Herstelreis voor jongeren en ondernemers

Herstelreis voor jongeren en ondernemers Als je problemen hebt met middelengebruik, negaieve schoolprestaties of stress is het vaak moeilijk om dat patroon te veranderen. Je ziet op tegen langdurige therapieën, vergeet afspraken en bent niet gemotiveerd. Voor die doelgroep is er de mogelijkheid deel te nemen aan een herstelreis met zakelijk perspectief.

Doel en aanleiding van Recoverytravel

Het doel voor een herstelreis (www.recoverytravel.webnode.nl) is om jongeren en zelfstandig ondernemers de drempel naar verandering over te helpen. In het algemeen wachten mensen te lang met hulp te zoeken voor hun gebruik. Jongeren kunnen vast zitten in een negatief patroon en voelen zich daarin 'veilig'. Bang voor afwijzing en teleurstelling kan men steeds dieper in die draaikolk worden meegezogen. Voor ondernemers is het vaak moeilijk omdat zakelijke belangen prioriteit krijgen. Onbewust beland de ondernemer in een vicieuze cirkel waar hij zelf niet meer uit kan komen.

Herstellen van verslaving door inspiratie

De reis heeft het doel om de deelnemers zelf de kracht weer te laten ontdekken voor herstel. Meestal is de focus van een ondernemer teveel gericht op succes en prestatie. De druk en de stress die ondernemers daaraan ondervinden wordt vaak gecompenseerd door gebruik van verdovende of stimulerende middelen. Het gebruik krijgt een vast patroon en leidt tot een negatieve spiraal. Het negatieve patroon moet doorbroken worden maar dat is meestal niet eenvoudig. De motivatie ontbreekt vaak om iets te veranderen. Jongeren lopen vast door onzekerheid, teleurstelling, negatief zelfbeeld of (langdurige) werkloosheid.

Korte interventie

Recoverytravel wil een schakel zijn om de motivatie te verhogen en de negatieve spiraal te helpen doorbreken. Door middel van een korte inspirerende interventie wordt de deelnemer gedwongen om over zijn eigen leefstijl en toekomst na te denken. Tijdens de reis kan men netwerken met de deelnemers en ervaringen uitwisselen. De inspiratie tijdens een Recoverytravel heeft voor de deelnemer eigenlijk twee doelen: herstel van de negatieve levenstijl in gang zetten en inspiratie opdoen om aan nieuwe herstellende doelen te werken.

Verslavingszorg

Voordat de deelnemer aan een Recoverytravel deel kan nemen is een advies van de huisarts noodzakelijk. Als de problematiek te ernstig is zal eerst doorverwezen worden naar de reguliere (verslavings)zorg. Soms moet eerst een ander (detox)programma van twee of drie weken gevolgd worden. Ook na een herstelreis kan de deelnemer soms nog besluiten om zich alsnog (poly) klinisch te laten behandelen. Tijdens de herstelreis kan men hier over nadenken en krijgt men advies over de verschillende mogelijkheden.

Zelfhulpgroepen

De deelnemer krijgt het advies om na de herstelreis een zelfhulpgroep te bezoeken. Zelfhulpgroepen werken met het twaalf stappen programma. Deze groepen zijn als het ware de nazorg van een herstelreis.

Kansen voor jongeren en ondernemers

De herstelreis kiest bewust voor een mix van (werkloze) jongeren en ondernemers. De reis moet kansen bieden voor jongeren om in contact te komen met ondernemers die een brug kunnen slaan voor een baan. Jongeren leren zo doelen voor de toekomst te stellen. Ondernemers kunnen op hun beurt inspirerend zijn voor de jongeren.
© 2014 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Basis vakliteratuur voor in de verslavingszorgBasis vakliteratuur voor in de verslavingszorgIn de verslavingszorg wordt verschillende literatuur en naslagwerk gebruikt. Altijd handig om een overzicht te hebben va…

Hoe help ik iemand met een alcoholverslaving?Wanneer je iemand in de omgeving hebt met een alcoholprobleem of deze zich zelfs in jouw familie bevindt, is het lastig…
De gevolgen van roken, stoppen met rokenStoppen met roken. Voor de een makkelijker dan voor de ander. Stoppen met roken heeft gevolgen voor je gezondheid, op ee…
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.