer kan van grote invloed zijn op een foto. Zogenoemde orbs worden in veel gevallen gevormd door nattigheid op de lens. Druppels, afkomstig van regen, sneeuw, mist of hagel, worden ook verlicht door de flits en dit levert soms interessante foto’s op waarop orbs, ofwel energiebollen, te zien zijn. Er zijn zelfs orbs waarin men een gezicht of ander figuur kan opmerken. Dit heeft alles te maken met de lichtval, het percentage vuil in de druppel(s) of de vorm en dichtheid van de druppel(s) zelf.
Stof of pluisjes
Veel mensen gebruiken de fotocamera of het fototoestel niet dagelijks. In veel gevallen gaat het toestel maar eens per jaar met ons mee op vakantie of naar een eenmalig bezoek aan de dierentuin. De lens van een camera of fototoestel kan stofjes of pluisjes bevatten. Wanneer er slechts heel kleine stofdeeltjes op de lens zitten, is het al mogelijk dat er op de foto zogenaamde orbs te zien zijn. Deze vlekken zijn op de foto vaak wit of lichtblauw van kleur en op het negatief zwart. Veel mensen weten niet dat orbs ook veroorzaakt kunnen worden door stof en denken het over een echte orb te hebben als ze zeker weten dat het die dag erg goed weer was en dat er met geen mogelijkheid nattigheid op de lens terecht kan zijn gekomen.
Reflecties op voorwerpen
Een flits is natuurlijk bedoeld om een foto lichter te maken wanneer de ruimte waar de foto wordt gemaakt wat aan de donkere kant is. De reflecties van een flits kunnen de foto daarentegen beïnvloeden en zo zorgen voor iets dat zou kunnen lijken op een geestverschijning. Een flits kan op de foto reflecteren op bijvoorbeeld een raam, een ijzer voorwerp of een spiegel. Op deze manier ontstaan er felle weerspiegelingen op de foto welke kunnen worden aangezien als paranormale waarnemingen.
Verkeerde belichting
Er zijn toestellen die een belichting van circa 8 tot 10 seconden door laten lopen. Binnen deze tijd wordt een foto vastgelegd. Wanneer er binnen deze tijd een voorwerp of persoon door het beeld komt en daarop maximaal 3 seconde aanwezig is, kan het gebeuren dat de foto wat doorzichtig is of een vage streep over het beeld laat zien. Een zogenaamde nasleep van een bewegend iets.
De eerste en laatste
Bij toestellen met een rolletje gebeurt het vaak dat de eerste en de laatste foto van slechtere kwaliteit zijn. Regelmatig is er een rode, gele, oranje of groene gloed over de hele foto of bepaalde delen van de foto te zien. Dit kan worden aangezien voor een paranormale verschijning, maar in werkelijkheid komt dit doordat het begin en het eind van het rolletje vaak bloot wordt gesteld aan zonlicht bij het plaatsen en verwijderen van het rolletje.
Twee in één
Met de digitale camera’s is het probleem van dubbele verschijningen ook verdwenen. Fototoestellen met een rolletje worden niet altijd helemaal goed doorgedraaid daar het volgende negatief. Hierdoor kan het gebeuren dat twee foto’s elkaar helemaal of gedeeltelijk overlappen. Deze dubbele belichting zorgt ervoor dat er soms een duidelijk persoon en een doorzichtig persoon op de foto staan of alleen een doorzichtig gezicht naast het gezicht van de duidelijke persoon. Deze per ongeluk gemaakte foto’s worden het meest gebruikt om mensen te overtuigen van geestverschijningen op een foto.
Geblokkeerde lens
Het gebeurt meer dan eens dat iemand per ongeluk een stukje van de vingertop voor de lens houdt. In veel gevallen is het op de foto duidelijk te zien dat het om een vingertop gaat, maar soms wordt de lens van erg dichtbij geblokkeerd door een vingertop of een ander voorwerp. Hierdoor ontstaat er vaak een donkere of zwarte vlek op de foto. Wanneer er bij het maken van de foto gebruik wordt gemaakt van een flits of van licht dat niet al te fel is, kan de vlek op het beeld ook fel wit of licht zijn. Omdat het voorwerp of bijvoorbeeld de vingertop van erg dichtbij op de foto is gezet, ontstaat er vaak een wazige rand om de vlek. Dit gebeurt ook wanneer u van heel dichtbij naar iets kijkt. Op foto’s kan dit makkelijk worden aangezien voor een paranormale verschijning.
