Meeroken, net zo gevaarlijk?

De risico’s van roken zijn duidelijk: longkanker, COPD, vernauwde bloedvaten waardoor een beroerte kan ontstaan. Als niet-roker lijk je je van deze risico’s te ontdoen. Helaas is niets minder waar: ook meeroken of passief roken leidt tot een verhoogd risico op verschillende aandoeningen en gevolgen. Hoe schadelijk is meeroken eigenlijk voor je eigen gezondheid?

Meeroken of passief roken, wat is dat?

Als je mee rookt of passief rookt, dan rook je zelf niet. Oftewel: je steekt niet zelf een sigaret op. Je krijgt echter wel een rookwalmen van je buurman in je longen. Dit bestaat voor 85% uit de rook van de sigaret en voor 15% uit de uitgeademde rook van de roker. Het inademen van deze rook is meeroken. Hierdoor krijg je dus alsnog de schadelijke stoffen in je longen. In mindere mate, maar toch. In de uitgeademde rook van de roker zit overigens de meeste schadelijke stoffen. Dit is niet de nicotine (dit is de verslavende stof), maar juist de teer die in de rook zit. Koolmonoxide zorgt ervoor dat er in het bloed minder plaats is voor zuurstof, waardoor zuurstoftransport vermindert en de conditie afneemt. Daarnaast zitten er additieven in de sigaretten om ervoor te zorgen dat de nicotine beter wordt opgenomen (er daarmee verslavender is), maar juist die additieven kunnen bij verbranding leiden tot giftige en kankerverwekkende stoffen.

Welke gevolgen heeft meeroken voor mijn gezondheid?

Alhoewel het meeroken de risico’s op bepaalde aandoeningen niet zo veel stijgen als wanneer je zelf rookt, verhoogt het de kans toch in zoverre dat je deze situaties mogelijk wil vermijden. Meeroken kan zelfs indirect leiden tot overlijden: zo’n 200 mensen per jaar sterven door meeroken. Hieronder de belangrijkste gevolgen van meeroken:

Longkanker

Longkanker is de waarschijnlijk de bekendste aandoening als het gaat om roken. Als meeroker heb je hier echter ook een verhoogde kans op: als je veelvuldig passief meerookt verhoogt dit het risico op longkanker. Voor vrouwen wordt de kans verhoogd met 20% en voor mannen met 30%. Dit betekent dat de kans op longkanker groter wordt naarmate je meer meerookt.

Hart- en vaatziekten

Aangezien de schadelijke stoffen ook in de rookwalmen zitten, krijg jij deze ook in je longen en bloedvaten. Dit kan zorgen voor een hogere bloeddruk, bloedpropjes (door korstvorming aan de binnenkant van de bloedvaten), pijn op de borst, hartaanval of een beroerte. Een beroerte kan zich voordoen in de vorm van een hersenbloeding (een bloedvat knapt) of een herseninfarct (een bloedpropje die het bloedvat blokkeert).
  • De kans op een acuut herseninfarct (bloedpropje in de hersenen) neemt met 15% toe door meer dan één uur per week passief te roken.
  • Als gevolg hiervan is de kans op overlijden door hart- en vaatziekten vergroot met 25 tot 30%!

Minder goed ruiken en proeven

De smaakpapillen worden minder vatbaar voor verschillende smaken. Niet alleen de roker zelf, maar ook als meeroker ervaar je dit effect. Daarnaast kun je minder goed ruiken.

Zwangerschap en roken

Ook kan roken effect hebben op het ongeboren kindje van een vrouw of op rondlopende kinderen in het huis. Miskramen en de wiegendood komen bijvoorbeeld vaker voor bij rokers. Ook hebben meerokende kinderen vaker last van hun luchtwegen.

Andere gevolgen van meeroken

Andere gevolgen van meeroken zijn hoofdpijn, prikkende ogen, hoesten, pijn aan de neus en keel. Ook kan er misselijkheid ontstaan. Als er sprake is van astma of bronchitis, kan een rokerige ruimte zorgen voor benauwdheid en kortademigheid.

Wat probeert de overheid aan meeroken te doen?

De Tabakswet is de belangrijkste wet rondom tabak en roken. Deze heeft tot doel om niet-rokers te beschermen en het tabaksgebruik in te dammen. Hieronder vallen bijvoorbeeld bepaalde producteisen, verplichte waarschuwingen op de verpakking, verkoopbeperkingen (zoals verkooppunten en leeftijdsgrens), rookverboden en reclame.

Ook geld de Wet op accijns. Deze wet zorgt door middel van een accijns (een soort belasting) dat de prijs van een pakje sigaretten of shag beïnvloedt kan worden door de overheid. Door deze prijs hoog te houden, probeert de overheid roken te verminderen en de gezondheid te bevorderen.

Een rookvrije omgeving

In de Tabakswet is vastgelegd dat mensen een rookvrije werkplek moeten creëren. Wel mag de werkgever een rookplek creëren, zodat rokers toch een sigaretje kunnen opsteken. Deze moet afsluitbaar zijn en moet speciaal aangewezen zijn om te roken.
Ook mensen die in de horeca werken hebben recht op een rookvrije werkplek: in horecagelegenheden mag dan ook niet meer gerookt worden. Hierop is één uitzondering: als een café kleiner is dan 70 m2 en geen personeel in dienst (zowel betaald als ontbetaald) heeft, mag er wel gerookt worden.

Daarnaast mag er niet gerookt worden in een schoolgebouw. Dit kan zowel vallen onder een werkplek als onder een publieke ruimte. Echter, over het schoolplein wordt in de Tabakswet niet gerept. Gelukkig willen veel scholen het juiste voorbeeld geven aan de leerlingen, waardoor leraren gewoonlijk niet roken op het schoolplein.

Naast een rookvrije werkplek is vastgelegd dat er in publieke ruimtes niet meer gerookt mag worden. Dit zijn ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals bibliotheken, theaters, jeugdhonken, luchthavens, enzovoort. Ook in overdekte winkelcentra mag niet gerookt worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nadelen van rokenDe nadelen van rokenDat roken slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar wat zijn nu de feiten? Wat zijn de daadwerkelijke gevare…
Meerokende kinderenMeerokende kinderenRoken is slecht voor de gezondheid, dat weet inmiddels iedereen en meeroken is net zo slecht. Volgens Adam Goldstein van…
Hoe slecht is meeroken?Meeroken is – vaak ongewild – de tabaksrook inademen van anderen. Naarmate mensen langer meeroken neemt het risico op ro…

Goede voornemens nu wel volhouden?Goede voornemens nu wel volhouden?De druk van buitenaf kan groot zijn, maar het kan ook oprecht een welgemeend begin van het nieuwe jaar zijn. Of we doen…
Hoe alcohol in je lichaam komt en wordt afgebrokenHoe alcohol in je lichaam komt en wordt afgebrokenIedereen weet dat als je alcohol drinkt, dat je onder invloed raakt. Als je alcohol drinkt, zal het via de slokdarm in j…
Bronnen en referenties
  • http://www.rokeninfo.nl/
Marilyn (105 artikelen)
Laatste update: 30-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.