I-Tjing: Toekomst voorspellen kan ook zonder Tarot

I-Tjing: Toekomst voorspellen kan ook zonder Tarot Tarot wordt vaak gebruikt als orakel voor het voorspellen van de toekomst of het doorgronden van ingewikkelde situaties. Maar de I-Tjing als methode voor het doen van voorspellingen is wat minder bekend. Jung liep er helemaal mee weg en dat was niet voor niets: De werking van de I-Tjing berust op synchroniciteit. Oftewel: Toeval bestaat niet. De hexagrammen van de I-Tjing vormen samen een universum van mogelijkheden en jouw toekomst is er daar één van. Wat is de I-Tjing en hoe werkt die?

Hoe is de I-Tjing ontstaan?

De I-Tjing is één van de oudste orakels ter wereld en wordt in China al duizenden jaren gebruikt om de toekomst te voorspellen en de weg te wijzen naar zelfontplooiing. De Chinese geleerde Foe Si zou het systeem, dat ook wel "Het boek der veranderingen" wordt genoemd, ongeveer 5000 jaar geleden hebben ontworpen op basis van de mathematische wetten van de natuur. Het resultaat is een totaal van 64 hexagrammen, bestaande uit elk 6 lijnen waarvan sommigen doorbroken en andere ondoorbroken zijn.

Ongeveer 3000 jaar later zorgde keizer Wen voor commentaar bij elk van de lijnen van de 64 hexagrammen, zodat die elk een eigen betekenis kregen. Het orakel en de bijbehorende teksten worden nog elke dag bestudeerd door geleerden, die ook de betekenis van de verschillende lijnen en combinaties daarvan opnieuw trachten te actualiseren met de tegenwoordige tijd in gedachten.

Wat is de filosofie achter de I-Tjing?

Elk van de hexagrammen staat voor een zich herhalende en steeds in beweging zijnde toestand. Net zoals het leven zelf dat steeds in beweging is en steeds weer andere, zich herhalende patronen aanneemt. De betekenis van een hexagram geeft informatie over het "nu" maar ook over de toekomstige "staat van zijn". De beschrijvingen van de betekenis van de hexagrammen en hun individuele lijnen is vaak cryptisch en symbolisch. Het is dan ook niet zo eenvoudig om het orakel van de I-Tjing te duiden.

Wanneer de I-Tjing wordt gelegd, openbaart zich een complex scala aan symboliek en betekenis dat een geoefende orakel lezer in lijn met zijn of haar intuitie probeert te duiden. Naarmate iemand langer met de I-Tjing werkt zal die de symbolische achtergrond van het antwoord steeds beter kunnen uitleggen.

Waarop berust de werkzaamheid van de I-Tjing?

Conform het principe van de synchroniciteit correspondeert elke situatie of toestand in de fysieke wereld met onze eigen interne belevingswereld. Zo kunnen gebeurtenissen in de "echte wereld" een correlatie vertonen met wat we qua ontwikkelingsproces doormaken op dat moment. Volgens de leer van de synchroniciteit bestaat toeval bijna niet en berusten zeker de belangrijke levensgebeurtenissen op zogenaamd "betekenisvol toeval". Gebeurtenissen in de fysieke wereld geven aanwijzingen voor wat er bij jou speelt. Zo kan bijvoorbeeld de waterleiding in je huis springen, wanneer je problemen hebt in je huwelijk. Of loop je de man of vrouw, waarmee je later zult trouwen, drie keer op één dag tegen het lijf.

Ook de I-Tjing werkt volgens het principe van synchroniciteit. Jij maakt als individu een ontwikkeling door en het leven plooit zich daarnaar. Wanneer je met specifieke vragen de I-Tjing legt, geeft die antwoord op basis van wat er logischerwijs zal gebeuren uitgaande van jouw specifieke situatie en ontwikkelingsniveau op dit moment.

Jung (de leerling van Freud) testte de I-Tjing wetenschappelijk op zijn synchronistische en voorspellende gaven. Het bleek dat de I-Tjing ook bij herhaaldelijk vragen overeenkomstige antwoorden gaf. De I-Tjing bleek consistent te zijn in zijn orakel vaardigheden.

Hoe doe je een I-Tjing voorspelling?

Je kunt zelf met drie munten een I-Tjing hexagram leggen en vervolgens de betekenis hiervan opzoeken in een I-Tjing boek. Makkelijker is het echter om een online divinatie site te raadplegen. Er zijn zowel nederlandse als engelstalige sites, die online gratis leggingen en de bijbehorende uitleg aanbieden. Zo heb je in enige minuten inzicht in het antwoord op jouw specifieke vraag.

Verwacht echter geen gemakkelijke antwoorden van de I-Tjing; kijk in je ziel en begrijp wat de I-Tjing je probeert te zeggen. Hoe vaker je dit doet, hoe accurater je zult worden in het uitleggen van de uitkomsten van het orakel.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De I Tjing – een magisch boekDe I Tjing – een magisch boekEr zijn veel versies over hoe de I Tjing zou zijn ontstaan. Een van de overleveringen verhaalt over de Chinese mythologi…
Wat doet een medium?Char, Robert van den Broeke, Jomanda... slechts een kleine greep uit het enorme aanbod van mensen die zich een medium no…
De I Tjing biedt toekomstperspectiefDe I Tjing biedt toekomstperspectiefIn de wereldliteratuur behoort de I Tjing tot de belangrijkste boeken. Wie de I Tjing kent, weet dat dit omvangrijke Chi…
Zo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineZo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineEr zijn tientallen personen online die beweren paranormaal begaafd te zijn. Maar hoe maak je de juiste keuze om tussen a…

Menstruatie: hoe spiritualiteit je kan helpenMenstruatie: hoe spiritualiteit je kan helpenDe link met ongesteldheid is voor veel vrouwen geen positieve. Ongemak, kramp, futloosheid... Toch is er een manier om h…
Vier vragen die je leven veranderenVier vragen die je leven veranderenByron Katie is de inmiddels beroemde schrijver van het boek ‘Vier vragen die je leven veranderen.’ De vragen zijn bedrie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • I-Tjing: Landschappen van de ziel
  • I-Tjing voor de 21e eeuw
  • Wikipedia: Synchronicity
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.