Waar mediteren al niet goed voor kan zijn

Waar mediteren al niet goed voor kan zijn Sommige mensen zweren bij regelmatig een meditatiemoment, andere vinden het abracadabra en weer andere mensen het stom. Zoveel mensen, zoveel meningen en op zich is daar niets mis mee. Maar wat jammer is, is dat de mensen die mediteren onzin vinden, zelden tot nooit een poging hebben ondernomen om de drukte – die toch veel mensen in het hoofd hebben – even los te laten via een meditatiemoment. Je helpt er immers slechts jezelf mee. Sterker nog, als je ziet hoeveel mensen de druk in het leven op blijven voeren, is de kans op werkelijke rust minimaal. Het jachtige bestaan van de gemiddelde westerling is van dien aard, dat we maar doorgaan en niet stoppen tot we er zijn (als we er al komen). Is het niet om meer geld te verdienen, dan is het om meer aanzien te hebben of de hang naar macht speelt hen parten. Dat iedereen voor zichzelf moet weten wat hij of zij doet, is evident. Toch zou de maatschappij er wezenlijk op vooruitgaan als meer mensen de balans in het leven zouden vinden.

Daarmee niet gezegd dat het een must is dat dit via mediteren gaat, maar het is wel een manier die kan werken. Hoe dan ook, mediteren kan je in verschillende situaties helpen en pas de laatste jaren stellen we ons meer open voor een dergelijke zienswijze.

Hoe?

Klassikaal

De workshops die rond mediteren worden gegeven en die zijn er door het hele land (een voorbeeld is de club van Niiraja), geven een goed beeld dat we ons steeds meer durven te verdiepen in alles wat met mediteren te maken heeft. Workshops zijn klassikaal en dat is voor de een een weldaad, omdat je je ietwat kunt verschuilen in de groep, voor de nader is het te laten zien dat je open staat voor iets dergelijks en kan confronterend zijn. Immers, je wilt niet als zweverig iemand te boek staan, toch?

Kortom, een workshop om je snel in het hoe en waarom rond mediteren thuis te maken is voor een een uitkomst en voor de ander niets. Voel zelf aan of je dit prettig vindt.

Individueel

Je kunt ook individueel een sessie volgen hoe het beste te komen tot een goed meditatiemoment. Maar je kunt ook altijd een lijstje met punten volgen en zo komen tot een meditatiemoment in de eigen vertrouwde omgeving.

De lijst kent een aantal randvoorwaarden welke helpen in het proces.
  • Zoek een koele (niet te heet, maar je moet ook niet bibberend gaan zitten) ruimte op.
  • Een ruimte zonder afleiding. Bij voorkeur een rustige, niet te lichte ruimte.
  • De ruimte moet rustig zijn en dat kan stil zijn, maar voor degene waar een rustig achtergrondgeluidje stimuleert, is dit ook goed.
  • Als een geur je rustig maakt, zorg dan dat deze in de ruimte is.
  • Zeker voor de beginner is een brandende kaars ergens binnen je gezichtsveld goed.
  • Trek soepel vallende kleding aan die ademend is en waar je je prettig in kunt bewegen.
  • Maak je lichaam los (voor de een is dat wat nekoefeningen en de ander ‘draait’ de schouders los)

Strikt genomen kennen we allemaal de lotushouding, maar in kleermakerszit of de benen soepel voor je liggend, is ook goed. Waar het om gaat is dat je een prettige zithouding aanneemt.

Zoek het ‘niets’

Laat nu je oogleden zwaar worden en probeer alle gedachten die opdoemen op wolken aan je voorbij te laten drijven. Voor de een is dat de ogen sluiten en voor de ander is dat door de ooghalen naar het licht van de kaars kijkend, maar hoe dan ook … focus je op dit beeld. Probeer uit waar je je prettig bij voelt en probeer het beeld vast te houden.
Voor iemand die begint is het goed om je eerst te concentreren op je ademhaling en even met ‘niets’ bezig te zijn, alvorens met zaken die je bezig houden aan de gang te gaan.

Je ademhaling is belangrijk en zorgt dus dat je lichaam de zuurstof op een rustige manier door je lichaam gaat transporteren. Waarbij je buik opzet, je diep inademt en via de neus heel rustig weer uitademt. Even de focus hierop leggen, om die rustige ademhaling onder de knie te krijgen en het een tweede natuur te laten worden. Terwijl je je concentreert op je ademhaling drijven je gedachten voorbij en met een beetje geluk is het merendeel al voorbij als jij kijkt of je je hoofd nog verder leeg moet maken (van gedachten).

Forceren heeft geen zin, dus doe dat nooit. Als het je even niet lukt, is het goed te stoppen. Als je het probeert af te dwingen, werkt dit averechts.

Waar kan mediteren je bij helpen?

De opgesomde zaken, zijn onderdelen uit internationale onderzoeken. Onderzoeken vanuit de Verenigde staten, Japan en Zuid Afrika.
  • Aangetoond is dat mediteren bij kan dragen aan positievere gedachten.
  • Mediteren helpt in het proces tegen de hectiek van de dag. Bijvoorbeeld het stressvolle bestaan, oververmoeidheid etc.
  • Door je heel gericht, maar niet inspannend, te concentreren en dit regelmatig te doen, verhoog je het algehele concentratievermogen.
  • Zeer recente onderzoeken geven aan dat het pijnverlagend werkt. Niet dat pijn niet meer gevoeld wordt, maar de prikkel is minder heftig.
  • Tenslotte kan mediteren een rol in de balans van je leven spelen. De balans die zo belangrijk is, kan wel eens zoek zijn (om wat voor reden dan ook). Door regelmatig te mediteren kan de balans teruggebracht worden zonder iets te forceren.

Tot slot

Het voordeel van mediteren is dat je niets moet en niets hoeft … maar je kunt wel proberen er je voordeel mee te doen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Voor het eerst mediterenVoor het eerst mediterenLeren mediteren is op zich niet moeilijk, maar je moet net even dat kunnen wat essentieel is … en dat is concentreren. W…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…

Nieuwe energie door mediterenNieuwe energie door mediterenVoor sommige mensen is mediteren de ver-van-hun-bed-show en dat moet iedereen uiteraard voor zich weten, maar als je het…
Wat is numerologie en wat kun je ermee?Wat is numerologie en wat kun je ermee?Je snapt het al waarschijnlijk, het gaat over nummers. Iedereen heeft al op de lagere school geleerd met getallen om te…
Bronnen en referenties
  • Universiteiten in de VS, Zuid Afrika, Japan. Totaal 11 studenten die de verschillende onderzoeken hebben gedaan in de periode tussen 2008 en 2011.
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.