Hoe help ik iemand met een alcoholverslaving?

Wanneer je iemand in de omgeving hebt met een alcoholprobleem of deze zich zelfs in jouw familie bevindt, is het lastig te beslissen wat je kunt doen om deze persoon te helpen. Veelal denkt men dat er niets aan te doen valt maar de eerste stap naar de ommekeer is natuurlijk actie ondernemen!

De alcoholverslaving bevestigen

De zoektocht naar alcohol

Je kunt een persoon niet ten onrechte beschuldigen. Vaak wordt een probleem met alcohol achtergehouden. De persoon vindt het niet nodig deze informatie door te geven of is zich hier niet eens van bewust. Het uitvinden of de drank daadwerkelijk een probleem is, is dus cruciaal. Kijk vooral in de ruimte waar deze persoon zich vaak bevindt. Zorg ook dat je alle kastjes controleert op verstopte flessen alcohol. Het doorzoeken van het huis klinkt misschien een beetje fout, maar dit is de eerste stap naar gerechtigheid. Je wilt deze persoon namelijk alleen maar helpen. Let bijvoorbeeld ook eens op de boodschappen of check een recent bonnetje van de supermarkt.

Het gedrag

Het gedrag van een "alcoholist" (en wees niet bang deze term te gebruiken) is vaak overduidelijk voor een buitenstaander. Toch is het voor iemand die om de alcoholist geeft, moeilijk te zien en vooral moeilijk te geloven. Let bij de persoon dus goed op het gedrag. Kijk bijvoorbeeld of de persoon overdag wel eens een slokje neemt, of misschien zelfs de auto in stapt met een slokje op. Mensen met alcohol problemen houden er vaak lichamelijke klachten aan over. Vraag naar de gezondheid van de persoon, deze zal lichamelijke klachten niet associëren met de alcohol en hierdoor openhartig vertellen wat hij/zij mankeert. Ook verzuim op verplichtingen zoals werk kunnen een hint zijn.

Het drinkpatroon

Wanneer je kunt merken hoeveel en wanneer de alcoholist drinkt, kun je het drinkpatroon opvangen. Het is een optie om een lijstje bij te houden met hoeveel en wanneer. Hierbij heb je in je achterhoofd dat dat enkel de drank is waar jij vanaf weet. Let op bij feesten en partijen hoeveel de persoon drinkt. Vraag van tevoren eventueel hoeveel de persoon van plan is te gaan drinken. Dit plan wordt namelijk de das omgedaan als je door krijgt dat er i.p.v. drie biertjes ineens zes achterover worden gegooid. Het is duidelijk dat de persoon zich niet kan beheersen wanneer er drank bij komt kijken. Kijk na het feestje hoe de persoon naar huis gaat. Als dit een gemotoriseerd voertuig betreft heeft de persoon het idee dat de alcohol geen invloed heeft op de handelingen tijdens het rijden. Dit is natuurlijk hartstikke fout, de weg op met alcohol is één van de meest onverantwoordelijke acties die je kunt ondernemen.

Wat te doen tegen de verslaving

Praten

Stap één op de lange weg naar nuchterheid is praten. Vertel tijdens de conversatie dat je je bewust bent van het feit dat diegene een alcoholprobleem heeft. Het kan voorkomen dat deze ontkent dat hij/zij een probleem heeft. Als de drinker zich in dit stadium bevindt zul je vooral rustig moeten blijven. Begin niet te schreeuwen dat deze wel een probleem heeft, het is misschien erg verleidelijk om je punt duidelijk te maken, maar het lost niets op. Zorg er dan ook voor dat het gesprek in een nuchtere bui plaatsvindt. Wanneer je de persoon bewust hebt gemaakt dat je van het probleem af weet en hij/zij dit ook heeft geaccepteerd, kun je verder. De volgende stap is vertellen dat het jou ook pijn doet. Laat de desbetreffende persoon ook de gevoelens uiten en stem hiermee in. Wanneer je het totaal oneens bent met een argument, ondersteun je jouw tegenargument lichtjes. Ruzie over alcohol maken is een veel voorkomend probleem bij alcoholisten. Wanneer het emotioneel wordt als het over alcohol gaat is het wel duidelijk dat er een probleem is.

De oplossing

Zorg ervoor dat je met de persoon gepraat hebt voor je gaat zoeken naar een oplossing. Maak hem/haar ook bewust van het feit dat je naar een oplossing gaat zoeken. Vraag wat de persoon zelf vindt dat er moet gebeuren. Vraag waarom er zoveel wordt gedronken en ga n.a.v. dit antwoord op zoek naar een oplossing. Lijkt het jullie een goed probleem om professionele hulp te zoeken? Doe dit dan meteen, het worden niet voor niets professionals genoemd. Zij hebben de ervaring en oplossingen voor vele scenario's, handelen het slimst en kunnen vaak het best communiceren met een alcoholist.

Eigen ontkenning

Het is vooral zaak om zelf helder te blijven. Bedenk je bijvoorbeeld dat naar schatting 10% van de Nederlanders een drinkprobleem heeft. Wees je bewust van de gevolgen van alcohol en handel altijd correct. Als je denkt niet de juiste beslissing te kunnen maken, zorg dan dat je er een tweede persoon bij haalt met een nuchtere kijk op alcohol. Het komt maar al te vaak voor dat er mensen in de omgeving van een alcoholist zich bewust zijn van het vele drinken, maar er niets aan durven of willen doen. Durf die stap te zetten, durf iemand te helpen!
© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholverslaving en vooroordelenStigmatisering komt overal voor. Zo worden allochtonen vaak als profiteurs beschouwd, Nederlanders als gierig en Belgen…
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…
Online alcoholbehandelingTwee procent van de Nederlandse bevolking krijgt op een moment in het leven een alcoholverslaving. Toch zoekt slechts ee…
Alcoholverslaving: de symptomenAlcoholverslaving: de symptomen"Alcoholverslaving? Dat zal mij niet gebeuren. Ik heb de alcohol niet nodig en kan op elk gewenst moment stoppen". Zo de…

Gameverslaving: een steeds groter probleemGameverslaving: een steeds groter probleemEr bestaan verschillende vormen van verslaving. Omdat computerspellen steeds populairder zijn geworden afgelopen jaren,…
Herstelreis voor jongeren en ondernemersHerstelreis voor jongeren en ondernemersAls je problemen hebt met middelengebruik, negaieve schoolprestaties of stress is het vaak moeilijk om dat patroon te ve…
Bronnen en referenties
  • CBS.nl
Vandenbrink (23 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.