De I Tjing biedt toekomstperspectief

De I Tjing biedt toekomstperspectief In de wereldliteratuur behoort de I Tjing tot de belangrijkste boeken. Wie de I Tjing kent, weet dat dit omvangrijke Chinese werk zowel een wijsheids- als orakelboek is. Wat het laatste betreft, is het juiste gebruik van de duizendbladstelen zeer belangrijk. Er zijn methoden te over, hoewel ze volgens ingewijden niet allemaal even accuraat zijn. De onderstaande aanpak is bedoeld voor degenen die vertrouwd zijn met de I Tjing terwijl ze om welke reden dan ook niet tevreden zijn met de duizendblad- of muntmethodiek die ze momenteel gebruiken.

Inhoud


De Hexagrammen / Bron: B. Jankuloski, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Hexagrammen / Bron: B. Jankuloski, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wijsheidsboek

Talrijke boeken voorzien in een gedegen uitleg over de aard en filosofie van de I Tjing. De juiste methode van vragen stellen aan dit wijsheidsboek is vaak een heikel punt. Tegenwoordig gebruiken veel mensen het muntorakel. Het is een snelle, makkelijke manier. Maar aangezien er slechts drie munten worden gebruikt – driemaal kruis en munt – is het rekenkundig potentieel om hiermee, in combinatie met de I Tjing, de wereld om u heen gestalte te geven te mager.

Onnauwkeurige antwoorden

Veel mensen ontvangen daardoor onnauwkeurige antwoorden en raken teleurgesteld, waardoor ze de I Tjing voor gezien houden. Dat is jammer, want de gevorderde I Tjing-gebruiker weet dat het orakelboek het leven op grootse wijze kan verrijken.

Krachtige positie

De duizendbladmethode houdt in dat u 49 duizendbladstelen in uw linkerhand vasthoudt. Met uw rechterhand pakt u een deel van die stelen. Aangezien u niet weet hoeveel stelen dat precies zijn, is de rede uitgeschakeld en het onderbewuste in actie gekomen, dat precies weet hoeveel stelen u hebt gepakt. Bij de muntmethode is de rekenkundige kans om zessen (gebroken lijn) of negens (hele lijn) te ‘gooien’ gelijk.

Waarschijnlijkheidskans

Bij de juiste duizendbladmethode is de kans dat u een negen verkrijgt drie maal groter. Zoals u weet is dat positief, want de negen is een krachtige, inspirerende lijn. De zes daarentegen is duister, krachteloos en meestal ongunstig van aard, ondanks het feit dat elke lijn gunstig of ongunstig kan zijn, afhankelijk van de positie in het hexagram. Aangezien de waarschijnlijkheidskans zo klein mogelijk hoort te zijn, kunt u maar het beste meteen afscheid nemen van de muntmethode, mocht u die gebruiken.

Het juiste gebruik van het duizendbladorakel

De onderstaande methode is van de gezaghebbende Chinese I Tjing-kenner Wu Wei, die onder andere de werken I Ching readings: Interpreting the Answers en I Ching Wisdom: Guidance from the Book of Changes op zijn naam heeft staan. Als u deze methode volgt, weet u in elk geval dat die niet ‘gekleurd’ is door allerlei westerse invloeden.

De hexagrammen / Bron: Glitchwitch, PixabayDe hexagrammen / Bron: Glitchwitch, Pixabay

De elf stappen

Leg van de vijftig duizendbladstelen één steel apart, ofwel de symbolische observant.
 1. Houd de 49 duizendbladstelen in uw linkerhand. Denk nu aan de vraag die u aan de I Tjing wilt stellen. En natuurlijk aan de omstandigheden die ten grondslag liggen aan uw vraag. Betreft het een persoon? Visualiseer hem of haar dan. In het geval van een probleem denkt u aan de aspecten ervan. Doe uw ogen dicht.
 2. Pak nu met uw rechterhand een gedeelte van de duizendbladstelen die u in uw linkerhand vasthoudt. Doe uw ogen open.
 3. Leg de duizendbladstelen die zich in uw rechterhand bevinden apart. Pak daarna één steel uit dat bundeltje.
 4. Houd deze steel tussen de pink en ringvinger van uw linkerhand.
 5. Neem nu met uw rechterhand telkens vier stelen uit de resterende bundel die zich in uw linkerhand bevindt. Doe dat net zolang tot er vier of minder stelen overblijven.
 6. Houd de vier of minder stelen tussen de ring- en middelvinger van uw linkerhand.
 7. Leg daarna de overgebleven stelen die zich in uw linkerhand bevonden apart.
 8. Pak het bundeltje stelen dat u als eerste uit uw linkerhand haalde en breng het terug naar uw linkerhand.
 9. Pak met uw rechterhand telkens vier stelen tot er vier of minder stelen overblijven.
 10. Bewaar de vier of minder stelen tussen uw middel- en wijsvinger. Leg de overgebleven stelen op de vloer.
 11. Tel de stelen die zich tussen uw vingers bevinden.

Noteer de getallen

Dat zijn er negen of vijf. Negen krijgt de numerieke waarde 2, en vijf de waarde 3. Noteer een van die twee getallen op een vel papier. Leg daarna de negen of vijf stelen apart en herhaal stap 1 tot en met 11. U houdt dan acht of vier stelen over, die respectievelijk de numerieke waarden 2 en 3 krijgen. Noteer dat getal naast het andere. Na de derde verdeling houdt u vier (waarde 3) of acht (waarde 2) stelen over.Tel de drie getallen die u hebt genoteerd bij elkaar op.

De eerste lijn van het hexagram

Bij elkaar opgeteld krijgt u het getal 6, 7, 8 of 9. De 6 en 8 symboliseren een gebroken lijn, de 7 en 9 een hele lijn.

Ofwel:
 • 6 = ---- ----
 • 7 = --------
 • 8 = ---- ----
 • 9 = --------

U hebt nu de onderste lijn van het hexagram. Volg deze methode zes keer voor het verkrijgen van het hexagram dat op uw vraag van toepassing is.

Lees verder

© 2007 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
I-Tjing: Toekomst voorspellen kan ook zonder TarotI-Tjing: Toekomst voorspellen kan ook zonder TarotTarot wordt vaak gebruikt als orakel voor het voorspellen van de toekomst of het doorgronden van ingewikkelde situaties.…
Wat is een orakelVolgens de oudste documenten is de mens altijd al gefascineerd door wat de dag van morgen zal brengen, want het is al ee…
Het orakel van DelphiHet orakel van DelphiVer voor onze jaartelling was er een geweldige manier voor de Grieken om lastige beslissingen te nemen. Je ging naar Del…
Socrates (469 - 400 v.c.)Socrates (469 - 400 v.c.)Socrates was een mythisch en groot filosoof en een bron van wijsheid. Hij heeft nooit de moeite genomen om zijn ethische…

Telepathie - "indirecte communicatie"Zijn er mensen die dankzij bijzondere gaven psychische en geestelijke processen in een andere persoon kunnen waarnemen?…
Kristallen - Het ontstaan van miniatuur tijdscapsulesHoe meer je over kristallen te weten komt, hoe beter je hun werking kunt begrijpen dus des te effectiever ze zijn. Lees…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 07-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.