Alcoholverslaving: de symptomen

Alcoholverslaving: de symptomen "Alcoholverslaving? Dat zal mij niet gebeuren. Ik heb de alcohol niet nodig en kan op elk gewenst moment stoppen". Zo denk jij er misschien ook over. Feit is dat ongeveer tien procent van de Nederlanders een problematisch alcoholgebruik kent en ongeveer 500.000 mensen aan alcohol verslaafd zijn.

Hoe ontstaat alcoholverslaving?

Alcoholverslaving is er niet van vandaag op morgen. Het is een proces dat zich geleidelijk voltrekt en in meerdere fasen verloopt:
 • We worden in eerste instantie alleen psychisch afhankelijk. We menen dat we onze problemen zonder alcohol niet meer kunnen oplossen;
 • Dan volgt de fysieke verslaving. Als we er lichamelijk afhankelijk van zijn, drinken we uit angst voor de ontwenningsverschijnselen. En om te verhinderen dat anderen merken “hoe ver we gezakt zijn".
 • Is de lichamelijke verslaving eenmaal ingetreden dan is er geen weg meer terug naar gematigd en gecontroleerd drinkgedrag. Óf en wanneer we fysiek afhankelijk worden, kan niemand voorspellen.

De weg naar alcoholverslaving verloopt dus meestal in 3 stappen.

Eerste stap: verveling, angst of depressie

We vervelen ons, hebben pijn, zijn depressief, angstig, onzeker of gespannen en drinken alcohol om deze problemen te vergeten. In veel gevallen geven ouders of vrienden het slechte voorbeeld en moedigen ons zelfs aan om het eens een keer met alcohol te proberen.

Reclames benadrukken positieve effecten van alcoholgebruik

Ook reclames suggereren dat we ons met een glaasje op meteen al beter zullen voelen en bovendien tot de categorie behoren die weet wat plezier maken is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het in ons opkomt om met drank eens lekker los te gaan om je beter te voelen. En we worden ervoor beloond: de pijn laat na, spanning en onzekerheid lossen als vanzelf op of worden aanmerkelijk minder.

Stap twee: psychische afhankelijkheid

We vallen steeds vaker en sneller terug op alcohol als probleemoplosser. En ook onze omgeving beloont ons in eerste instantie daarvoor en zorgt dat we blijven drinken. Wie het meest kan verdragen, telt pas écht mee. En op een gegeven moment komen we überhaupt niet meer op de gedachte om onze problemen zonder alcohol aan te pakken. We grijpen automatisch naar de fles want het is toch zo gemakkelijk om met die verslavende drug te ontspannen, je minder geremd te voelen en kwellende zorgen kwijt te raken.

Derde stap: lichamelijke afhankelijkheid

Na verloop van tijd wenst ons lichaam zo erg aan het genotsmiddel dat we er fysiek afhankelijk van zijn. Het lichaam beschouwt de drank als lichaamseigen stof en meldt zich zodra er te weinig van die stof in ons lichaam bevindt. Dat uit zich dan door ontwenningsverschijnselen, zoals een intens verlangen naar alcohol, innerlijke onrust, trillen, angstgevoel en overmatig zweten. We kunnen pas presteren als we een voldoende hoge alcoholconcentratie in het bloed hebben.

Waaraan herken je alcoholverslaving?

Van psychische verslaving is sprake zodra we van mening zijn dat we bepaalde situaties alleen nog met hulp van alcohol aankunnen. Het gaat niet langer om het genot van een glas wijn in aangenaam gezelschap, maar we drinken vanwege het effect op ons lichaam. We drinken zo lang door tot we ons ontspannen en lekker voelen. Als het lichaam gewend raakt aan de alcohol hebben we er steeds meer van nodig om eenzelfde effect te bereiken. Het feit dat we veel ervan verdragen is in feite geen reden om trots op te zijn maar eerder een waarschuwing dat we op weg naar verslaving zijn.

Andere symptomen van alcoholverslaving

Andere alarmsignalen voor alcoholverslaving zijn:
 • als we een geheime plek voor onze alcoholische dranken aanleggen;
 • als we op kantoor op ons alcoholgedrag worden aangesproken;
 • wanneer we schuldgevoelens hebben na het nuttigen van alcohol;
 • als we na het drinken last van geheugenverlies hebben;
 • als we de indruk hebben na het eerste glas niet meer te kunnen stoppen;
 • als we 's ochtend trillen en beven en dat overgaat na de consumptie van alcohol;
 • als we regelmatig last van hartkloppingen hebben;
 • als we dagelijks drinken.

Gevolgen overmatig alcoholgebruik

Regelmatig (ook laag) alcoholgebruik kan leiden tot aanzienlijke lichamelijke schade. Gevolgen van alcoholmisbruik kunnen onder meer zijn:
 • hoge bloeddruk;
 • kanker in de mondholte;
 • leverbeschadiging;
 • ontsteking van de alvleesklier;
 • potentieproblemen;
 • overgewicht.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol en alcoholverslavingAlcohol (C2H5OH) beïnvloedt mensen op verschillende manieren, afhankelijk van hun grootte, geslacht, lichaamsbouw en het…
Stoppen met alcohol: symptomen, bijwerkingen & gevolgenStoppen met alcohol: symptomen, bijwerkingen & gevolgenIs de korte pijn beter als je wilt stoppen met drinken? Of bouw je je alcoholgebruik beter geleidelijk af zodat je de on…
Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…
Alcoholgebruik: Hoeveel is nog gezond?Alcoholgebruik: Hoeveel is nog gezond?Alcohol drinken hoeft geen probleem te zijn. Sommige onderzoekers stellen zelfs dat beperkt gebruik goed kan zijn voor h…

Korsakov, een leven na de flesKorsakov, een leven na de flesBij Korsakov denken mensen meteen aan alcohol maar feitelijk ontstaat de ziekte door een langdurig tekort aan vitamine B…
Internetverslaving: ben ik verslaafd aan Social Media?Nu het steeds makkelijker wordt om overal op internet te kunnen surfen is de verleiding erg groot om dat ook daadwerkeli…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 29-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.