Sofrologie - een handleiding voor het leven

De term sofrologie is samengesteld uit de Griekse woorden SOOS (harmonisch, intact, gezond) en PHREN (geest, psyche) en LOGOS (behandeling/studie). Het is dus de studie van de harmonie van de geest. De sofrologie, de wetenschap van het bewustzijn, werd ontwikkeld door Prof. Dr. Alfonso Caycedo, een neuropsychiater uit Columbia. Hij bestudeerde in het Verre Oosten de meditatie –en relaxatietechnieken van Indische Yogi, Tibetaanse lama’s en Japanse Zen monniken. In 1960 werd zijn onderzoek naar fysieke en mentale harmonie, sereniteit en innerlijke vrede toegepast om de mens in evenwicht te brengen en vertrouwen te geven door lichaam en geest samen te brengen. De Oosterse inzichten werden geïntegreerd in onze Westerse manier van leven. Het is een filosofie, die je toelaat persoonlijke waarden te ontdekken, waardoor een nieuwe, rijkere kijk op het leven ontstaat, die aanspoort tot hoop.

Doel en methodologie

Sofrologie is een dynamische relaxatie. Het is anders dan andere ontspanningsmethoden, omdat het verder gaat dan de ontspanning zelf; het is de bedoeling dat de cliënt het gevoel van ontspanning, opgeroepen tijdens een sessie, zelf thuis weer kan oproepen en wel naar eigen behoefte. Sofrologie brengt een duurzame verandering in onze manier van leven. Van belang is wel dat thuis regelmatig geoefend wordt om de gewenste doelstellingen te verkrijgen (ongeveer 15-20 minuten een aantal keren per week.

Dynamische relaxatie

Een sessie begint met het ontspannen van het gehele lichaam, mede veroorzaakt door de stem van de sofroloog. Zo wordt het niveau bereikt van diepe ontspanning, zodat men meer open staat voor wat er gebeurt in het eigen lichaam. De oefeningen worden zittend of staand gedaan, om een zekere spierspanning te handhaven, zodat de lichaamsvorm beter wordt opgenomen in ons bewustzijn. De oefeningen zijn gemakkelijk en eenvoudig, goed doordacht en overal uit te voeren. Er is geen speciale kleding of ruimte vereist. Sofrologie is daarom een moderne relaxatiemethode, omdat hij aangepast is aan onze Westerse manier van leven en omdat we de aangeleerde oefeningen naar eigen behoefte kan gebruiken op elk moment.

Groepsverband of individueel

Cursussen worden in groepsverband of individueel gegeven, afhankelijk van de wens van de cliënt. Individuele sessies zijn meer bedoeld voor mensen met specifieke problemen, zoals (faal)angst, paniekaanvallen, fobieën (tandarts,lift, vliegtuig, straatvrees), gebrek aan zelfvertrouwen, hulp bij concentratieproblemen of geheugenverlies, slaapproblemen, re-integratie op het werk na ziekteverlof, burn-out, gewichtsproblemen, depressie en sociale problemen.

Groepssessies zijn meer geschikt voor mensen, die beter willen omgaan met stress in het algemeen, somberheid, (over)vermoeidheid, opgejaagd gevoel of het terugkeren naar het algemeen welbevinden.

Sofrologie is een discipline, die je toelaat je persoonlijke mogelijkheden te ontplooien en je dagelijks leven te verbeteren. Door deze eenvoudige methode kan het zelfvertrouwen en zelfstandigheid vergroot worden en zo wordt een geestelijk en lichamelijk evenwicht bereikt op weg naar een toestand van algemeen welzijn.

De relatie sofroloog-patiënt/leerling

Sofrologie gebeurt steeds in dialoog tussen de therapeut en de cliënt. De oefeningen worden steeds vooraf besproken en uiteindelijk start de sessie pas na toestemming van de cliënt. De relatie sofroloog-cliënt is er van mens tot mens en is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. De sofroloog geeft informatie over de methode en er worden bepaalde technieken aangeleerd. Het is echter de bedoeling om dit thuis verder in te oefenen. Door regelmatig te oefenen worden de resultaten bereikt. Er is dus sprake van training. In de Sofrologie wordt de autonomie van de cliënt steeds gerespecteerd. De sofroloog luistert naar je verhaal, je lichamelijke gewaarwordingen en/of je ervaringen na een sessie, maar hij interpreteert ze niet. Je blijft zelf verantwoordelijk voor wat je onderneemt.

Toepassingen in het bedrijfsleven

Sofrologie kan zowel preventief als curatief werken. Vooral preventief kan het werken voor werknemers die te maken hebben met veel spanning en stress en het nemen van grote verantwoordelijkheden, moeten leren omgaan met grote veranderingen binnen het werk of aanleren van nieuwe vaardigheden. Zo kan dus voorkomen worden dat de werknemer in een depressie/ burn-out belandt. Met het toepassen van de sofrologische oefeningen wordt het zelfvertrouwen herwonnen en wordt beter geluisterd naar het lichaam.

Ook voor werknemers

Voor werknemers kan het ook curatief werken en zo kan voorkomen worden dat werknemers langdurig in de ziektewet of de WAO komen, door bijvoorbeeld ingrijpende veranderingen,spanningen, conflicten op het werk. In deze situaties kan sofrologie helpen met deze spanning of stress om te gaan. Zo worden signalen van stress of somberheid vroegtijdig herkend. Zo kan op tijd gestart worden met bepaalde oefeningen, die versterkend werken. Positief denken en handelen wordt aangeleerd voor het realiseren van nieuwe plannen.

Menselijke waarden

Door sofrologie kom je tot het besef van de waarden in het leven; de eigenwaarde, maar ook de waarde van de anderen. Je ontdekt je positieve waarden en gaat ze veroveren. Ontdekken wat belangrijk is in het leven, geeft je zin om verder te gaan en op te komen voor jezelf, zonder anderen te hoeven kwetsen. Sofrologie biedt houvast en oplossingen voor veel problemen.
De oefeningen die geleerd worden geven een handleiding voor de rest van ons leven.
© 2011 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burn-out: symptomen en behandelingBurn-out: symptomen en behandelingEen burn-out of het burn-out-syndroom is een veel voorkomende ziekte in de éénentwintigste eeuw. De ziekte ontstaat als…
Omgaan met stress: OntstressenOnderzoekers schatten dat ruim 75% van alle bezoeken aan de huisarts op één of andere manier met stress te maken hebben.…
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…

Het bestaan van geestenHet bestaan van geestenHelp het spookt in huis! Maar is dat daadwerkelijk zo? Wat zijn geesten of spoken? Geesten worden vaak gezien als de zie…
Gouden sleutels tot spirituele vrijheidDiep in ons hart zijn we allemaal op zoek naar eeuwig leven, ware vrede, echte liefde en harmonie. Dit zijn goddelijke k…
Jokaz (47 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.