Poltergeists en hun activiteiten

Poltergeists en hun activiteiten Al eeuwen lang hebben mensen last van poltergeists, ook wel klopgeesten genoemd. In het jaar 530 na Christus zouden er in het Romeinse rijk al verschillende activiteiten zijn waargenomen welke uitsluitend door klopgeesten uitgevoerd zouden kunnen worden. Volgens vele verhalen is de poltergeist tot veel in staat. Welke paranormale activiteiten kunnen worden waargenomen, zijn ze gevaarlijk en waar komen ze vandaan?

Ongevaarlijke waarnemingen

Poltergeists zijn, in tegenstelling wat vaak beweerd wordt, niet in alle gevallen gevaarlijk. Er wordt regelmatig aangenomen dat een poltergeist een kwade geest is, een geest die de dood niet kan accepteren of een goedaardige geest die onrecht is aangedaan en daardoor woedend is geworden. Feit is dat geesten in staat zijn geluiden te produceren door een grote sterke energie op te wekken en deze los te laten. Dit heeft niets te maken met de gemoedstoestand.

Sommigen zorgen voor vreemde geluiden voor mensen als bekende geluiden klinken. Dit zijn vaak geluiden als voetstappen op een houten vloer, kraken van een trap, kloppen op muren of deuren of tikken tegen het raam. Deze waarnemingen zijn voor velen angstaanjagend, maar absoluut niet gevaarlijk. De meerderheid van de geesten heeft geen kwade bedoelingen, maar wil enkel opgemerkt worden. Voor anderen zijn deze waarnemingen een bijzondere gebeurtenis, iets waar men al lang op heeft gewacht en een bevestiging dat de overleden dierbaren nog altijd in de buurt zijn.

Bewegende voorwerpen

Sterke poltergeists zijn in staat voorwerpen te laten bewegen. Alleen de klopgeesten die nog over een grote energie beschikken kunnen dingen bewust van plaats veranderen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld het verdwijnen van spullen, maar ook het verschijnen van spullen die bijvoorbeeld eerder werden weggegooid. Voorwerpen kunnen van plaats veranderen, bewegen, schudden of trillen en bijvoorbeeld aan en uit gaan, zoals lampen. Ook kan het gebeuren dat een geest bepaalde voorwerpen uit huis verzameld en deze op een rij in een bepaalde kamer zet. Bij uitzondering kunnen zij teksten op muren en deuren laten verschijnen. In principe zijn deze activiteiten ook niet gevaarlijk voor de levenden. Het kan wel gebeuren dat een heel sterke energie een voorwerp kan laten ‘vliegen’ en dat een persoon daardoor geraakt wordt, maar dit gebeurt zelden. Ook is dit voor de zachtaardige poltergeists erg ongewoon en onbedoeld.

Gevaarlijke vormen

Natuurlijk zijn er ook poltergeists die de , al dan niet op waarheid gebaseerde, vermoedens van de meeste mensen bevestigen. Deze geesten zijn uit op wraak of zoeken een manier om zich te ontdoen van de woede die zij voelen. Een indirecte manier hiervan is bijvoorbeeld dat het gas van het gasfornhuis spontaan aan gaat, bepaalde voorwerpen erg heet worden of vlam vatten, kortsluiting of bedradingen die veel te strak getrokken worden. Deze acties kunnen natuurlijk heel nare gevolgen hebben en zijn in veel gevallen absoluut gevaarlijk wanneer het niet op tijd opgemerkt wordt. Er zijn ook directe manieren die een geest kan gebruiken om zijn woede op de mensen over te brengen. Zo kunnen zij zorgen voor blauwe plekken op het lichaam, wondjes of krassen, die in veel gevallen op de borst verschijnen, of brandwondjes.

Nodigen wij poltergeists uit?

Het is nog altijd niet bewezen waar poltergeists vandaan komen, waarom zij bepaalde mensen kiezen en waarom zij de dingen doen die zijn doen. Daar bestaan tegenwoordig meerdere theorieën over. Zijn het echt levenloze zielen die hun laatste beetje energie gebruiken om de mens te pesten of te laten weten dat zij er zijn? Of creëren wij de geesten zelf in ons onderbewustzijn? Vooral tijdens de slaap komt de onderbewustheid van de mens op gang, omdat het bewustzijn tijdelijk stopt. Tijdens deze periode kunnen er vreemde activiteiten plaats vinden in de hersenen van bepaalde mensen die bepaalde delen van het brein sterker hebben ontwikkeld dan anderen. Voor veel mensen die hier last van hebben is de sterke ontwikkeling in de hersenen een aangeboren iets. Wetenschappers delen de mening dat vooral deze mensen paranormale waarnemingen ondervinden. Volgens het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd zou de pijnappelklier bij deze mensen sterker gevormd en aanwezig zijn dan bij de gemiddelde mens. Deze zogenoemde psychekinetische energie zou volgens hen bewust of onbewust opgeroepen kunnen worden door sterke emoties die de betreffende persoon op dat moment ervaart. Hierbij valt te denken aan angst, verdriet of paniek, voornamelijk negatieve gevoelens. Door veel wetenschappers worden gevoelens van de mens gezien als hoofdoorzaak van het waarnemen van paranormale activiteiten, omdat mensen volgens hen hun gevoelens door middel van deze paranormale energie zouden kunnen uiten.

