Stimulantia: Amfetamine (speed of meth)

Stimulantia zijn drugs van psychoactieve stoffen die de activiteit van het zenuwstelsel verhogen. Ze zorgen ervoor dat de beschikbaarheid van noradrenaline en dopamine omhoog gaan, waardoor je euforie en zelfvertrouwen ervaart. Het zenuwstelsel blijft daardoor zeer actief en alert. Amfetamine, ook wel speed of meth genoemd, is zo’n stimulantia. Wat doet dit middel met je en welke effecten heeft het op je lichaam, geest en beleving?

Amfetamine: een stimulerend middel

Amfetamine is een middel dat je zenuwstelsel activeert (in tegenstelling tot alcohol, wat een dempend middel is). Het wordt in hoge doses gebruikt en geeft een euforische kick. Op straat wordt amfetamine ook wel speed, uppers (voor amfetaminesulfaat), meth (voor metamfetamine) en dexies (dextroamfetamine) genoemd. Extacy (XTC) is sterk verwant aan amfetamine wat betreft chemische structuur, maar wordt vaker als ‘partydrug’ gebruikt.

Manieren van gebruik van amfetamine

Amfetamine kan in verschillende vormen worden gebruikt. In tabletvorm of een redelijke zuivere vorm van roken worden ‘ice’ en ‘chrystal meth genoemd. De krachtigste vorm is amfetamine, wat in vloeibare vorm direct in de aderen gespoten wordt.

Amfetamine: Gevolgen op lichaam en geest

Amfetamine worden vaak in hoge doses gebruikt. Sommige gebruikers injecteren het meerdere keren vlak achter elkaar, zodat ze langdurig high blijven van de drugs. Naderhand kan dit echter leiden tot een ‘crash’, waarbij ze in een diepe slaap of een depressie vallen. In deze toestand van depressie plegen sommige mensen zelfmoord.

Andere negatieve effecten van amfetamine zijn:
  • Rusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Psychoses en hallucinaties (die sterk lijken op de symptomen van paranoïde schizofrenie)
  • Paranoïde wanen (bijvoorbeeld denken dat je wordt achtervolgd)
  • Verlies van eetlust
  • Slapeloosheid

Naast deze meer interne effecten, kan er ook gewelddadig gedrag ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer het middel gerookt of geïnjecteerd wordt. Lichamelijk effecten kunnen vergaande gevolgen hebben voor de rest van het leven. Door misbruik van amfetamine kunnen er hersenbeschadigingen ontstaan, waardoor de persoon moeite krijgt met leren en met dingen onthouden.

Verslaafd en onthoudingsziekte

Bij het afkicken van amfetamine ontstaat er een onthoudingsziekte die gekenmerkt wordt door depressie en vermoeidheid. Ook komen er vaak onplezierige, levendige dromen. Daarnaast kan slapeloosheid of juist hypersomnia (overmatig slapen) een kenmerk zijn van afkicken. Een toegenomen eetlust, soms vertraging van het motorisch gedrag en agitatie (geïrriteerdheid) komen voor.

Psychologische afhankelijkheid

Veel mensen die amfetamine als middel tegen stress of een depressie gebruiken, raken psychologisch afhankelijk.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van amfetaminegebruikAmfetamine is een bekende drug. Deze synthetische drug heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Een kl…
Amfetamine (speed)Amfetamine, ook wel speed genoemd, is een stof die we tot de drugs rekenen. Amfetaminen hebben diverse effecten op het l…
Verschillen tussen Crystal Meth XTC en AmfetamineVerschillen tussen Crystal Meth XTC en AmfetamineCrystal Meth, XTC en Amfetamine worden vaak met elkaar verward en op een 'hoop' gegooid. Dat komt voornamelijk doordat h…
Effecten van drugsgebruikDrugsgebruik is wijdverbreid. Steeds meer mensen gebruiken drugs en ook het combineren van verschillende soorten drugs n…

Afkicken: Detoxificatie, terugvalpreventie, gedragstherapieEen verslaving kan ervoor zorgen dat je in het dagelijkse leven niet meer kan functioneren of dat je dagelijks functione…
Alcohol onder jongeren: opvallende ontwikkelingenSteeds meer jongeren gebruiken alcohol, er wordt meer alcohol gedronken en jongere jongeren drinken alcohol. In westerse…
Bronnen en referenties
  • NEvid, Rathus & Greene: psychiatrie een inleiding
Marilyn (105 artikelen)
Laatste update: 30-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.