Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandeling

Internetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aannemen: gameverslaving, verslaafd aan social media of verslaafd aan chatten. De oorzaken, symptomen en behandeling van internetverslaving worden besproken in dit artikel.

Wat is internetverslaving?

Internetverslaving is geen officiële verslaving, maar er gaan wel stemmen op om deze diagnose op te nemen in de DSM-criteria. Het begint als een onschuldige hobby, maar langzamerhand gaat het internetgebruik centraal staan in het leven van de verslaafde. Er zijn overeenkomsten met andere verslavingen. Zo is er bij internetverslaving sprake van controleverlies: je verliest de controle over zijn leven en leeft in je eigen virtuele wereld. Er treden ontwenningsverschijnselen op als je niet achter de computer kan zitten. Het is een obsessie, die je leven in beslag neemt, je vrije tijd opslokt en je sociale leven kapotmaakt.

Vormen van internetverslaving

De meest voorkomende vormen van internetverslaving zijn:
 • Chatverslaving: verslaafd aan chatten (online "praten") op websites of instant messaging sites, zoals msn.
 • Pornoverslaving, gaat vaak hand in hand met seksverslaving.
 • Verslaafd aan social media, zoals hyves, Twitter en Facebook. Dit uit zich in het voortdurend checken van updates.
 • Gameverslaving. Een gameverslaving is niet altijd een internetverslaving. Het verslavende effect kan optreden doordat de persoon in kwestie de strijd aangaat met mensen over de hele wereld.

Oorzaken van internetverslaving

Internetverslaving begint in de meeste gevallen als hobby. De internetgebruiker heeft het gevoel te kunnen presteren in de virtuele wereld. Mensen die al problemen hebben, lopen het meeste risico om een internetverslaving te ontwikkelen. Ze hebben een psychische aandoening, zijn ontslagen, worden gepest of voelen zich depressief.

Internetverslaving: symptomen

De symptomen van internetverslaving komen overeen met de symptomen van andere verslavingen. Een algemeen kenmerk is dat mensen die lijden aan een internetverslaving steeds minder tijd aan andere activiteiten besteden, zelfs als deze activiteiten tot de eerste levensbehoeften behoren, zoals slapen en eten. Een aantal symptomen kan specifiek duiden op een internetverslaving:
 • Veelvuldig en langdurig internetgebruik: minimaal 16 uur per week
 • Internetgebruik ontkennen tegenover anderen, “stiekem” gedrag
 • Sociale contacten verwateren: de verslaafde vereenzaamt
 • Enkel plezier beleven aan online activiteiten
 • Afnemende interesses
 • Lichamelijke klachten, zoals branderige ogen
 • Zelfverwaarlozing: tekort aan slaap, voedsel

Behandeling van internetverslaving

Er zijn verschillende afkickklinieken voor internetverslaafden. Hoewel het probleem relatief jong is, wordt de ernst wel onderkend. De behandeling bestaat uit “afkicken”, maar daarnaast is er aandacht voor achterliggende problemen die de verslaving veroorzaken en in stand houden.

Internetverslaving is voor een kleine groep te overwinnen met zelfhulp en/of hulp uit de directe omgeving. In het beginstadium is dat eenvoudiger dan wanneer de verslaving vergevorderd is.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet? Dit is een vraag die artsen de komende decennia steeds vaker zal worden gesteld. Steeds m…
Oorzaken en gevolgen van een internetverslavingOorzaken en gevolgen van een internetverslavingEr zijn veel bezigheden of substanties waaraan mensen verslaafd kunnen raken. Bij het woord verslaving zullen de meeste…
Internetverslaving: feiten en tipsInternetverslaving: feiten en tipsInternet speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het verschaft een snelle manier om informatie te vinden e…
Internetverslaving: ben ik verslaafd aan Social Media?Nu het steeds makkelijker wordt om overal op internet te kunnen surfen is de verleiding erg groot om dat ook daadwerkeli…

mijn kijk opStoppen met blowenBlowen: Voor veel mensen is dit een leuke sporadische bijkomstigheid. Voor een select groepje is dit echter niet zo. Uit…
Definitie van verslaving en wat zegt de bijbelDefinitie van verslaving en wat zegt de bijbelEr zijn verschillende omschrijvingen van verslaving. Sommigen zijn niet echt definities te noemen maar meer een opsommin…
Bronnen en referenties
 • Korrelatie
 • Wikipedia
 • Verslavinginfo.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.