Goede voornemens nu wel volhouden?

Goede voornemens nu wel volhouden? De druk van buitenaf kan groot zijn, maar het kan ook oprecht een welgemeend begin van het nieuwe jaar zijn. Of we doen gewoon mee met de massa in de hoop dat een verslaving op deze manier wat meer body krijgt en gooien er, vaak tegen beter weten in, weer wat goede voornemens tegenaan. Dat de goede voornemens vaak binnen enkele weken stranden, is slechts een gegeven. Maar waarom is dat en kunnen we daar iets tegen doen?

Waarom goede voornemens?

Nieuwjaar kan je als een soort “nulmeting” zien. Een vers jaar wat je goed wilt beginnen, want een gezond lijf met een gezonde geest is het streven. Daar is niets mis mee. Het geeft je een soort lift het nieuwe jaar in. Maar die positieve stemming maakt ook meteen dat we overmoedig kunnen worden, met alle gevolgen van dien.

Valkuilen

Niet realistisch

De eerste valkuil haal je meteen uit het bovenstaande, namelijk het gegeven dat we wel eens overmoedig kunnen zijn in het stellen van de doelen. Een doel wat niet realistisch is, kan de positieve sfeer snel teniet doen en je voornemens om zeep helpen. Wat je ook wilt bereiken, zorg dat het haalbaar is. Uitdagend is een, niet realistische is heel iets anders!

Radicaal

Een doel is altijd op vele manieren te realiseren, maar de meeste mensen kiezen er voor om het op de snelste manier te doen. Immers, dan zijn er vanaf. Iets wat natuurlijk helemaal niet zo is, maar we geloven er nog steeds in. Als je voor de kortste weg kiest, is het meestal ook de meest radicale weg.
Enerzijds speelt hier de vraag hoe goed het voor je is en anderzijds hoe realistisch voor de lange duur.

Bron: Realworkhard, PixabayBron: Realworkhard, Pixabay
Lange termijn
Het is bij verandering altijd van belang dat de verandering ingebed wordt in je leven. Het kost tijd om een gedragsverandering een tweede natuur te laten worden. Of het nu stoppen met roken is, de alcohol laten staan, beter plannen of organiseren, meer tijd met dierbare doorbrengen, minder eten en/of meer bewegen is. We spreken hier over zaken die er mogelijk ingeslopen zijn en die je er ook weer uit moet krijgen. Een planning die ruime tijd vergt is prima, maar we vergeten waar de haalbare tussenmetingen/doelen te stellen zijn.

Vervanging

Niet zelden zie je bij mensen die een hardnekkige verslaving hebben, dat ze – vaak onbewust - een vervanging zoeken. De bekendste is wel het snoepen door mensen die gestopt zijn met roken. Toch is het van belang dat je bewust met jezelf bezig bent, tijdens zo’n proces. Het sluipt er in voor je het weet, maar als je alles bewust doet realiseer je het je ook en kan je handelen. Nog eenvoudiger is natuurlijk alle verleiding voorkomen en geen snoep in huis, de auto of in de lade op kantoor etc.

Haalbaarheid

Het is altijd van belang dat als je een verandering in je gedrag, leefpatroon, werkwijze doorvoert, deze haalbaar is en je er voldoende tijd voor uittrekt. De lat hoog leggen mag wel, maar neem er dan ook de tijd voor. Voorkom dat je door een té hoge lat gedesillusioneerd raakt. Enkele voorbeelden:

Afvallen

Een van de voornemens die een groot deel van het land ieder jaar weer heeft. Kijk uit met meteen een groot aantal kilo’s eraf te willen hebben, beter is het om tussenstapjes te zetten.
Laat vervolgens niet alles radicaal staan wat mogelijk niet goed voor je is. De hype van koolhydraten kennen we allemaal wel, maar niet alle koolhydraten zijn slecht. Verlaag het aantal koolhydraten en zorg dat wat je binnen krijgt de juiste zijn. Je valt minder snel af, maar het moet er ook af blijven, dus werkt het alleen als je het op een realistisch niveau stelt. Maak het dus niet tot een dieet, maar een verandering in je eetpatroon.