Welke theorieën zijn er?

Er bestaan verschillende theorieën. Er zijn drie belangrijke theorieën naast de honderden persoonlijke theorieën die er bestaan. Allereerst de bovengenoemde theorie, die alles te maken heeft met de gemoedstoestand van de betreffende persoon. Deze personen zouden de poltergeist opwekken door hun emoties te uiten door middel van deze paranormale waarnemingen. Een tweede theorie is dat poltergeists slechts de zielen zijn van overleden personen die nog niet over kunnen of durven steken naar het hiernamaals. Volgens deze theorie zouden de geesten het erg moeilijk hebben met het feit dat zij letterlijk vast zitten tussen hemel en aarde. Zij kunnen niet terug, maar ook nog niet verder en hierdoor zouden zij zo gefrustreerd raken dat zij zich uitleven op het leven op aarde. De laatste belangrijke theorie wordt door veel wetenschappers afgekeurd, maar is daardoor niet minder belangrijk. Dit is een theorie die alles te maken heeft met het vrijwillig oproepen van geesten. Men is benieuwd naar de manieren van het oproepen van geesten en zijn er niet ervaren mee, waardoor de verkeerde geesten hierop reageren. Deze kwade geesten blijven na de ‘oproep’ rond de persoon of personen hangen die de ziel heeft opgeroepen. Omdat de geest uit zijn rust is gehaald zou deze kwaadaardig zijn geworden en dit uiten op de mensen die dit op hen geweten hebben.

Welke theorie is waar?

Het is onmogelijk te zeggen welke theorie de absolute waarheid is en wellicht zit de juiste theorie er niet eens bij. Helaas is er niemand die uit ervaring kan spreken waar poltergeists vandaan komen. Volgens wetenschappers is de eerste theorie wel het meest voor de hand liggen. Hier hebben zij twee redenen voor. Allereerst is uit onderzoek gebleken dat poltergeists het meest voorkomen in huizen of gezinnen waar zich één of meerdere tieners bevinden. Van tieners, of pubers, is bekend dat zij vaak last hebben van gemengde gevoelens. Zij zijn onzeker, gespannen, opstandig en in veel gevallen komt daar ook frustratie bij kijken. Volgens de wetenschappers zijn dit juist alle gevoelens die te maken hebben met het onbewust opwekken van poltergeists.

Ten tweede spelen de paranormale activiteiten zich vaak af rond één persoon en zijn de activiteiten gericht op die persoon en de personen in de directe omgeving van de betreffende persoon. Dit zou komen doordat iemand zo’n sterk gevoel van frustratie voelt, dat deze een ander kan bezeren zonder daar bewust voor te kiezen. Hierbij raken zij de persoon niet aan en kunnen er toch krassen, brandwonden, wondjes of blauwe plekken ontstaan.
© 2009 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het zien van entiteitenEntiteiten, ook wel geesten, engelen of spoken genaamd, zien we vaker dan we zelf denken. Er bestaan vier verschillende…
Hoe zit dat met geesten?Hoe zit dat nu eigenlijk met geesten, zijn ze echt of niet? Waarom gelooft de een er wel in en de ander niet?
Het bestaan van geestenHet bestaan van geestenHelp het spookt in huis! Maar is dat daadwerkelijk zo? Wat zijn geesten of spoken? Geesten worden vaak gezien als de zie…
Spoken en Klopgeesten - 'fantasie of realiteit'Klopgeesten maken zich kenbaar door klopgeluiden, het laten bewegen van voorwerpen en statische ontlading. Naar men zegt…

Zo maak je een foto van een geestZo maak je een foto van een geestZoek op het internet naar foto’s van geesten en je krijgt er miljoenen voorgeschoteld. Maar hoe echt zijn deze foto’s ei…
Spirituele groei: waar sta jij?Spirituele groei: waar sta jij?Bijna alles valt te meten, wegen of benoemen: het oliepeil van je auto, je gewicht, je pensioenrechten. Zelfs de fases i…
Reacties

Anton, 01-09-2015
Ik ervaar dat er iemand bij mij is. Het begon met het ruiken van een heerlijke vrouwelijke geur en ondertussen voel ik vaak handen op m'n rug, schouders en buik en wrijft ze ook met haar handen over m'n lichaam. Ook voel ik vaak zuchtjes wind langs m'n gezicht.

Soms praat ik ook met haar maar heb haar nog niet gehoord. Ook had ik kort geleden dat ik een donkere schim naast mijn bed zag in de vorm van een persoon. Dat vond ik best eng maar ik werd snel weer rustig.

