Help! Moet ik naar een verslavingskliniek?

Help! Moet ik naar een verslavingskliniek? Zeker niet iedereen die bijvoorbeeld veel rookt, drinkt of gokt hoeft per se naar een verslavingskliniek. Het wordt een ander verhaal wanneer iemand zodanig verslaafd is dat zijn leven, en dat van zijn omgeving, er door beheerst wordt. Het is lastig de beslissing te nemen om iemand te laten afkicken en het proces zelf zal ook niet zonder slag of stoot gaan. Toch is het van belang drankverslaafden, gokverslaafden en drugsverslaafden van hun verslaving af te helpen.

Verslavingsklinieken: wanneer?

Er bestaan in deze wereld vele mensen die op regelmatige basis bijvoorbeeld drank en drugs gebruiken, maar dit betekent niet meteen een verslaving. Sterker nog, sommige experimenteren erop los, maar dit betekent niet per definitie dat iemand onder behandeling moet. Maar de grens tussen een verslaving en een experimentele fase is soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Wanneer moet je als vrienden of familie nu echt actie ondernemen? Het verstandigste is om iemand een tijdje in de gaten te houden. Als het zover komt dat drugs, drank of andere verslavingen zulke ernstige vormen aanneemt, dat het diegene zijn beslissingen en leven overneemt, dan is het echt tijd voor actie. Als je zelf merkt dat je verslaving je leven beheerst, dan kun je zelf uiteraard ook actie ondernemen.

Verslavingsklinieken kunnen een uitkomst bieden voor vele verslaafden. Vaak zie je bij verslaafden dat de problemen zich een voor een opstapelen. Wanneer de verslaving zulke vormen aanneemt dat het de persoon in kwestie volledig in zijn greep heeft, dan is een opname in de verslavingskliniek een bijna-noodzakelijke oplossing. Iemand komt bijvoorbeeld zijn beloften niet meer na, hij krijgt juridische problemen, gezondheidsklachten of ernstige geldproblemen. Het zijn allemaal tekenen die kunnen duiden op een verslaving.

Naar de verslavingskliniek

Als je zelf hebt of anderen hebben besloten dat een behandeling nodig is, dan begint het traject van afkicken. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Vrijwillige opname

Ten eerste is het belangrijk te weten dat een opname of behandeling in een verslavingskliniek altijd vrijwillig is (tenzij minderjarig), niemand kan jou dus dwingen om je te laten helpen. Het blijkt ook dat dwang vaak niet helpt om de problemen aan te pakken. Je zult eerst zelf je eigen problemen onder ogen moeten komen en klaar zijn voor een behandeling. Opname wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Maar wat er precies wordt vergoed en hoeveel, daarvoor kan contact worden opgenomen met de eigen verzekeraar.

De behandeling

De behandeling verschilt per persoon en per verslaving. Over het algemeen geldt wel dat er bij een alcoholverslaving je ineen keer moet stoppen met drinken. Wanneer je hierdoor te heftige ontwenningsverschijningen krijgt, dan kunnen er eventueel medicijnen voorgeschreven worden. Bij een drugsverslaving werkt het vaak beter wanneer er een geleidelijke afbouw plaatsvindt. Uiteindelijk bepalen de behandelaars welke methode het beste bij jou past.

Dagprogramma

Wanneer je opgenomen wordt, dan is er een dagprogramma waaraan je kunt deelnemen. Dit gebeurt individueel en in groepen. De meeste klinieken hebben overdag ook een bezoekuur, waarin familieleden en vrienden je kunnen opzoeken. Bij sommige klinieken vindt er alleen bezoek plaats in samenspraak met de begeleiding. Later in het behandelingsproces zullen je naasten ook een rol gaan spelen in je behandeling. Hoe lang een behandeling duurt, verschilt per cliënt.

Het vertrek

Als is gebleken dat de behandeling succesvol is, dan kun je weer naar huis. Als je voortijdig de kliniek wilt verlaten, kan dit ook. Het gaat immers om een vrijwillige opname. Maar realiseer je dat het niet afmaken van een behandeling een gevaar vormt dat de verslaving weer terugkomt.

Na de behandeling

Wanneer de behandelaars vinden dat je er klaar voor bent, dan kun je naar huis. Dit betekent echter niet meteen het einde van de behandeling. Het kan nog noodzakelijk zijn dat er na je vertrek nog regelmatig gesprekken plaatsvindt met de behandelaars. Of je blijft bijvoorbeeld deelnemen in de groepstherapie of je wordt doorverwezen naar begeleid wonen. Alles verschilt per persoon en verslaving. Wat voor jou het beste is, wordt door de behandelaars besloten.

