Gouden sleutels tot spirituele vrijheid

Diep in ons hart zijn we allemaal op zoek naar eeuwig leven, ware vrede, echte liefde en harmonie. Dit zijn goddelijke kwaliteiten. Er zijn er nog veel meer en ze beloven allemaal veel goeds. We zijn hier op aarde om deze mooie kwaliteiten te ontwikkelen om langs die weg onze eigen goddelijkheid uit te drukken. Er zijn veel manieren die ons kunnen helpen bij die ontwikkeling.

147 Gouden sleutels voor spirituele vrijheid

Dr. Joshua David Stone was en is nog steeds een grote spirituele leraar. Hij schreef een heel toegankelijke (makkelijk leesbare) spirituele encyclopedie ter bevordering van spirituele ontwikkeling. In een van zijn boeken beschrijft hij 147 Gouden sleutels die behulpzaam kunnen zijn op ons spirituele pad en om uiteindelijk de Ascensie te bereiken. U vindt hier de vrije vertaling van een 30 tal van deze sleutels. Het zijn spirituele oefeningen die je in je dagelijkse leven kunt integreren.

Keuze uit 30 Gouden sleutels

1. Een van de belangrijkste gouden sleutel is: in elk mens, elk dier, elke plant, ja zelfs in elke steen God te herkennen, die zich in fysieke vorm tot uitdrukking brengt. Zie iedereen en alles - jezelf incluis - als een incarnatie van het Eeuwige Zelf.

2. De tweede gouden sleutel is in eigenlijk het vervolg op de eerste sleutel: Hou van God met heel je hart, je ziel en je geest en hou van je naaste zoals je van jezelf houdt. Het is gemakkelijker om onvoorwaardelijk lief te hebben, wanneer men weet, dat God in elke vorm aanwezig is.

3. De gouden sleutel nummer drie is de beroemde definitie van God, gegeven door de heilige Sai Baba: "God = mens minus ego." Het negatieve ego is het gebergte wat tussen jou en je zelfverwerkelijking staat. Elimineer je lagere zelf en je zal je Hogere Zelf leren kennen. Aan het begin van het pad heeft het negatieve ego de controle. Halverwege van het pad ontstaat een geweldig gevecht om die controle; maar aan het einde van het pad wordt het negatieve ego eindelijk overmeestert en onderworpen.

4. Mediteer dagelijks. Gebed betekent: met God praten; mediteren betekent: naar God luisteren.

5. Vraag dagelijks bescherming, hulp en ondersteuning van God, de Opgestegen Meesters en de (Aarts) Engelen. God en Zijn goddelijke hulptroepen kunnen alleen helpen, wanneer men er om vraagt. Waarom alles zelf doen wanneer er zoveel hulp beschikbaar is. Die hogere Krachten ontwikkelen zich hoofdzakelijk door dienstbaar te zijn aan anderen. Daarom zijn ze heel blij en buitengewoon dankbaar wanneer ze ons kunnen helpen. Doordat wij allen de vrije wil van God hebben gekregen, mogen zij nooit ongevraagd iets doen. Ze wachten op onze uitnodiging.

6. Leren channelen is een mooie manier om contact te maken met Engelen en Opgevaren Meesters. Daarvoor dien je wel alvast een stabiele spirituele basis te hebben. En een goede leermeester. Het wordt afgeraden om in een weekendje een workshop of cursusje channelen te leren. Zeker, als je nog niet bekend bent met energetische krachten.

7. Leer je focus en je verstand continu te richten op het Licht. Dat betekent dat je jouw gedachten op je ziel en op de spirituele wereld gericht houdt. De meeste zoekende hebben weliswaar de ziel als brandpunt, maar zijn nog niet in staat de aandacht erop te houden. Dit is het ware werk.

8. Leer je fysieke verlangens te beheersen; zeker als je weet dat ze niet goed voor je zijn. Denk hierbij aan alle soorten verslavingen, en behoeftes waarvan je denkt dat je niet zonder ze kunt.

9. Wordt meester over je emotionele lichaam; dat wil zeggen, laat je leven niet door je emoties overheersen. Wees de baas over jouw gevoelens. Je bent goddelijk en kunt leren wat je wel en niet wilt gaan voelen. Dat is niet hetzelfde als je emoties onderdrukken. Wanneer het je lukt jouw gevoelens te beheersen (dus niet onderdrukken), dan zijn langere periode van innerlijke vrede, rust en vreugde de beloning voor je inspanningen.

