Stimulantia: XTC (ecstasy)

Ecstasy is een stimulantia: het stimulerend je zenuwstelsel. Hierdoor wordt je druk (je adrenaline gaat omhoog) en wordt je zeer alert. Ecstasy wordt vaak als relatief onschuldig partydrug gezien, maar ook dit middel kan (net als andere drugs) gevaarlijke gevolgen hebben. Wat is ecstasy voor middel en wat doet dit met het lichaam en geest?

Wat is XTC?

XTC is middel dat sterk gerelateerd is aan amfetamine. De werkzame stof heet dan ook 3,4-methyleendioxymetamfetamine, makkelijker gezegd “MDMA”. Het is een synthetische harddrug. Het is erg populair onder jongeren en wordt vaak gezien als ‘partydrug’. Dit komt omdat MDMA bepaalde stoffen in de hersenen stimuleren waar je een euforisch (blij) gevoel van krijgt.

Effecten van XTC

Na inname kunnen er verschillende effecten optreden. Dit is mede afhankelijk van de manier van inname. XTC-pillen worden geslikt en MDMA poeder en kristal kunnen ook oraal worden ingenomen. Effecten die kunnen optreden zijn een gevoel van energie, euforie, contact willen maken met anderen en een praatkick (veel willen praten). Daarnaast kun je je, net als bij alcohol, minder geremd voelen, waardoor je mogelijk dingen doet die je normaal niet zou doen.

Tijdens de rush kunnen ook negatieve effecten optreden, zoals misselijkheid en/of overgeven. Ook een stijf gevoel in de benen en armen, tandenknarsen, klappertanden, niet kunnen plassen, darmklachten, hartkloppingen, onrustig gevoel en niet kunnen slapen. Nadat de rush is uitgewerkt (na ongeveer 4 uur) kan er een gevoel van doelloosheid en somberheid ontstaan. Dit komt mede omdat XTC de serotonine niveaus uitputten (stofjes die je blij maken) en door (vaak) een nacht van geen slaap, weinig eten en extreem veel bewegen. Spierpijn is daarmee ook geen onbekend verschijnsel.

Risico’s van XTC

Naast dat je niet weet wat er precies in het middel zit (hoogte van de werkzame stof MDMA, andere stoffen), wat verschillende effecten teweeg kan brengen, kan XTC sowieso bepaalde korte en lange termijn effecten hebben.
Korte termijn effecten zijn onder andere uitputting en overbelasting van je lichaam. Daarnaast spelen uitdroging en oververhitting een rol. Iets verder gaande gevolgen kunnen schade aan de lever, nieren en andere organen zijn. Ook de kans op ontstekingen neemt toe. Zoals eerder gezegd, is ook somberheid als de XTC uitgewerkt is een risico. Psychologische effecten kunnen ook paranoia en psychoses zijn. Bij zeer hoge doses kan XTC ook dodelijk zijn.

Op lange termijn kan er hersenschade optreden. Dit komt vooral voor bij hogere doses. Onder andere het leervermogen, de concentratie en het geheugen kunnen dan beïnvloed worden door het gebruik van XTC. Het korte termijn effect van somberheid kan omslaan naar depressieve klachten. Onderzoeker denken dat dit komt doordat de stoffen in XTC ervoor zorgen dat neuronen in de hersenen die dopamine verbruiken afgebroken worden.

Lees verder

© 2013 - 2020 Marilyn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van ecstasyDe gevaren van ecstasyEcstasy is een van de meest gebruikte drugs in Nederland. Veel jongeren vinden het de ideale partydrug. Aan de ene kant…
De gevolgen van amfetaminegebruikAmfetamine is een bekende drug. Deze synthetische drug heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Een kl…
Effecten van drugsgebruikDrugsgebruik is wijdverbreid. Steeds meer mensen gebruiken drugs en ook het combineren van verschillende soorten drugs n…
Verschillen tussen Crystal Meth XTC en AmfetamineVerschillen tussen Crystal Meth XTC en AmfetamineCrystal Meth, XTC en Amfetamine worden vaak met elkaar verward en op een 'hoop' gegooid. Dat komt voornamelijk doordat h…

Hoe alcohol in je lichaam komt en wordt afgebrokenHoe alcohol in je lichaam komt en wordt afgebrokenIedereen weet dat als je alcohol drinkt, dat je onder invloed raakt. Als je alcohol drinkt, zal het via de slokdarm in j…
Herken het gedrag van een verslaafdeHerken het gedrag van een verslaafdeIemand is verslaafd als er sprake is van een onweerstaanbare behoefte aan een middel waartegen geen weerstand geboden ka…
Bronnen en referenties
  • http://www.drugsinfoteam.nl/
  • Nevid, Rathus & Greene: Psychiatrie een inleiding

Reageer op het artikel "Stimulantia: XTC (ecstasy)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marilyn
Gepubliceerd: 21-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!