Bilocatie - 'tegelijk op twee plaatsen aanwezig zijn'

Een mens die tegelijktijdig op twee verschillende plaatsen aanwezig is - dat is het verschijnsel bilocatie. Van veel heiligen in de katholieke kerk zegt men dat ze deze geheimzinnige, bovennatuurlijke gave bezaten. Ook andere msnen met een bijzondere aanleg zijn erin geslaagd hun astraallichaam te laten reizen.

Astrale reizen naar twee plaatsen tegelijk

De Engelse Dichter Lord Byron (1788-1824) hield ervan het beeld van zichzelf als incarnatie van de duivel te cultiveren. / Bron: Thomas Phillips, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Engelse Dichter Lord Byron (1788-1824) hield ervan het beeld van zichzelf als incarnatie van de duivel te cultiveren. / Bron: Thomas Phillips, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het astraallichaam is het etherisch lichaam van een ziel die naar de sterren is opgestegen en dat bestaat uit de kleinste deeltjes. Volgens Paracelsus is het een kracht die in het fysieke lichaam werkzaam is. Meditatie en een zeer grote concentratie stellen de mens onder bepaalde voorwaarden in staat om te ondernemen en zo gelijktijdig op twee plaatsen in de wereld te zijn.

In de parapsychologie noemt men alles wat zich formeel buiten de fantasie bevindt, maar niet tot de materie kan worden gerekend, fijnestoffelijk. Natuurlijke verschijnselen op dit gebied worden fluïdaal lichaam genoemd. Andere gangbare benamingen zijn dubbelganger of dubbel. Sommige mensen, zoals de Engelse Dichter Lord Byron, cultiveerde voor zichzelf het beeld van een occulte en (zo zou men tegenwoordig zeggen) het paranormale en zij gebruiken daarvoor het fenomeen van astrale reizen. Lord Byron mat zich het image aan van belichaming van de duivel en huurde dubbelgangers in die gelijktijdig met hem op verschillende plaatsen in Europa opdoken, daarmee suggererend dat er sprake was van astrale reizen.

Religieuze voorbeelden van bilocatie

De religieuze voorbeelden van bi- of multilocatie, bijvoorbeeld dat van Pater Pio, wijzen er volgens psychologen op dat heel religieuze mensen in staat zijn dergelijke verschijnselen door hun geloof zelf teweeg te brengen. Pater Pio werd op tal van plaatsen in de wereld gezien, waarbij hij mensen behoedde voor ongelukken of, in het geval van de Italiaanse generaal Cadorna, hun zelfmoord verhinderde. Tegelijkertijd weten we dat pater Pio zijn klooster nooit heeft verlaten. Critici en twijfelaars verwijten de katholieke kerk overdreven vroomheid en beschouwen de verhalen als strategie van de kerk om zijn positie te behouden of te versterken door gelovigen dergelijke mysteries voor te schotelen.

Het verschijnsel van de astrale reizen is vooral bekend van bijna-dood ervaringen, maar tot nu toe heeft de parapsychologie er nog geen bewijs voor kunnen leveren. Het Vaticaan stelt echter dat alle daden van heiligen voor hun heiligverklaring over een langere periode uiterst zorgvuldig worden onderzocht, waarbij ooggetuigen worden ondervraagd en samenhangen worden bewezen. Dan pas wordt de persoon gecanoniseerd. De vraag blijft op bilocatie, een teken van veel heiligen daarmee is bewezen.
Ooggetuigenbericht over de bilocatie van Pater Pio
Op een dag betrad een voormalige officier van het Italiaanse leger de sacristie en toen hij Pater Pio zag, riep hij uit: "Ja, hier is hij. Ik ben hier op zijn plaats. Hij ging naar pater Pio toe, knielde voor hem neer en zei in tranen: "Pater, ik dank u dat u mijn leven heeft gered." De man verklaarde tot de overige aanwezigen: 'Ik was kapitein bij de infanterie. Op een dag bevond ik me midden op een slagveld in een benarde situatie in de buurt van een ordebroeder, die zei: "Heer, ga weg van deze plek!" Ik wilde naar hem toe lopen en zodra ik me bewogen had, sloeg er een granaat in, precies op de plek waar ik enkele seconden daarvoor nog had gestaan. De granaat sloeg een krater in de grond. Ik strompelde verder met de bedoeling de orderbroeder te vinden, maar die was er niet meer.' Pater Pio had door Bilocatie zijn leven gered.
© 2007 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdreizen: Definitie en uitlegTijdreizen: Definitie en uitlegIn dit artikel wordt de definitie van tijdreizen behandeld. Er wordt op een serieuze manier gekeken naar het begrip 'Tij…
Wat is parapsychologie?Wat is parapsychologie?Het woord parapsychologie is samengesteld uit het Griekse voorzetsel para (dat 'naast' of 'bij' betekent) en het woord p…
Paragnostische verschijnselenDe paragnostische verschijnselen vormen een afdeling binnen de parapsychologie. In dit artikel geven we een overzicht va…

Bijna-dood Ervaring en het Leven na de DoodIn vrijwel alle culturen wordt verhaald over wat er op de drempel tussen leven en dood gebeurt. Al meer dan 2000 jaar la…
Levitatie - 'het zweven van personen of voorwerpen'Levitatie is het verschijnsel waarbij een persoon of een zwaar voorwerp zich van de aarde verheft en zweeft. De katholie…
Bronnen en referenties
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.