10. Wordt ook meester over je mentale lichaam. Je bent niet je verstand. Je verstand is het werktuig om je realiteit te creëren. Als je hierin slaagt, is er een grote kans op de versmelting met je ziel. Dit leidt tot de integratie van je persoonlijkheid.

11. Elimineer elk verlangen, met uitzondering van het verlangen naar vrijheid, Ascensie en Zelfrealisatie. Materiële verlangens zijn grote struikelblokken voor vele spirituele leerlingen.

12. Geef nooit je kracht aan iets of iemand anders. Geef je kracht niet weg aan je medemensen, ook niet aan Opgestegen Meesters en zelfs niet aan God. Geef je kracht niet weg aan je onderbewustzijn, je innerlijk kind, je negatieve ego, je begeertes, je vijf zintuigen of aan een van je andere (etherische) lichamen. Dit is een belangrijke les.
Je spirituele pad begint eigenlijk pas dan, wanneer je begint je eigen kracht te leven. Zonder deze kracht zul je altijd een slachtoffer van het leven blijven en dus niet goed functioneren. Zonder persoonlijke kracht kun je niet eens van iemand houden of al die technieken, die hierboven zijn genoemd zijn, meester worden.

13. Maak het tot een dagelijkse gewoonte om namen van God te herhalen. Dit noemt men chanten. Ideaal zou zijn als je daarbij ook nog het woord/de naam kunt visualiseren. Dit kun je overal doen: tijdens de afwas, in de rij voor de kassa, in de trein, in de file enzovoorts. Hier een aantal synthese namen van God:

 • God
 • God, Christus en de Heilige Geest
 • Vader, moeder God
 • Hemelse vader
 • Hoogste schepper
 • Ik Ben die Ik Ben
 • Allah
 • Boeddha
 • Ra
 • Brahma, Shiva, Vishnu
 • Heer
 • Atma
 • Elohim
 • Jehovah
 • Goddelijke vader
 • Machtige Ik Ben Aanwezigheid
 • Shekinah (Heilige Geest)
 • Hoger Zelf
 • Monade
 • Eeuwige Zelf

14. Vergeet niet, goed voor je innerlijke kind te zorgen. Veel spirituele mensen gaan zich zo in God verdiepen dat ze dit aspect over het hoofd zien. Onze innerlijke kindjes willen graag liefdevolle aandacht. God en de Meesters zullen dat niet voor ons doen. Dat is onze taak.

15. Stel je dienstbaar op aan het grote geheel: aan God, aan de mensheid, aan de aarde.

16. Tracht om altijd je gemoedsrust en evenwicht te behouden. Leer om in Tao te leven. Het Tao is te vergelijken met het surfen op een golf. Je wilt op die golf blijven, anders ga je kopje onder. Leer om altijd de harmonie te bewaren. Wees matig in alle dingen. Volg de weg van het midden.

17. Transformeer je negatieve instellingen en overtuigingen. Begin, wanneer je je niet lekker voelt, te onderzoeken, welke geloofspatronen en welk gedrag hieraan ten grondslag liggen, die dit gevoel veroorzaken. Vergeet nooit, dat het je gedachten zijn, welke jouw realiteit creëren; dit geldt ook voor je emoties. "Je bent wat je denkt." Gebruik positieve affirmaties en visualisaties.

18. Blijf goed gegrond (door grondingoefeningen) en met Moeder Aarde verbonden. Veel spirituele mensen hebben de neiging te gaan zweven en het aardse en materiële af te wijzen. God leeft in alle dingen, zowel in materiële als ook in de hogere dimensies. Het is juist de bedoeling om de hemel op aarde te brengen.

19. Deel je wijsheid en leef wat je verkondigd. Veel mensen zijn heel belezen, maar brengen het geleerde niet tot uitdrukking. Wanneer de wijsheid theorie blijft en niet praktisch wordt geleefd is het vruchteloos weten.

20. Bescherm jezelf dagelijks in al je spirituele oefeningen door een of andere vorm van gebed, visualisatie, decree, mantra of affirmatie. Dit is een must voor een ieder die zich op het spirituele pad bevindt.

21. Transcendeer de dualiteit. Dat betekent, te leren om vanuit een evenwichtige staat van zijn te oefenen om geen waarde oordeel meer te hebben. Of je nu wint of verliest, blijheid of pijn ervaart, ziekte of gezondheid, overwinning of verlies, of je van gewaardeerd of bekritiseert wordt. Dit is het bewustzijn van het God-Zelf. Het is het bewustzijn, in innerlijke vrede, vreugde en gelukzaligheid te verblijven, ongeacht wat er buiten je gebeurt. Uiterlijke toestanden kunnen je niet meer uit je evenwicht brengen.