Gemakkelijk is bijvoorbeeld je drinkcalorieën te laten staan. Koffie en thee zonder suiker en melk, af en toe een frisdrankje is prima, maar wel de versie zonder suiker, vervang het vruchtendrankje voor een vers vruchtensap en zorg dat je 1,5 tot 2 liter water op een dag binnen krijgt. Dit is voldoende voor het lichaam, plus het vult.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Sporten
Als een bezetene de sportschool induiken kan altijd, maar zorg dat je de basis onthoudt. Waarom ga je plots sporten? Omdat je te weinig beweegt en het goed is voor je lichaam, omdat je af wilt vallen, omdat je de faciliteiten van de zaak wel oké vindt en je mee moet doen? Genoeg redenen en bewegen is natuurlijk ook belangrijk, maar enkele weken sporten helpt je niet. Het is iets wat je vol moet houden en pas welke sport dan ook zo in dat het ook haalbaar is binnen je leefpatroon. Haal er niet alles voor overhoop, maar bekijk het realistisch en zorg dat het niet als een noodzakelijk kwaad voelt, maar iets waar je je ook prettig bij kunt voelen. Zonder dwang werkt in deze het beste.

Niet meer roken

Niet meer roken lukt gelukkig steeds meer mensen, maar voor menigeen is het rond het nieuwe jaar toch weer een item om hoog op de lijst te zetten. Een verslaving brengt met zich mee dat het gaat “jengelen” als je Cold Turkey gaat en dan is eigenlijk je lichaam in actie brengen, het beste. Ga als het gevoel opkomt een half uur hardlopen of wandelen of ga stevige oefeningen voor het lichaam doen. Behalve dat het “jengelen” afneemt, maakt het je ook vrolijker … en bewegen altijd goed voor het lichaam. Varenicline is een medicijn wat prima kan ondersteunen tijdens het proces. Maar vergeet ook vooral niet die “gezellige” momenten dat je bij iemand even een kopje koffie drinkt met een sigaretje. Dit zijn momenten dat je sterk moet zijn en vraag ondersteuning ook rustig aan je omgeving.

Minder of geen alcohol

Bij alcohol is de diversiteit groot, want je hebt gezelligheidsdrinkers die, zo door de week heen, toch nog behoorlijk wat drinkt en er zijn mensen die echt niet zonder kunnen. Degene die ook aan het lichaam merkt dat deze de alcohol nodig heeft, gaat hoe dan ook een heftig proces in. Immers, je lichaam moet eerst afkicken en waar de een het zelf doet, met misschien wat hulp uit de omgeving, lukt het de meeste mensen niet. Cold Turkey ofwel van de een op de andere dag stoppen is voor het lichaam het beste. Je gaat dan even dat ellendige proces in dat je lichaam “jengels”, maar dat hoeft niet lang te duren. Het geestelijke proces duur meestal veel langer en voor menigeen levenslang. De AA (Anonieme Alcoholisten) is er niet voor niets, daar hebben veel mensen baat bij. Niet zelden wordt er ook een arts ingeschakeld om het proces te begeleiden.

De gezelligheidsdrinker zegt wel minder te kunnen, maar doet dit in de praktijk meestal niet. De vraag speelt dan … in hoeverre kan hij/zij wel stoppen. Een wijntje bij het eten is geen verslaving, maar naast het wijntje nog een borrel voor het eten en in de avonduren voor televisie of met visite nog een flesje opentrekken brengt al snel een hoger dan acceptabel getal aan borrels met zich mee. Zorgen dat je inderdaad alleen tijdens het eten een glas drinkt, kleine flesjes in huis halen of gedurende de werkdagen niet drinken en alleen in het weekend, zijn van die methodes die kunnen helpen. Waarbij wat hulp uit de omgeving niet verkeerd is.

Volhouden

Wat je ook doet neem er de tijd voor, zorg dat je goed in je vel zit en verwacht niet meteen dat je je goede voornemen “de baas bent”. Accepteer dat je, zeker in het begin, regelmatig zwakke momenten hebt en ga ze niet uit de weg. Probeer genoeg te slapen, zonder televisie op de kamer die je wakker kan houden. Zoek de buitenlucht op, dit is altijd goed … en zet piketpaaltjes binnen redelijke termijn. De eerste zet je na bijvoorbeeld 2 weken en de volgende na 1 maand. Vraag de omgeving om support, dit kan tijdens de moeilijke momenten enorm stimuleren.

Tot slot

Als je het goed oppakt en geen gekke dingen van jezelf vraagt, is de kans dat het lukt vele malen groter. Bovendien kan je dan ook tevreden met jezelf zijn, want je hebt iets wat belangrijk voor je was overwonnen. Ben dus ook gewoon trots op jezelf!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…

Roken, tabak en nicotineNa het eten even een sigaretje. Voordat je naar bed gaat. Als je gestresst bent. Tijdens het uitgaan. Omdat je vrienden…
Meeroken, net zo gevaarlijk?De risico’s van roken zijn duidelijk: longkanker, COPD, vernauwde bloedvaten waardoor een beroerte kan ontstaan. Als nie…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.