Internetverslaving: ben ik verslaafd aan Social Media?

Nu het steeds makkelijker wordt om overal op internet te kunnen surfen is de verleiding erg groot om dat ook daadwerkelijk te doen. Niet alleen tijdens het wachten op de bus, maar onder het werk wordt de telefoon erbij gepakt. Snel even checken wat de laatste stand van zaken is: nog even een Tweet verzenden en een bericht liken. Internet valt niet meer weg te denken uit ons bestaan maar wanneer wordt internet nou een verslaving?

Social media

Internet heeft voor veel mensen deuren opgezet die voorheen dichtgetimmerd waren. Zo werd contact leggen met mensen van over de hele wereld stukken makkelijker en kon je zelfs producten bestellen via een website. Nog niet lang geleden was dat ondenkbaar. Naarmate men meer en meer gewend is geraakt aan de mogelijkheden van het internet is het een onderdeel geworden van ons bestaan. Informatie werd snel bereikbaar maar vooral de contacten die makkelijk gelegd konden worden heeft internet tot een interessant medium gemaakt en met name tot enorme hoogtes gebracht.

Nu Hyves gigantisch op zijn terugtocht is gekomen heeft Facebook echter zijn positie overgenomen. Facebook is een social media platform waar mensen een profiel kunnen maken en informatie kunnen delen met toegevoegde vrienden. De kracht achter facebook is eigenlijk heel simpel: je kunt andere mensen controleren in wat ze doen, waar ze zijn en wat ze leuk vinden.
De groei van social media is de laatste jaren enorm gegroeid. Deze groei heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen mee gingen doen met de social media hype. Facebook is tegenwoordig één van de drukst bezochte websites ter wereld. Ook Twitter doet het goed en verwerkt dagelijks miljoenen bezoekers. Deze bezoekers komen uit de hele wereld.

Smartphone met internet

Het enorm succes van social media (Hyves, Facebook & Twitter) is voor een groot deel te danken aan de ontwikkeling van de smartphone. Met de smartphone kun je waar je ook bent op het internet en de laatste nieuwtjes checken. De drang om niets te missen wordt groter en groter. De smartphones van tegenwoordig zijn net als laptops voorzien van chips en cores die het mogelijk maken om snel en makkelijk te internetten.

Sinds de smartphones voor iedereen toegankelijk is geworden valt op dat veel activiteiten zijn ingeruild voor het werken en spelen met de smartphone. Dit geldt niet alleen voor jongeren, ook volwassenen gebruiken de smartphone veel en laten bepaalde activiteiten voor wat het is.

Ojee, verslaafd!

Het is natuurlijk fantastisch om snel aan je informatie te kunnen komen waar je maar bent. De leukste dingen delen met je vrienden is onmisbaar geworden. De keerzijde van de medaille is er uiteraard ook. Door de enorme drang om constant te controleren waar iedereen mee bezig is kan voor een internetverslaving zorgen. Dit houdt in dat je, waar je ook bent, een enorme drang voelt om te gaan surfen op het internet.

Ben ik verslaafd?

Het is niet makkelijk om iemand te diagnosticeren met een internetverslaving. Een internetverslaving is tevens ook nog geen officiële diagnose maar kent wel veel overeenkomsten met andere verslavingen. Internetverslaving wordt ook wel cyberfrenie of cyberaddiction genoemd. Wanneer iemand aan deze verslaving ‘’lijdt’’ zijn een aantal symptomen aanwezig. De volgende symptomen komen het meest voor:
  • Langer op het internet dan gewoonlijk
  • Alleen nog maar interesse in het internet (geen interesse meer in andere bezigheden)
  • Persoonlijke hygiëne gaat achteruit
  • Het ontkennen van een verslaving
  • Enorme drang om te gaan surfen op het internet: elk moment van de dag/nacht

Nederlanders zitten veel op internet

De enorme stijging van het internet gebruik is wereldwijd goed zichtbaar. Nederlanders zijn echter koploper wat betreft het internetgebruik. In 2011 waren Nederlanders van alle Europeanen gemiddeld het langst online. Ter illustratie: in de maand mei van het jaar 2011 waren Nederlanders gemiddeld gezien ongeveer 36 uur online.

Tips om van je verslaving af te komen

Als je het gevoel hebt dat je een internetverslaving hebt ontwikkeld of wanneer jij ziet dat een vriend, kennis of familielid een verslaving heeft, gebruik dan deze tips om de verslaving te doen stoppen:
  • Neem geen smartphone mee naar je werk. Heb je een telefoon nodig? Koop dan een extra telefoon waar je niet mee kunt surfen op het internet.
  • Verwijder een aantal accounts van het internet zodat je niet constant alles moet checken.
  • Stel je smartphone zo in dat deze automatisch nieuwe berichten, nieuwe e-mails of nieuwe tweets inlaadt. Je telefoon checkt nu alles voor je zodat jij niet constant langs je accounts hoeft.
  • Druk je telefoon ’s avonds uit voordat je gaat slapen. Als je gaat slapen word je niet meer afgeleid door je telefoon.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandelingInternetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aann…
Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet? Dit is een vraag die artsen de komende decennia steeds vaker zal worden gesteld. Steeds m…
Oorzaken en gevolgen van een internetverslavingOorzaken en gevolgen van een internetverslavingEr zijn veel bezigheden of substanties waaraan mensen verslaafd kunnen raken. Bij het woord verslaving zullen de meeste…

Alcoholverslaving: de symptomenAlcoholverslaving: de symptomen"Alcoholverslaving? Dat zal mij niet gebeuren. Ik heb de alcohol niet nodig en kan op elk gewenst moment stoppen". Zo de…
Huis-tuin-en-keuken verslavingen: neusdruppels en lipbalsemHuis-tuin-en-keuken verslavingen: neusdruppels en lipbalsemEr bestaan vele soorten verslavingen. Natuurlijk kennen we allemaal de serieuze verslavingen zoals die aan drugs, sigare…
Bronnen en referenties
  • http://webwereld.nl/nieuws/107210/nederlanders-verslaafd-aan-internet.html
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/04/telecomwaakhond-zegt-het-nu-ook-smartphones-veranderen-gedrag-en-etiquette/
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.