22. Een gouden sleutel voor spirituele vrijheid is ook het leren om van jezelf te houden. Als je niet genoeg van jezelf houdt, ga je liefde, waardering en bevestiging bij anderen zoeken. Daardoor raak je nog meer uit evenwicht.

23. Elimineer alle bewustzijnspatronen van afgescheidenheid, angst en zelfzuchtigheid, want dit is het kankergezwel van het negatieve ego.

24. Laat alle aanvalsgedachten los. Aanval is niet God. Aanval ontstaat door angst, de essentie van het negatieve ego. Een aanval is in werkelijkheid een schreeuw om liefde.

25. Houdt je innerlijke en uiterlijke omgeving schoon.

26. Bezoek eens heilige plaatsen en krachtplaatsen, in je eigen land of daarbuiten.

27. Wees de oorzaak en de creator van je eigen realiteit. Wees nooit meer het slachtoffer van welke omstandigheden ook.

28. Richt je op volmaaktheid. Wanneer er iets anders dan volmaaktheid in je leven komt, bid tot je Almachtige IK BEN - Aanwezigheid om deze situatie te helen en te transformeren. Of spreek affirmaties uit die de ware volmaaktheid uitdrukt (zoals God het ziet). Dit geeft een hele werking en een zuiver bewustzijn, waar je ook bent.

29. De geestelijke weg is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je zoals God in de Hemel wilt zijn, gedrag je dan zo. Wees God. Wees Christus. Wees Boeddha, Atma of het Eeuwige Zelf hier op Aarde.

30. Zie alle fouten als leerervaringen. Vergeef jezelf en je zult vooruitgang boeken. Verspil geen tijd aan schuldgevoelens of spijt. Zie fouten als vergissingen die je helpen jezelf te corrigeren in plaats van negatieve ervaringen. We kunnen leren van onze fouten.

Dit zijn stuk voor stuk pittige en waardevolle lessen of oefeningen, ze dienen ervoor je te laten groeien en je dichter bij God en jezelf te brengen. Als je aan jezelf wilt werken kun je het beste beginnen met iets wat jou het meest aanspreekt en waarvan je denkt, dat het niet al te moeilijk voor je is om te overwinnen of te bereiken. Gaandeweg kom je stap voor stap dichter bij je doel en dat geeft heel veel voldoening en zin. Het leven wordt draaglijker, lichter en vreugdevoller.

Lees verder

© 2011 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Spirituele Response Therapie: leren onszelf te ontdekkenDe Spirituele Response Therapie: leren onszelf te ontdekkenWaarom zijn we hier, en wat is het doel en de zin van ons bestaan? Velen stellen zich voortdurend vragen waarop zelfs de…
Wat is een “aura”?In het spirituele wordt er veel over aura’s gesproken. De een vindt het abracadabra en de ander vindt het machtig intere…
Spirituele datingsites: Een spirituele date die bij jou pastSteeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit en kiezen voor de meer bewuste levensstijl die daarbij past. En bij een…

Sofrologie - een handleiding voor het levenDe term sofrologie is samengesteld uit de Griekse woorden SOOS (harmonisch, intact, gezond) en PHREN (geest, psyche) en…
Intermenselijke relaties & persoonlijke zaken in ESPOp het gebied van parapsychologisch onderzoek is Dr. Gertrude Schmeidler een bekendheid vanwege haar 'schapen en bokken'…
Bronnen en referenties
 • Boek: Wie man den Aufstieg in diesem Leben erreicht, van Dr. Joshua David Stone
 • R.Lippert Verlag, Wald, Tel. 07578-2229
Reactie

Gerda Timmerman, 17-02-2011
Prachtige woorden en adviezen. Inderdaad, het is goed om in het zijn te zijn maar dan ook de stap om in het zijn te doen.
Houden van jezelf is de beste stap om vandaar die liefde in de wereld te brengen. Delen, zijn en voortdurende reflectie om in het zijn te blijven en acties, doen in je leven uit te dragen Reactie infoteur, 18-02-2011
Beste Gerda,
Hartelijk dank voor je reactie. Ja, zonder de liefde voor jezelf kun je geen liefde uitdragen. Liefde en vergeving is wat de mens werkelijk nodig heeft.

Minga (63 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.