Nieuwe energie door mediteren

Nieuwe energie door mediteren Voor sommige mensen is mediteren de ver-van-hun-bed-show en dat moet iedereen uiteraard voor zich weten, maar als je het serieus aanpakt, kan mediteren je energie geven. De toegevoegde waarde van mediteren, op allerlei vlakken, is inmiddels wel aangetoond. Toch is de groep mensen die er actief mee is, nog niet echt groot. Een zweverig imago helpt daar niet bij.

Zweverig imago

Als je niet met feiten bezig bent, vinden sommige mensen dit “zweverig”. Het is nu eenmaal een gegeven dat veel mensen alleen dat willen (durven?) te accepteren wat concreet en tastbaar is. Dat is niet erg, maar dat maakt ook dat deze groep niet “in” is om terug de geest in te gaan en puur vanuit je innerlijk te werken.

Van binnenuit werken

Mediteren is vanuit binnenuit aan het werk te gaan met jezelf. Dit kan op allerlei vlak zijn, maar als je weinig energie hebt kan de rust opzoeken in je hoofd en opladen, erg welkom zijn. Aan de hand van situaties kan je jezelf sterken en weer op gaan bouwen. Dit levert je energie op, die je in de praktijk weer om kunt zetten in daadkracht. Zaken ondernemer, zaken trotseren etc.

Aan de slag…

Rust

Mediteren lukt niet als je niet een moment voor jezelf neemt. Welk deel van de dag is niet relevant, zolang je maar een moment voor jezelf en in alle rust hebt.
Zorg dat je ontspannen bent en waar dit voor de een een rustig muziekje is, is dat voor de ander wat oefeningen om de spieren los te maken en weer iemand anders wordt rustig van een warme douche. Dit is heel persoonlijk en daarmee niet standaard in te vullen. Bekijk voor jezelf wat prettig voelt en zie het als een voorbereiding op de meditatie.

Ontspan

Op het moment dat je de rust kunt vinden en je ontspant is het goed ook te bedenken wat je draagt tijdens de meditatie. Op zich is soepelvallende en ademende kleding het prettigst, maar niet noodzakelijk. Wel belangrijk is dat je niet iets draagt wat afknelt.

Om te ontspannen is ook de omgeving belangrijk. Je moet niet gestoord worden en teveel afleiding (bijvoorbeeld een druk interieur) is meestal ook niet aan te raden. Bedenk voor jezelf welke ruimte rustig is (veelal de slaapkamer of badkamer). Sommige mensen steken een (geur-)kaars aan, omdat dit rust uitstraalt, maar is niet noodzakelijk.

Mediteer

Er vanuit gaande dat de entourage goed is, kan je gaan zitten in een voor jouw prettige zithouding. Standaard is de lotushouding, maar niet iedereen kan dit, ga dan in de kleermakerszit zitten of leg je benen recht voor je.
Je zithouding is met een rechte rug en je handen open (niet krampachtig) met de handpalmen naar boven gericht.

Focus je nu op een punt in de kamer of als je direct de ogen sluit, neem iets in gedachten waar je je aandacht op kunt richten. Laat “de dingen van de dag” aan je voorbij drijven (niet krampachtig niet aan willen denken, dit werkt averechts) en zorg dat je de focus niet verliest. Let vervolgens op je ademhaling, laat deze diep zijn en laat deze verlopen via de neus (zowel in- als uitademen). Dit goed vasthouden, ook tijdens de meditatie.

Bedenk nu een omgeving waar je je prettig voelt, welke je energie geeft en waan jezelf in deze omgeving. Lekker rustig liggend op een zonnig strand, fietsend tussen de weidevelden, wandelend in een prachtig museum waar je geniet van de museumstukken of laat de kolkende watermassa van de Niagara watervallen langs je heen lopen. Het maakt niet uit, maar zoek die omgeving en eventueel samen met wie je de omgeving graag wilt bezoeken.
Als je in deze omgeving bent doe je de dingen die je prettig vindt, waar je graag mee bezig bent en je energie geven. Voel je lichaam goed en je zult ervaren dat de energie binnenstroomt. Laat het moment zolang duren als je zelf wilt en waar de een klaar is na enkele minuten mediteren, de ander kan zomaar een half uur verder zijn.
Kom langzaam terug in het nu en zorg dat je het gevoel van die opgedane energie vasthoudt in je lichaam. De geest is sterk en kan je helpen en kan je hiermee helpen als je een tekort hebt.

Oefening baart kunst

Niet iedereen komt meteen tot een goed meditatiemoment, maar oefening baart kunst. Voor sommige mensen kost het gewoon wat meer tijd (vaak ingegeven door een druk leven en dit niet direct los kunnen laten). Maar zorg dat je met regelmaat een moment pakt en je zult zien dat je er langzaam in komt.

Tot slot

Als je er eenmaal wat meer bedreven in wordt en je krijgt het voor elkaar om dat moment voor jezelf te pakken, dan zal je merken dat je ook allerlei andere situaties via mediteren helder(der) kunt krijgen.

Of het zweverig is … wie zal het zeggen, maar als je er baat bij hebt, maakt dat feitelijk niets meer uit.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…

Op weg naar innerlijke rustOp weg naar innerlijke rustOp mijn artikelen over balans in het leven krijg ik nogal eens reacties, dat mensen op zoek zijn naar innerlijke rust. M…
Waar mediteren al niet goed voor kan zijnWaar mediteren al niet goed voor kan zijnSommige mensen zweren bij regelmatig een meditatiemoment, andere vinden het abracadabra en weer andere mensen het stom.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.