Je zult na je vertrek nog niet altijd genezen zijn. Misschien bestaat er nog steeds de verleiding naar drank of drugs. Bij het verlaten van de kliniek, zal de begeleiding bespreken wat je kunt doen als het misgaat. Er kan een gesprek plaatsvinden met de behandelaars, waarbij wordt gekeken wanneer het misging en waarom. Als de terugval te groot is, dan kan gekozen worden voor een nieuwe opname.

Verslavingsklinieken in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 200 klinieken waar je terecht kunt voor verslavingszorg. Deze zijn verspreid over heel Nederland, maar de meeste zijn in de Randstad te vinden. Bekende verslavingsklinieken in Nederland zijn:
  • Amethist - Flevoland
  • Bouman - Zuid-Holland
  • Brijder- Noord- en Zuid-Holland
  • De Hoop - Dordrecht
  • Emergis - Zeeland
  • IrisZorg - Gelderland, Overijssel en Flevoland
  • Jellinek - Amsterdam & Gooi- en Vechtstreek
  • Lievegoed - Utrecht
  • Mondriaan - Limburg
  • Novadic-Kentron - Noord-Brabant
  • Palier - Noord- en Zuid-Holland
  • Terwille - Noord- en Oost-Nederland
  • Victas - Midden-Nederland
  • Vincent van Gogh - Noord- en midden Limburg

Verslavingsklinieken in het buitenland

Ook kun je terecht bij vele verslavingsklinieken buiten Nederland. De laatste jaren wordt deze vorm van behandeling steeds populairder. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand kiest voor een behandeling in het buitenland:
  • je verblijft (tijdelijk) in het buitenland wanneer je hulp nodig hebt
  • de prijzen liggen lager dan een behandeling in eigen land
  • je wilt in alle rust en anonimiteit van je verslaving afkomen

Houd er wel rekening mee dat behandelingen in het buitenland meestal niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Beroemdheden en verslavingen

Er lijken steeds meer nationale en internationale beroemdheden die openlijk uitkwamen voor hun verslaving. Vaak ging dit om drank en drugs. Velen van hen zochten hulp, maar voor sommigen liep het slechter af. Onlangs overleed Glee-acteur Cory Monteith nog aan de gevolgen van een overdosis. Ook Amy Winehouse overleed een aantal jaar geleden aan een alcoholvergiftiging. Actrice Lindsay Lohan is de laatste tijd meer in het nieuws vanwege haar alcohol- en drugsmisbruik dan haar acteertalenten.

Ook Nederlandse sterren hebben soms te kampen met een verslaving. Van cabaretier Javier Guzman is bekend dat hij het een lange tijd moeilijk heeft gehad met zijn drank- en drugsverslaving. De onschuldig ogende zanger Thomas Berge bekende dat ook hij een tijdlang kampte met een drugs- en drankverslaving en een tijd onder behandeling is geweest. En zo lijkt de lijst aan nationale en internationale beroemdheden met een verslaving eindeloos.

Tot slot

Een verslaving kan iedereen overkomen: van bouwvakker tot kantoormedewerker tot beroemdheid. Het is belangrijk dat je zelf je eigen problemen herkent en op tijd hulp inschakelt. Dit voorkomt dat je steeds erger in de problemen komt.
© 2013 - 2024 Anna1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten opname in een verslavingskliniek of afkickkliniekKosten opname in een verslavingskliniek of afkickkliniekLoopt je verslaving dusdanig uit de hand dat je bereid bent om de hulp in te schakelen van een verslavingskliniek of afk…
VerslavingskliniekVerslavingskliniekEr is een veelheid aan zaken waaraan mensen verslaafd kunnen raken, de bekenste zijn: drugs, alcohol, gokken, games, med…
Gokverslaving is een onderschatte verslavingGokverslaving is een onderschatte verslavingVoor verslavingen bestaat er veel aandacht in Nederland. Dit geldt echter niet voor gokverslaving. Dit maakt het de mees…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…

Oxazepam of seresta voor rust en om in te slapenOxazepam of seresta voor rust en om in te slapenLange tijd was in Nederland het medicijn oxazepam, toen nog bekend onder de naam seresta, het meest voorgeschreven medic…
Obesitaschirurgie is soms oplossing voor extreem overgewichtObesitaschirurgie is soms oplossing voor extreem overgewichtVoor mensen die problemen hebben met ernstig overgewicht, zijn er talloze mogelijkheden om af te slanken. Toch is het vo…
Bronnen en referenties
  • www.vnn.nl
  • www.zorgkaartnederland.nl
Anna1985 (28 artikelen)
Laatste update: 03-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.