Spoken en Klopgeesten - 'fantasie of realiteit'

Klopgeesten maken zich kenbaar door klopgeluiden, het laten bewegen van voorwerpen en statische ontlading. Naar men zegt zijn sommige klopgeesten natuurgeesten die wraak willen nemen op de levenden. Dan veranderen ze van onschuldige stoorzenders tot duistere begeleiders. Op veel plaatsen in de wereld rekent men klopgeesten tot de schadelijkste paranormale verschijnselen.

Verbinding met de duistere zijde

Voor de grenswetenschappen hoort het verschijnsel klopgeesten tot de categorie van de telekinese, want ook daarbij bewegen voorwerpen zich als door een geesteshand. Veel verschijnselen waarvan men denkt dat het om een spook gaat, blijken bij nader inzien of na nauwkeuriger onderzoek een grap te zijn of een natuurverschijnsel als wind.

Als het werkelijk gaat om klopgeesten, als voorwerpen echt zonder aanwijsbare oorzaak bewegen en als dit soort spoken wetenschappelijk worden onderzocht en bewezen, dan krijgt de klopgeest een parapsychologische dimensie. Dat is iets dat alle mensen fascineert, omdat het ons verbindt met het andere, met de duistere zijde.

Spookverschijningen door psychische spanningen

Onderzoek heeft aangetoond dat klopgeesten vaak voorkomen in de omgeving van pubers of mediaal aangelegde personen. De Amerikaanse parapsychologen J. Gaither Pratt en William G. Roll kenschetsten in 1958 klopgeesten als spontane telekinese. Zij stelden vast dat de klopgeest geen geest, spook of fantoom is, maar de projectie van een emotioneel gespannen mens, bijvoorbeeld een puber. In hun tests kwam deze gespannen energie naar buiten in telekinetische ontladingen.

Ook Hans Bender, professor in de parapsychologie in Freiburg, heeft in de jaren 1960 en 1970 soortgelijke verschijnselen bij jeugdigen onderzocht. Hij kwam tot de conclusie dat de telekinetische verschijnselen veroorzaakt worden door een soort onbewuste afsplitsing van de persoonlijkheid. Dit geeft aan dat in onderzoek algemeen wordt aangenomen dat bij een spookverschijning het naar binnen gekeerde op de voorgrond treedt en dat de oorzaak van de verschijning allereerst gezocht moet worden bij de berokkenen zelf. De parapsycholoog Theo Locher noemde als wetenschappelijke verklaringen voor spookverschijningen schizofrenie, hallucinaties en bijzondere psychische spanningen.

Spookhuizen

Het wordt griezelig als een spook- of klopgeestverschijning niet wil passen in een van deze gangbare verklaringspatronen. Een bijzonder voorbeeld van mysterieuze voorvallen bood een huis in Berslau, waaruit gezang klonk dat men op geen enkele manier kon verklaren. De wetenschappers die het gezang volgden, kwamen uit bij muren waaruit de klanken leken te komen of verdwaalden in keldergewelven. Geen enkele akoestische wet kon de verschijnselen verklaren. Het kon worden uitgesloten dat de toehoorders geestelijk verward waren, want daarvoor waren het er te veel.

In de Zwitserse plaats Stans kan het spookhuis van de familie Joller worden bezichtigd. De bewoners hebben lange tijd alles te boek gesteld over de gebeurtenissen in hun huis. Deze waren op een dag begonnen met kloppen en krassen toen de hele familie bijeen was. Men nodigde getuigen uit en zocht naar wetenschappelijke verklaringen. Maar de wetenschap faalde en weet tot op heden geen oorzaak aan te wijzen voor de voorvallen. Op een ochtend ontwaakte de plaatselijke politicus Joller verward en met wit haar en een jaar later, in 1865, stierf hij. Zijn boek Selbsterlebte mystische Erscheinungen, waarvan men weet dat het bestaat omdat het onderscheidingen heeft gekregen, is spoorloos verdwenen.

Er zijn tal van verhalen over machines die dienst weigerden en een eigen leven gingen leiden. Voor velen zijn dergelijke verschijnselen een bewijs voor een parallelle wereld van geesten, van boodschappers van de doden. Is er naast onze bekende wereld een mysterieuze, onbekende parallelle wereld die toebehoort aan geesten?
© 2007 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het zien van entiteitenEntiteiten, ook wel geesten, engelen of spoken genaamd, zien we vaker dan we zelf denken. Er bestaan vier verschillende…
Het bestaan van geestenHet bestaan van geestenHelp het spookt in huis! Maar is dat daadwerkelijk zo? Wat zijn geesten of spoken? Geesten worden vaak gezien als de zie…
Leuke weetjes - Spoken en geestenLeuke weetjes - Spoken en geestenWat is het verschil tussen spoken en geesten? Hoe kan je weten of een spook of geest echt is of niet? Hoe moet je een sp…

Levitatie - 'het zweven van personen of voorwerpen'Levitatie is het verschijnsel waarbij een persoon of een zwaar voorwerp zich van de aarde verheft en zweeft. De katholie…
Telekinese - "het laten bewegen van voorwerpen"Een van de geheimzinnigste verschijnselen van de grenswetenschappen is de telekinese: het ermogen van bepaalde mensen om…
Reactie

Karin Beumkes, 14-07-2012
In ons huis spookt het al een lange tijd. Het begon met voetstapjes en onze poezen
zagen het ook. ze waren er erg bang voor. Op een nacht 1 augustus kwamen er vingers op de trap en die gingen naar boven. ik heb nog niets ondernomen tegen dit fenomeen en zou graag hulp willen hebben of dat iemand mij kan vertellen wat dit is. Op een gegeven moment zat er bloed op de tegels voor huis. En ja, kloppen, tikken. Zelfs mensen deden heel vreemd tegen ons. Ook heb ik een trom gehoord midden in de nacht en mijn vriend hoorde ruzie door de muren. ik hoorde ook een soort geklaag en gehuil en er liep iemand te kakelen in een onbekende taal. Dit was allemaal in de nacht. Op een keer bewoog een grote plant in de kamer. Ik wil hier wel hulp voor want ik heb het idee dat het met een vervloeking te maken heeft. Reactie infoteur, 24-08-2012
Ik heb hier zelf verder geen ervaring mee, maar je kunt het beste op google even gaan zoeken naar een medium die hierin gespecialiseerd is. En deze even de vraag stellen.

Wvandemosselaar (82 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.