Bewust gemaakte nepfoto’s
Er zijn altijd mensen die anderen met opzet om de tuin willen leiden. Er zijn dan ook verschillende manieren om foto’s te maken die een geestverschijning lijken te tonen. Veel van de foto’s die online te vinden zijn, zijn op één van deze manieren gemaakt.Spiegeleffect
Wanneer iemand zichzelf via een spiegel op de foto zet, is het mogelijk bewust een lichtbol naast iemands hoofd te creëren. De randen van de spiegel worden buiten beeld gehouden, waardoor niet te zien is dat het gaat of een foto in spiegelbeeld. De camera met flits wordt via een bepaalde hoek ingezet, waardoor de camera niet te zien is op de foto, maar de flits van de camera wel. Zo lijkt het op de foto alsof iemand gewoon op de foto wordt gezet en er later een felle lichtbol of energie naast het hoofd is verschijnen die op het moment van de opname niet te zien was. Deze foto’s zijn makkelijk te maken.
Rook
Sigarettenrook wordt veel gebruikt om foto’s een paranormaal tintje te geven. Met name pure rook, die direct van een sigaret afkomt en niet eerst geïnhaleerd is, kan zorgen voor bijzondere waarnemingen op een foto. Blauwe strepen, vlekjes of slierten op een foto worden in de meeste gevallen veroorzaakt door sigarettenrook en dit effect wordt sterker naarmate de rook zich dichter op de lens bevindt.
Wierook
Zeker in een donkere ruimte wordt er vaak gebruik gemaakt van een brandend stokje wierook om een bijzonder beeld te krijgen. Hierbij gaat het om een donker stokje waarvan de punt brandt. Door in het donker of schemer de brandende punt snel voor de lens langs te halen op het moment van de foto, waarbij geen flits wordt gebruikt, ontstaat er een heldere lichte streep door een donker beeld. Door de duisternis om de lichtpunt heen is er op de foto niet te zien dat er zich een stokje bevindt onder de lichtstreep.
Poppen
Vooral kleine poppen, als Barbie bijvoorbeeld, worden vaak gebruikt bij het wekken van een illusie. Er wordt een doorzichtig touwtje aan de pop vastgemaakt. Meestal gebruikt men hiervoor visdraad. Op het moment van de foto wordt de pop voor de lens langs geslingerd. Meestal worden er meerdere foto’s gemaakt terwijl de pop van links naar rechts voor de lens langs geschommeld wordt. Vooral in wat donkere ruimtes levert dit ideale foto’s op om mee te beweren dat er een geest op te zien is. Door de snelle beweging voor de lens is niet te zien dat het om een pop gaat, is geen touwtje te zien, wordt de pop doorzichtig en door de korte afstand tot de lens lijkt het om een echt (groot) iemand te gaan. Op de foto zal dit eruit zien als een geest van een waar persoon die zich voortbeweegt.
Schaduweffect
Om deze foto’s goed te krijgen, wordt er vaak een decor opgebouwd. Een persoon gaat voor een bord staan dat zo nauwkeurig gemaakt is dat het lijkt op een echt landschap of gebouw. Er wordt vanuit een hoek een fel licht op het bord geschenen en in de straal van het licht wordt een bord of figuur gezet in de vorm van een persoon of een echt persoon zelf. De foto wordt gemaakt in een hoek waardoor de schaduw van de echte persoon op de foto niet te zien is. Zo lijkt het dat deze persoon echt in een landschap staat of voor een gebouw waar onmogelijk schaduw waargenomen kan worden, omdat de schaduw van de persoon dan wel te zien zou zijn. Daarentegen is er wel een schaduw te zien op het beeld, vlak naast de persoon op de foto. Terwijl door de foto toch echt bewezen is dat de persoon zelf geen schaduw heeft.
Aansteker
Hitte zorgt voor een waterig beeld. Denk maar aan een ritje op de snelweg terwijl de zon fel schijnt. Hierdoor is vaak vlak boven het asfalt ‘hitte’ te zien. De lucht vlak boven de weg lijkt te bewegen of te golven. Dit heeft veel mensen op ideeën gebracht als het gaat om het maken van nepfoto’s. Je maakt een foto van iemand, terwijl je een brandende aansteker vlak onder het beeld houdt. De vlam is niet te zien op de foto, maat wel de hitte van het vuur. Zo ontstaat er naast of onder de persoon op de foto een waterig beeld dat makkelijk als paranormaal waargenomen kan worden.
Conclusie
Bestaan er echte foto’s van geesten, orbs of andere waarnemingen van paranormale energieën? Wie zal het zeggen. Natuurlijk zegt iemand dat een foto echt is, maar niemand kan vertellen of dit inderdaad zo is. Ghosthunters beweren dat geesten wel degelijk kunnen worden vastgelegd op foto, video of zelfs geluidsopname, maar helaas kan niets bewezen worden. Er zijn zo ontzettend veel manieren om een nepfoto te maken, nog veel meer dan hier beschreven staan, en van sommige foto’s is zelfs wel bekend dat ze nep zijn, maar onbekend op welke manier ze zijn gemaakt. Kortom, de meeste foto’s zijn nep en bewust of onbewust gemaakt door de fotograaf. Hoeveel procent van alle foto’s ‘echt’ is, kan niemand bewijzen.