Het bestaan van geesten

Het bestaan van geesten Help het spookt in huis! Maar is dat daadwerkelijk zo? Wat zijn geesten of spoken? Geesten worden vaak gezien als de ziel van een overleden iemand. Bij de benaming spook denken we vaak aan een wit laken dat rondvliegt, maar ook met spook wordt vaak hetzelfde als geest bedoeld. Tekenfilms zijn verantwoordelijk voor het beeld dat we bij een spook krijgen. Je kan in geesten geloven, waardoor je er eerder voor open staat om ze te zien. Mensen die er niet in geloven zullen er minder vaak over praten. Maar bestaan geesten nou echt of niet? We zoeken het toch maar even voor je uit.

Geest of spook

Geesten en spoken worden nogal eens met elkaar verward. Geesten zijn de overleden mensen die naar de hemel zijn gegaan of die hun rust hebben gevonden. Spoken zijn de overleden mensen die nog op aarde ronddwalen en de levenden iets kenbaar willen maken. Het spookt dus ergens. Maar of je het nou een geest of een spook noemt: we bedoelen allemaal hetzelfde ermee. Dat er iemand in onze omgeving rond dwaalt die wij niet kunnen zien.

Bestaan geesten of spoken?

Dat is een hele goede vraag. Sommigen zeggen van wel en sommigen zeggen van niet. Maar wat is nu waar?

Alles kan een bestaan hebben. Men kan ervan uitgaan dat er hiervoor dan een bewijs moet zijn. Zoals het feit dat water bestaat, dat is bewezen want water zie je en voel je. Maar ook dingen die je niet kan aanraken die kunnen bewezen worden. Zoals tijd. Van de tijd is bewezen dat het bestaat. Dat merk je aan het feit dat je ouder wordt, dat het dag en weer nacht wordt. Liefde is een begrip en is ook een bewezen bestaan. Want liefde voel je diep in je hart. Zwaartekracht kan je meten maar ook zien: laat maar eens iets vallen en je ziet dat het door de zwaartekracht naar beneden wordt getrokken.

Geloof in God is een ander twistpunt. Het bestaan hiervan is nooit bewezen. Mensen die gelovig zijn, zeggen dat ze diep in hun hart voelen dat God gelooft. Dit zou dan ook een gevoel kunnen zijn. Zo ook met geesten of spoken. Net als het geloof, kan je hierin geloven of niet. Het voelen of niet. Anderen zeggen weer dat je voor geesten of spoken open moet staan. Sta je ervoor open, dan voel je ze, en misschien zie je ze ook. Maar zo is het toch ook bij het geloof of bij de liefde? Sta je ervoor open, dan voel je het. Maar je kan je er ook voor afsluiten.

Wat is spoken in huis?

Wanneer het spookt in huis, gebeuren er onverklaarbare dingen in of om de woning. Schilderijen die vallen, een kraan die plots aanspringt, meubels die verschuiven. Je kan zelfs overleden mensen horen, voelen of zien. Of dit ook allemaal echt gebeurt hangt ook af van de toestand van de persoon die alles ziet. Je kan dingen gaan zien die er niet zijn door medicijnen of een geestesziekte. Schilderijen kunnen vallen door de zwaartekracht. Een kraan die plots gaat stromen kan komen door een geknapt leertje. En de verschoven meubels, daar is misschien wel iemand tegenaan gelopen zonder dat jij het wist.

Maar het kan ook allemaal daadwerkelijk gebeuren. Het handigst is als dit ook bewezen kan worden. Je kan hiervoor een medium inschakelen, die een kijkje komt nemen. Vertel juist zo min mogelijk van wat of wie je gezien of gehoord hebt. Veel mediums proberen je uit te horen en zullen domweg herhalen wat jij ze vertelde, waardoor het lijkt alsof ze hetzelfde zien als jij. Zeg maar eens dat je een man met een baard zag terwijl je in werkelijkheid een vrouw zag. De kans is groot dat het medium dan ook een man met een baard ziet. Naar de mond praten heet dat. En bewijs dat het medium helemaal niks ziet. Een echt medium zal weinig vragen stellen en daadwerkelijk iets voelen of zien, zonder dat deze hierover informatie heeft opgevraagd of naar de reactie van jou kijkt.

Zoals je ziet is het dus heel lastig om te bewijzen of geesten bestaan. Je kan ook opnames proberen te maken met een videocamera of een geluidsrecorder. Wanneer je echt beelden of geluiden hebt opgenomen, heb je je eerste bewijs dat geesten of spoken bestaan!
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke weetjes - Spoken en geestenLeuke weetjes - Spoken en geestenWat is het verschil tussen spoken en geesten? Hoe kan je weten of een spook of geest echt is of niet? Hoe moet je een sp…
Het zien van entiteitenEntiteiten, ook wel geesten, engelen of spoken genaamd, zien we vaker dan we zelf denken. Er bestaan vier verschillende…
Hoe verjaag je geesten en spoken?mijn kijk opHoe verjaag je geesten en spoken?Niet iedereen weet dat er geesten bestaan. Sommigen doen het af als bijgeloof. Rationele mensen lachen je uit als je zeg…

Planten der godenHoe is het zo ver kunnen komen. Planten die door volkeren overal ter wereld in rituelen als heilig worden beschouwd, zij…
Sofrologie - een handleiding voor het levenDe term sofrologie is samengesteld uit de Griekse woorden SOOS (harmonisch, intact, gezond) en PHREN (geest, psyche) en…
Reactie

Debby, 14-08-2012
Heb vrijdag bij men moeder geslapen en lag in de zetel. plots hoorde ik men glas vallen terwijl ik sliepen hoorde een raar zoemend geluid. het was heel raar. een paar dagen erachter hoorde ik het weer wat zou het kunnen zijn. maakt me een beetje bang Reactie infoteur, 19-08-2012
Is het geen huishoudelijk apparaat dat aanslaat, zoals de koelkast of vriezer? Zo nee, probeer eerst te lokaliseren waar dit geluid vandaan komt. Horen anderen dit ook of alleen jijzelf? Zie of voel je bepaalde dingen?

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 30-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.