Iemand tips hoe ik hier verder mee om ga? Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Anton,

als je zoveel directe activiteit om je heen ervaart, dan zou ik (als ik in jouw schoenen zou staan) op de eerste plaats willen weten wie deze dame is. Helaas is het zo dat veel mensen wel energie kunnen ervaren, maar er zelf maar niet achter kunnen komen wie dit is. Juist door de hoge activiteit zou ik denken dat het een bekende van je moet zijn. Iemand die in het leven ook heel dichtbij je stond. Denk aan een moeder, oma, partner, zus enz. Ik zou wat dat betreft eens op zoek gaan naar een betrouwbaar medium die gespecialiseerd is in het leggen van contact met energie uit het hiernamaals. Hij of zij kan je vertellen wie dit is, maar kan je ook op weg helpen met wat deze persoon van je wil en hoe je hier het best mee om kan gaan. Ik wens je hier heel veel succes bij! Belangrijk om te weten is wel dat het niet iets is om angstig van te worden. Het is duidelijk geen kwade energie. Probeer juist optimaal te genieten van iemand die zelfs na overlijden duidelijk nog zo dichtbij is!

Groetjes, Marensa

Caroline, 26-04-2014
Gisteren was ik met mijn vriend thuis, en een kameraad, we waren goed plezier aan het maken
op een moment besloot de kameraad even naar zijn thuis te gaan (boven ons)
en mijn vriend ging mee
op dat moment zag ik de voordeur vanzelf open gaan
ik snap nie hoe da kan, echt ik krijg een heel vreemd gevoel alsof er iets mis is
en ik zag rond half 1 snachts een vrouw in het plafond
als iemand hier raad op weet, wat het is, contacteer me dan!

groetjes, Caroline Reactie infoteur, 28-04-2014
Beste Caroline,

ik ben bang dat bijna niemand je echt een zeker antwoord kan geven op je vragen. Als je 100% zekerheid wilt hebben, dan is het nodig naar een betrouwbaar medium te gaan om te laten onderzoeken of jij activiteit in je omgeving hebt. Dan is er nog het verschil tussen een gewone aanwezigheid van een energie, en een poltergeist. Poltergeist zijn er echt op uit 'herrie te schoppen' en kunnen als doel hebben je pijn te doen. Deze zijn dan ook aanzienlijk gevaarlijker dan een gewone energie, die in de meeste gevallen goedaardig zijn en waar je zeker geen angst voor hoeft te hebben. Kortom, als je het echt heel zeker wilt weten, dan zou je eens op zoek kunnen gaan naar een betrouwbaar medium.

Succes!

Groetjes, Marensa

Remja, 08-03-2013
Hoi,
Ik heb sinds kort de film paranormal activities gekeken en kon me vinden in de activiteiten die zich voorkomen. Ik hoor vaker geluiden en een rare piep in me oor als ik wil gaan slapen maar heb sinds kort ook vlak voordat ik in slaap viel een gebeurtenis meegemaakt waarop het leek dat ik bij mijn nek werd gepakt en op de grond werd gedrukt vanuit mijn bed. Ik riep naar mijn ouders (aangezien ik nog thuis woon) maar toen was er niks meer aan de hand. Ook stond mijn vader een keer naast mijn bed en heb ik hem neer geschopt omdat ik dacht dat er iets anders gebeurde. En ben ik een keer weg gerend uit mijn kamer omdat mijn deken vanuit mijn bed werd weg getrokken en over mijn bureau werd 'gegooid'. Ik vroeg me af waar ik precies mee te maken heb.
mvg, Patrick Reactie infoteur, 08-03-2013
Hoi Patrick,

dat is nogal een verhaal. Vaak zijn bepaalde gebeurtenissen te verklaren, maar soms is het nodig om een professional in huis te halen om vast te stellen wat er aan de hand is en hoe je dit op kunt lossen. Als je enkel wel eens schaduwen ziet of geluiden hoort, dan kan dat een teken zijn dat er een entiteit in huis is die er 'gewoon is' en verder niet tot last wil zijn. Maar als er dingen in het rond worden geslingerd uit het niets, zoals bijvoorbeeld je dekbed, dan gaat het niet om een entiteit die er 'gewoon is'. Het kan gaan om een onschuldig iets, als het gewoon even laten weten dat hij/zij er is, maar het kan ook gaan om een negatieve energie die kwaad in de zin heeft. Vaak komen deze niet vanzelf, maar worden die per ongeluk binnengehaald door het oproepen van geesten middels glaasje draaien e.d. Nu hoor ik jou daar niet over, dus ik ga er even vanuit dat dat niet het geval is. Het lijkt me dan niet erg waarschijnlijk dat er echt kwade zin meespeelt. Als je echt wilt weten wat er precies aan de hand is en waarom die dingen gebeuren (misschien om je iets duidelijk te maken?) dan zou ik een professioneel medium inschakelen om eens onderzoek te doen naar de energie in huis. Wellicht krijg je dan de antwoorden die je zoekt.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.